Arkiva

Toptani’s Saray – The Albanian House

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Në këtë blog do të përshkruajmë një tjetër model të shtëpive shqiptare, të cilin mund ta gjeni në platformën The Albanian House: “Sarajet e Abedin Toptanit.

Saraji i Toptanit është ndërtuar rreth viteve 1833-1840, një nga ndërtesat e pakta të realizuara gjatë periudhës feudale, në Shqipëri. Ai ka një hapësirë ​​prej rreth 32 dhomash, të gjitha të dekoruara me një stil oriental osman.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”11770″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Saraji përfaqëson një kompleks arkitektonik shumë të rëndësishëm, të ndërtuar me mure masive qerpiçi dhe trarë antisizmik prej druri, që i japin objektit ndjenjën e fortifikimit ose fortesës. Kjo teknikë ndërtimi u përhap në Shqipëri gjatë gjysmës së dytë të shekullit XIX, gjatë rendit feudal.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11771″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Është një ndërtesë dykatëshe, e listuar si Monument Kulture, e ndërtuar me teknika tradicionale nga mjeshtra të vjetër nga Dibra. Ka vlera të veçanta jo vetëm në organizimin e brendshëm funksional, por edhe në trajtimin dhe dekorimin arkitektonik.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11772″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”11773″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Eksterieri është trajtuar me thjeshtësi, një volum i thjeshtë dhe i qartë, me një fasadë të bardhë dhe dritare dekorative prej druri të errët. Ka një hapësirë ​​të bollshme kopshti përpara, me një pus dhe i gjithë kompleksi është i rrethuar me mure të larta me një portë kryesore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11774″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11776″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11775″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gjatë regjimit të mbretit Zog, saraji u përdor si “Biblioteka Kombëtare” dhe më tej gjatë komunizmit, shërbeu si zyra e Institutit të Monumenteve dhe Kulturës (besohet rreth vitit 1963). Pronësia e tij i’u kthye përsëri pronarëve origjinalë dhe për një kohë u përdor si Bar / Restorant, ndërsa sot është jofunksionale dhe e paarritshme për publikun.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11777″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: https://thealbanian.house/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]