Arkiva

Zen Gardens

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Kopshtet Zen, të quajtura gjithashtu kopshte shkëmborë japonezë, tërheqin njerëzit që  pëlqejnë ambientet e kontrolluara me kujdes të rërës ose shkëmbinjve dhe shkurreve të prera me saktësi. Nëse jeni më të prirur të gjeni qetësi në pamjen natyrale të një ambienti pyjor dhe të gjeni paqe kur rrethoheni nga lule të egra dhe bimë me teksturë të butë, duhet të mendoni për një kopsht më tradicional ose natyral. Kopshtet Zen theksojnë parimet e natyralitetit (Shizen), thjeshtësinë (Kanso) dhe rregullsinë (koko).

Në shekullin e gjashtë, murgjit budistë të Zenit, krijuan kopshtet e para Zen për të ndihmuar në meditim. Më vonë, ata filluan të përdorin kopshtet për të mësuar parimet dhe konceptet e zenit. Dizajni dhe struktura e kopshteve janë rafinuar ndër vite, por struktura themelore mbetet e njëjtë. Krijimi i kopshteve Zen është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëluar stresin, për të përmirësuar fokusin dhe për të zhvilluar një ndjenjë të mirëqenies.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9332″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Si të krijoni një kopsht Zen

[/vc_column_text][vc_column_text]Rëra e punuar me kujdes, me gurë të vendosur në mënyrë precise, janë elementët kryesorë të një kopshti Zen. Rëra e punuar sipas një modeli të rrumbullakët, spiral ose të valëzuar, përfaqëson detin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9334″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vendosni shkëmbinj sipër rërës për të krijuar një model qetësues. Simbolika e gurëve në një kopsht Zen është një nga elementët më të rëndësishëm të këtij dizajni. Gurët e drejtë ose vertikalë mund të përdoren për të përfaqësuar pemët, ndërsa gurët e sheshtë, horizontal, përfaqësojnë ujin. Gurët e harkuar përfaqësojnë zjarrin. Provoni kompozime të ndryshme për të parë se cilat elemente natyrore i përshtaten dizajnit tuaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9335″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ju mund të shtoni edhe bimë, por mbajini ato në minimum dhe përdorni bimë të ulëta dhe të gjera, në vend të atyre që janë të larta. Rezultati duhet të inkurajojë introspeksionin dhe meditimin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9333″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Një kopsht Zen gjithashtu mund të përmbajë një urë ose shteg të thjeshtë dhe fenerë të bërë nga shkëmbi ose guri. Këta element shtojnë një ndjenjë të distancës, dhe mund t’i përdorni si një pikë qendrore për të ndihmuar në meditim.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9336″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ekzistojnë tipare të ndryshme të Zenit që ju mund të përdorni. Përvecse një llambë guri, mund të përdorni një statujë dhe gjithçka tjetër që mund të shtoni, që është tërheqëse vizualisht. Thjesht shihni nëse organizimi juaj dhe kompozimi i këtyre elementeve duket i mirë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9337″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Një kopsht Zen nuk duhet të përmbajë një pellg ose të jetë afër ujit, por jo të gjithë këta kopshte janë plotësisht të thata. Disa do të shtonin disa tipare uji ose madje do ta vendosnin kopshtin e tyre Zen pranë pellgjeve ekzistuese dhe ujërave të tjera. Uji jep energji pozitive dhe madje do të lejojë që energjia pozitive të mbetet në të. Kjo është arsyeja pse ai mund të jetë gjithashtu një tipar i mirë në kopshtin tuaj Zen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9338″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Shtoni pak dritë në kopshtin tuaj. Kjo mund ta bëjë atë të duket interesant gjatë natës. Gjithashtu, dritat dhe hijet që mund të krijojnë, do ta bëjnë kopshtin të duket edhe më i dashur. Kjo gjithashtu do të lejojë që kopshti juaj të jetë i qëndrueshëm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9339″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: gardeningknowhow.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment