Arkiva

Villa Fortuzi – The Albanian House

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Shtëpia Shqiptare është një platformë që konsiston në dokumentacionin (përshkrues, vizual dhe gjeografik) të shtëpive më përfaqësuese dhe karakteristike të qyteteve dhe fshatrave kryesore shqiptare. Ajo paraqet kërkime mbi tiparet kryesore arkitekturore të këtyre banesave, historinë e tyre, ndryshimet nëpër të cilat kanë kaluar ndër vite dhe gjendjen e tyre aktuale. Në këtë blog ju sjellim disa informacione për njërën prej këtyre shtëpive: Vila Fortuzi.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”10494″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vila ‘Fortuzi’ është ndërtuar nga Omer Fortuzi, diku rreth vitit 1920. Ai ishte një nga inxhinierët e parë shqiptarë dhe anëtar i një prej familjeve më të mëdha dhe më të rëndësishme asokohe në qytet. Duke qenë kryetar i Bashkisë së Tiranës (nga 1940-1943), ai u përpoq gjatë kësaj periudhe të zbatonte sa më shumë projekte italiane që mundej.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10496″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”10495″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Arkitektura e kësaj vile është një konfirmim i këtij qëllimi. Ajo përfaqëson një tipologji vile shumë unike, me një arkitekturë shumë ndryshme, në krahasim me atë që realizohej zakonisht në atë kohë: një shtëpi tre katëshe e projektuar me linja organike në të gjitha katet e saj dhe shumë të dukshme në vëllimin e saj të përgjithshëm karakteristik.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10497″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10498″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vila ka një plan në formë L-je, me dy hyrje të ndryshme të cilat kanë dalje në kopshte të mëdhenj. Dera kryesore e hyrjes është shumë monumentale, me forma simetrike organike. Linjat organike ndjekin gjithashtu mënyrën e dizajnit dhe implementimit të kangjellave metalike të tarracës. Pika qendrore e shtëpisë është hyrja, e cila paraqet boshtin kryesor të simetrisë së ndërtesës. Ajo përbëhet nga tre kolona drejtkëndëshe, në lartësinë e dy kateve. Fasada e katit përdhes, tre kolonat hyrëse dhe muret rrethuese janë të veshura me tulla të kuqe, një element që lidh të gjithë kompozimin e kësaj vile.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10499″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10500″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: https://thealbanian.house/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]