Përshkrimi

Vizatimi i vitit 2021

Vizatimi i Vitit është një konkurs ndërkombëtar i vizatimit që inkurajon studentët e arkitekturës në të gjithë botën të zhvillojnë arkitekturën përmes vizatimit. Konkursi që zhvillohet për herë të 9 -të mbështetet nga SHL Architects, VOLA dhe Aarhus School of Architecture dhe afati i fundit për dorëzim është 15 nëntor 2021.

Për tetë vitet e fundit Shkolla e Arkitekturës Aarhus ka theksuar me krenari vizatimin si një disiplinë arkitektonike përmes konkursit ndërkombëtar të vizatimit për studentët e arkitekturës, Vizatimi i Vitit.

Konkursi u inicua në vitin 2013 në një bashkëpunim me SHL Architects, Vola dhe The Danish Arts Foundation. Çdo vit numri i pjesëmarrësve është rritur, si dhe cilësia dhe niveli i vizatimeve. Arkitektët e njohur ndërkombëtarisht nga e gjithë bota kanë marrë pjesë në juri dhe kanë kontribuar në standardin e lartë dhe profesionalizmin në organizimin e konkursit.

Nga temat e vitit fillestar si Angazhimi përmes Arkitekturës (2013), Transformimi (2014), Jetesa (2015) dhe Qëndrueshmëria (2016) në temat më të angazhuara teorikisht dhe shoqërisht të vitit të mëvonshëm si Utopia e përditshme (2017), Formimi i Realiteteve të Reja (2018), Metamorfoza Post-Njerëzore (2019) dhe Me jep nje vizatim (I) (2020) konkursi ka trajtuar gjithmonë çështje përkatëse arkitektonike.

 

Vizatimi është mjeti kryesor i arkitekturës
Qëllimi i konkursit është të manifestojë mjetin më të vjetër dhe më të rëndësishëm të arkitektit, dhe të eksplorojë vazhdimisht tendenca të reja në arkitekturë përmes vizatimit arkitektonik. Procesi i vizatimit çon në të menduarit e ri dhe në zhvillimin e ideve për atë që vizaton. Për më tepër, është një medium që shpërndan mendimet dhe idetë për kolegët, klientët dhe një auditor më të gjerë. Vizatimi mund të komunikojë, joshë, bindë dhe fillojë një dialog. Kjo është arsyeja pse vizatimi është kaq i rëndësishëm dhe pse ne vazhdojmë të inkurajojmë studentët në të gjithë botën për të marrë pjesë në konkursin vjetor, Vizatimi i Vitit. Siç thotë ish -anëtarja e jurisë Jenny Osuldsen nga Snøhetta: Ai që mban stilolapsin, ka fuqinë.

Konkursi drejtohet dhe përfundohet në mënyrë profesionale, tema është e rëndësishme, që vizatimet te gjykohen në mënyrë profesionale dhe njihen me çmime të mira. Më tej konkursi ndiqet nga një ekspozitë, dhe për tre vjet me radhë ne jane dokumentuar 100 vizatimet më të mira vjetore në një botim.

 

Kolazh  (II)
Tema e këtij viti është Kolazhi, më jep një vizatim (II). Pas disa vitesh duke u përqëndruar në teknologjitë e reja të vizatimit, vizatimin dixhital dhe mediat e përziera, konkursi i këtij viti tenton vizatime të bëra me dorë dhe në mënyrë specifike teknika kolazhi, duke manifestuar artin dhe aftësinë e një metode më pak tradicionale, duke shtyrë kufijtë për përfaqësim.

Skicat dhe vizatimet janë eshtrat e çdo modeli arkitektonik, ADN -ja e arkitekturës, që shprehin dhe kombinojnë ndërveprimin midis mendjes, syve dhe duarve të arkitektit. Vizatimi ka qenë gjithmonë një praktikë që dallonte arkitekturën dhe ndërtimin nga disiplinat e tjera, dhe arkitektët e mëdhenj e kanë bërë atë një disiplinë artistike, gjithashtu. Çdo arkitekt ka stilin e tij/saj, i cili nuk mund të mësohet ose kopjohet, vetëm zhvillohet dhe përpunohet përmes praktikës. Në frymën e shumë arkitektëve të mëdhenj të së kaluarës, nga Palladio dhe John Soane, Frank Lloyd Wright [MOU2] dhe Le Corbusier, Lebbeus Woods, Zaha Hadid, tek arkitektët bashkëkohorë si Ishigami, Kazuyo Sejima, Jeanne Gang, Tatiana Bilbao dhe Eva Prats është evoluar në një platformë reflektimi dhe eksplorimi se si vizatimi artistik vazhdon të përparojë artin e arkitekturës sot.

Këtë vit ne e kthejmë vizatimin dhe kthehemi drejt kolazhit, i cili është një përzierje e mediave, duke përfshirë vizatimin, letrën, foton ose pëlhurën.

 

Çfarë të paraqisni
Kolazhi mund të jetë konceptual, pjesë e një kompozimi më të madh, të luajë ose të vendosë gjërat në linjë, duke përfaqësuar ëndrrën ose realitetin.
Mund të përdoren të gjitha llojet e materialeve, letrave, pëlhurave, fotografisë, bojës etj.
Hyrjet do të gjykohen për origjinalitetin dhe shprehjen artistike, përbërjen arkitektonike, aftësitë teknike dhe aftësinë për të komunikuar një ide. Kolazhi duhet të pasohet nga një tekst i shkurtër dhe një titull.
Kolazhi duhet të skanohet me cilësi të lartë, 300 DPI, dhe të ngarkohet si PDF, maksimum 100 MB.
Shpallja e Konkursit: 1 Shtator 2021
Paraqitja: 15 nëntor në mesditë (CET) 2021
Shpallja e fituesve: 26 Nëntor 2021
Ekspozita: 26 nëntor - 18 dhjetor 2021

Kërkesat
Pjesëmarrësit duhet të jrnr tr regjistruar në një shkollë arkitekture ose të diplomuar nga një studim arkitekturor në vitin 2021.

Juria
Clement Laurencio (F), i sapodiplomuar nga Shkolla e Arkitekturës Bartlett, Fituesi DOTY 2020
Thomas Bossel (DK), arkitekt, partner dhe themelues i Pax Architects
Kasper Heiberg Frandsen (DK), arkitekt, partner në SHL Architects
Mikkel Frost, Arkitekt (DK), themelues dhe partner në Cebra
Torben Nielsen (DK), rektor në Shkollën e Arkitekturës në Aarhus

Regjistrohuni dhe dorëzoni
Klikoni këtu për t'u regjistruar dhe paraqitur materialin tuaj

Më shumë informacion
KarenKjærgaard, kuratore, Shefe e Ekspozitave dhe sekretare për jurinë
[email protected]

mood_bad
  • Comments are closed.