Arkiva

The structures of Isolation

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Strukturat e Izolimit

[/vc_column_text][vc_column_text]Liminal – Udhëtimi i Peizazhit Shqiptar përmes një imazhi të heshtur është një projekt studimor me një ekspozitë fotografish nga Saimir Kristo dhe Sonia Jojic. Projekti udhëton midis arkitekturës dhe fotografisë me qëllim eksplorimin aktiv të peizazhit dhe marrëdhënieve të mundshme midis banorëve dhe bunkerëve në kontekste të veçanta dhe vendndodhjeve në të gjithë Shqipërinë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11703″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Në Shqipëri janë afro 170,000 bunkerë të dokumentuar, të cilët janë simbole të luftës dhe izolimit. Me një tipologji të ndryshme hapësinore, pozicioni gjeografik dhe veçoritë strukturore, bunkerët u strukturuan si njësi të vecanta të sulmit, por edhe si ansamble të përpunuara prej tre ose më shumë, deri në tunele të ndërtuara brenda kodrave dhe maleve.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11653″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Tipologji të shumta u krijuan edhe nga zona të ndryshme, nga bregdeti deri tek luginat dhe malet. Strategjitë e pozicionimit përcaktoheshin nga kufijtë me Malin e Zi, Kosovën, Greqinë, Maqedoninë Veriore, Detin Adriatik dhe Italinë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11654″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://pikark.com/sq/a-timeless-apartment/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shqipëria ishte e izoluar për gati gjysmë shekulli, kështu që njerëzit qëndruan në brendësi të gjeografisë së mbrojtur pa ndonjë mundësi udhëtimi.Madje as një mundësi për tu larguar nga një fshat apo një qytet ku ata kishin lindur. Një realitet i trishtuar i një vendi si një burg i jetueshem.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11655″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://pikark.com/sq/a-timeless-apartment/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Liminal – Një Udhëtim Përmes peizazhit shqiptar

[/vc_column_text][vc_column_text]

Projekti kërkimor dhe ekspozita fotografike
nga Saimir Kristo dhe Sonja Jojic, Universiteti Polis Tiranë
Paraqitur në Off Gallery, Graz

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment