Arkiva

Royal Villa in Durres

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Kjo ndërtesë 80-vjeçare në Durrës njihet ndryshe si Vila e Mbretit Zog dhe pozicionohet në një lokacion shumë mbizotërues, 98 metra mbi nivelin e detit, nga ku mund të shihet i gjithë qyteti i Durrësit nga tre anët kryesore të strukturës së saj në formën e shqiponjës. Mendohet se është ndërtuar në vitin 1927 si një dhuratë personale për Mbretin Zog I nga komuniteti i biznesit të Durrësit në shenjë respekti dhe vlerësimi.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”15110″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Arkitekti i kësaj shtëpie mendohet të jetë Prof. Kristo Sotiri, një laureat në Padova dhe Venecia (Itali), i cili gjithashtu kishte një përvojë njëmbëdhjetë vjeçare si arkitekt i oborrit të Mbretëreshës Elizabeth Carmen Silva të Rumanisë. Ai projektoi dhe ndërtoi një nga vilat më unike të qytetit, që duke iu referuar nivelit të detajuar të dekoracioneve të brendshme dhe të jashtme si dhe materialitetit, mund të shihet si një lloj pallati mbretëror.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15112″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vila në Durrës e mori formën e saj të përfundimtare në vitin 1937, nën kujdesin e arkitektëve dhe specialistëve italianë, disa muaj para martesës së Mbretit Zog I me Konteshën Hungareze, Geraldine. Hapësirat e brendshme janë dekoruar në mënyrë të këndshme, me një dysheme mahnitëse të shtruar me parket dhe një tavan karakteristik të zbukuruar me dru arre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15117″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”15119″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”15118″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kati i sipërm është krijuar posaçërisht për çiftin mbretëror, me ballkone që shohin mbi të gjithë gjirin e Durrësit, dëshmi e një ndërtese moderne të kësaj periudhe. Kjo vilë është mjaft e famshme për llojet e ndryshme të mermerit të përdorur dhe sallonin e saj të madh. Me kalimin e viteve vila ka shërbyer për më shumë se 40 vjet si një rezidencë në pritje të emrave të ndryshëm të Partisë Komuniste, duke filluar nga Hrushovi deri tek princi Kamboxhian, ndërsa mysafiri më i famshëm pas viteve 1990 ka qenë ish-Presidenti amerikan, Jimmy Carter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15116″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15122″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15113″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërtesa u përdor edhe në epokën komuniste për evente dhe dasma. Por kjo ndërtesë me arkitekturë të veçantë u dëmtua keq në mars të vitit 1997, gjatë trazirave të krijuara nga firmat piramidale. Brenda dy ditësh vila u vandalizua dhe u vodh, duke shkatërruar plotësisht sistemin e ndriçimit, i cili kishte mbetur i paprekur që nga koha kur u ndërtua. Për disa vjet ajo u përdor gjithashtu nga forcat ndërkombëtare të NATO-s, duke arritur dhe në misione ushtarake.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15120″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: thealbanian.house[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]