Arkiva

Kitchen Work Triangle – SMEG

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Trekëndëshi i punës në kuzhinë është një koncept 90-vjeçar që dikton vendosjen e lavamanit, sobës dhe frigoriferit. Sipas teorisë, kur këta tre elementë janë afër (por jo shumë afër), kuzhina do të jetë më e lehtë për t’u përdorur dhe kuzhinierit nuk do t’i duhet të lëvizë shumë gjatë punës. Bëhet fjalë për një koncept të dizajnit të brendshëm po aq të njohur dhe të testuar në kohë.

Ideja e trekëndëshit të punës në kuzhinë fillimisht u quajt “lëvizja rrethore” dhe u prezantua në një ekspozitë të organizuar nga gratë në 1929. Koncepti u hodh poshtë me të ashtuquajturat parime të menaxhimit shkencor të modës në atë kohë, të cilat promovonin efikasitetin e punës dhe produktivitetin, por që më vonë u kritikuan për trajtimin e njerëzve si makineri. Shkolla e Arkitekturës së Illinois e zhvilloi më tej konceptin në vitet 1940, duke e sjellë atë pak a shumë në formën e tij aktuale, të cilin ne e kemi sjellë të ilustruar më pajisjet e kuzhinës SMEG.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”15784″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Edhe pse koncepti i trekëndëshit të punës në kuzhinë është tashmë dekada i vjetër, kërkesat për aplikimin e tij vazhdojnë edhe sot. Për një kuzhinier, të kesh tre elementët më të rëndësishëm të kuzhinës jo më shumë se disa hapa larg është më e nevojshme seç ka qenë. Skema që dikton ky koncept tenton të drejtojë përdoruesin në hapësirën e duhur të banakut që rrethon lavamanin dhe pajisjet kryesoretë kuzhinës. Nëse keni punuar ndonjëherë në një kuzhinë ku frigoriferi është vendosur përpara lavamanit, me siguri e dini se sa e nevojshme është hapësira e banakut që ndan këto dy pajisje. Nga perspektiva e sigurisë, është e rëndësishme të mos keni kanata ose ishuj që bllokojnë rrugën e gatimit nga një zonë në tjetrën. Minimizimi i trafikut të lëvizjes përmes konceptit të hapësirës së punës së kuzhinierit gjithashtu rrit shumë produktivitetin dhe komoditetin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15785″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15787″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Këtu janë disa rregulla specifike që ndikojnë te trekëndëshi i duhur i punës në kuzhinë:

• Të tre elementët (soba, lavamani dhe frigoriferi) duhet të vendosen në një model trekëndëshi midis 1.2 dhe 2.5 metra larg njëri-tjetrit.
• Gjatësia totale e të tre brinjëve të këtij trekëndëshi imagjinar duhet të jetë jo më pak se 4 metra dhe jo më shumë se 8 metra.
• Kanatat, ishujt, tavolinat dhe pengesat e tjera me lartësi të pjesshme nuk duhet t’i afrohen trekëndëshit më shumë se 30 cm.
• Pengesat me lartësi të plotë, siç janë dollapët nga dyshemeja në tavan, nuk duhet të futen aspak në trekëndësh.
• Duhet të shmangni rrjedhën e trafikut përmes trekëndëshit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15786″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15788″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se gjatësitë e brinjëve të trekëndëshit nuk duhet të jenë të barabarta dhe forma e tij do të varet gjithmonë nga forma e kuzhinës tuaj. Në disa raste, forma e trekëndëshit të kuzhinës mund të mos jetë praktike ose e mundur të përfshihet në modelin tuaj, megjithatë nëse kjo mund të zbatohet, do të ishte mirë të shfrytëzonit rastin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15790″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment