Çmimi Omnia – Petraq Kolevica

Çmimi Omnia – Petraq Kolevica

Arkitekti Petraq Kolevica ka lindur në Korçë më 11 janar 1934. Pas mbarimit të shkollës fillore dhe gjimnazit në Korçë, ai vazhdoi studimet për Inxhinieri Civile në Universitetin Politeknik të Tiranës. Kolevica ka luajtur një rol të rëndësishëm në krijimin e arkitekturës moderne në Shqipëri, e njohur me emërimin e tij si Kryetar i parë i Shoqatës së Arkitektëve Shqiptarë.

Në vitin 1957, pasi mbaroi studimet e larta në Universitet, ai filloi të punojë në Institutin e Ndërtimit dhe Dizajnit në Tiranë, ku ai projektoi ndërtesën e apartamenteve pranë ish kinemasë “Partizani”.

Disa nga projektet e Kolevicës që kanë lënë gjurmë në arkitekturën moderne shqiptare dhe planifikimin urban të kryeqytetit dhe qyteteve të tjera janë: ndërtesa rezidenciale prapa Bankës Kombëtare të Shqipërisë në Tiranë, ndërtesa rezidenciale dhe zyra pranë Ministrisë së Drejtësisë, ndërtesa rezidenciale pranë ish ‘Bllok ’në Tiranë, godinë banimi në rrugën e të Ambasadës; godinë banimi me 7 kate në Korçë (e para në vend në atë kohë), shkolla ‘Morava’ në Korçë etj.

Biblioteka e Korçës është e njohur për stilin e saj modern, që i ka bërë ballë testit të kohës. Kolevica është bashkëautor i Muzeut Kombëtar në Tiranë dhe ish-‘Shqipëria Sot’, qendra më e madhe e ekspozitës në vend.

Gjatë karrierës së tij ai u ndesh rregullisht me pengesa nga sistemi totalitar, derisa u dërgua në minierën ‘Valias’ si teknik ndërtimi.

Jeta e tij si inxhinier dhe arkitekt është përmbledhur në librin e tij “Arkitektura dhe Diktatura”.

Kolevica është interesuar për poezi dhe letërsi qysh në rininë e tij të hershme. Ai njihet si përkthyes i shumë poezive me famë botërore, kryesisht nga rusishtja dhe gjermanishtja. Poemat e krijuara prej tij pasqyrojnë shpirtin e tij artistik dhe jetën nën komunizëm.

Çmimet:

  1. Urdhri i Punës II, 1983
  2. Çmimi i Republikës së Shqipërisë III, 1984
  3. Çmimi “Mjeshtër i Madh” nga Presidenti i Shqipërisë
  4. “Qytetar Nderi” i qytetit të Korçës
  5. Kurora e Poezisë, 2004
  6. “Mjeshtër i Madh i Arkitekturës” nga SHASH – 2019

Source: SHARE TIRANA OMNIA Award