“Pazari i Ri”

“Pazari i Ri”

Emri i projektit:
Tipologjia:
Studio:
Arkitekt/e:
Vendi:
Status:
Viti i ndërtimit:
Sipërfaqja:
Fotografia:
Bashkëpunëtorë:

“Pazari i ri në Tiranë” Restaurimi dhe Rivitalizimi
Rigjenerim Urban
Atelier 4
Atelier 4
Tiranë, Albania
Ndërtuar
2017

Ervin Bërxolli

Pazari përfaqësonte një nga simbolet më ikonike të jetës tradicionale urbane të Tiranës. Zona strehonte 15 ndërtesa të trashëgimisë kulturore, fillimisht të fshehura nën një hapësirë ​​komerciale përgjithësisht të pa zhdukur. Në ditët e sotme, Pazari i Ri është shndërruar në një zonë për këmbësorë, një hapësirë ​​të gjallë për blerje, ngrënie dhe të jetës së natës dhe një destinacion perfekt turizmi.

Pazari i Ri përfshin 308 biznese dhe ofron 1,007 vende pune. Sipas statistikave të bizneseve, ka pasur një dyfishim të shitjeve në krahasim me periudhën para ndërhyrjes. Në zonën e Pazarit të Ri janë vendosur të gjitha objektet e nevojshme si: bare, restorante, hotele, ushqim të shpejt, kuzhinë shqiptare, kuzhinë mesdhetare, etj.

Pazari i Ri është i ndarë qartë në 5 seksione:

  1. Tregu i qumështit dhe produkteve të mishit vendas.
  2. Tregu i gjelbër i frutave dhe perimeve që njihet si një treg social ku fermerët shesin produkte vendase.
  3. Zona neutrale, e cila përfshin dyqanet e vendosura në katin e parë të ndërtesave të banesave përreth.
  4. Zona krijuese, ku zhvillohen ngjarje si koncerte, art në rrugë, panair, kinema e hapur dhe ekspozitë.
  5. Zona tranzite, e cila përfshin zonën përreth që u zhvillua si rezultat i zonës kryesore.
Intervention area

Pazari i Ri, i vendosur afër sheshit qendror të qytetit, është një nga zonat tradicionale të Tiranës. Për vite të tëra, tregu ishte në kushte të erozionit të egër, konfiskimit të pronave publike, getoizimit të zonave të banimit, zhdukjes së vlerave historike dhe degradimit estetik që çon në shkatërrimin e indit urban deri në pikën e humbjes së identitetit të qytetit.

Ndërhyrja ka kaluar përmes një dialogu shumë-dimensional, shumë më i gjerë se një investim i thjeshtë në kontekst urban. Bëhet fjalë për një dialog midis të tashmes dhe të kaluarës, të vjetrës dhe të resë, një dialog midis biznesit dhe qytetarëve, një përfaqësim i bisedës historike të të gjitha epokave, që përjashton të gjitha çmenduritë e mëparshme urbane. Ishte pikërisht në qendër të Pazarit që duhej vendosur një pikë referimi e vitalitetit krijues, struktura prej çeliku dhe qelqi. Ideja e shkëlqyeshme për të përdorur motivet tradicionale të tapeteve si sfond, bën një mbulesë tavoline të shkëlqyer për Pazarin që shtron ‘tryezën e ngrënies’.

Sot Pazari i Ri është një simbol i jetës urbane dhe destinacioni i vlerave tregtare dhe kulturore. Ai është bërë vërtet një “treg me stil”, si rrjedhim një ndalesë fikse për turistët dhe vendasit.
Koncepti kryesor i projektit është dialogu i cili pasqyrohet edhe në materialet e përdorura që janë në harmoni me materialet tradicionale.

Një element i rëndësishëm i projektit është rruga e shtruar, e cili përdoret si një mjet komunikimi. Terrakota mbulon sheshin duke na rikthyer në kohë në lagjet e vjetra të Tiranës me mure argjile dhe çati me tjegulla. Trajtimi i dyshemesë si parket prej druri, mirëpret vizitorët brenda shtëpisë moderne të Pazarit dhe, përmes disa gjuhëve moderne, u ofron tregtarëve dhe njerëzve kujtimin e çative me tjegulla.

Struktura e re e Tregut të Frutave dhe Perimeve përbëhet nga një konstruksion metalik dhe xhami, si një ndërhyrje inovative e projektimit. Xhami i dyfishtë nga Guardian SunGuard HD Royal Blue është përdorur për të lëmuar çatinë e pavijonit, ndërsa në fasadë është përdorur xhami i dyfishtë nga Guardian ClimaGuar Premium2. Kombinimi i këtyre produkteve jo vetëm që ofron cilësi të jashtëzakonshme estetike, por veshja SunGuard siguron mbrojtje të lartë diellore, duke ndihmuar për të mbajtur të freskët ndërtesën dhe banorët e saj.
Ndriçimi Led është përdorur gjithashtu për të përmirësuar elementët arkitektonikë.

post a comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial