Arkiva

Handmade Tapestries – Pierre Cardin Home

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Në 2010, “aftësitë e endjes së tapeteve tradicionale” në provincën e Fars-it dhe Kashanit u bënë pjesë e listës së trashëgimive kulturore të UNESCO-s.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bërja e sixhadeve handmade

[/vc_column_text][vc_column_text]Fibrat e leshit, pambukut dhe mëndafshit  përpunohen ose me dorë, ose duke përdorur makineri tjerrëse industriale. Drejtimi në të cilin bëhet tjerrja e fibrave quhet “teist”.

Sixhadja më e vjetër në histori, mendohet të datojë që në vitet 400-500 para erës tonë, dhe është gjetur në malet Altai në Siberi së fundmi. Kjo sixhade ka rreth 360.000 nyje për m2, për këtë arsye i ka mbijetuar kohërave, dhe sot mund ta shikoni në Muzeun Hermitage në Shën Petërsburg.

Sixhadet e punuara me dorë, në varësi të origjinës dhe të mënyrës së punimit të tyre ndahen në: sixhade të punuara në fise nomade, sixhade të punuara në fshatra, në vende të dedikuara për prodhimin e sixhadeve apo sixhade të prodhuara veçanërisht për pallatet mbretërore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Procesi i ngjyrosjes

[/vc_column_text][vc_column_text]Procesi i ngjyrosjes përfshin përgatitjen e fijes, për të qenë e gatshme për marrjen e ngjyrës që dëshirojmë. Fijet e përgatitura zhyten në bojë, e cila është përgatitur paraprakisht nga rrënjët e bimëve, perimeve apo luleve në varësi të ngjyrave që duam të realizojmë, dhe lihen për një periudhë të caktuar kohe. Më pas fijet e ngjyrosura lihen të thahen, e ekspozuar nga ajri dhe drita e diellit. Disa ngjyra, në vecanti ngjyra kafe e errët, kërkon në përbërjen e saj hekur, i cili mund ta dëmtojë apo ta zbehë materialin e sixhades. Kjo shpesh rezulton në zbehje më të hershme të zonave të ngjyrosura në ngjyrë kafe të errët, duke krijuar një efekt vintage, antik në tapetet orientale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13414″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Procesi i endjes së sixhades

[/vc_column_text][vc_column_text]Procesi i endjes së sixhadeve të punuara me dorë është një process i cili kërkon shumë kohë, në varësi të cilësisë dhe përmasës së sixhades, dhe mund të zgjasë nga disa muaj deri në disa vite për të përfunduar.

Për të filluar bërjen e një sixhadeje, duhet një themel i përbërë nga wraps dhe wefts (fije) : Warps janë fije të forta, të trasha pambuku, leshi ose mëndafshi që kalojnë përgjatë gjatësisë së qilimave. Fijet e ngjashme që kalojnë nën dhe mbi telat e tezgjahut nga njëra anë në tjetrën quhen wefts.

Gërshetimi normalisht fillon nga fundi i tezgjahut, duke kaluar një numër wefts nëpër warps për të formuar një bazë mbi të cilën do ndërtohet sixhadja. Nyjet e leshit, pambukut ose fijet e mëndafshta lidhen më pas në rreshta rreth grupeve të njëpasnjëshme të warps.

Në fund të procesit, skajet e sixhades mund të jenë weft-faced, të gërshetuara, me thekë ose në mënyra të tjera.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13460″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sixhade Afgane

[/vc_column_text][vc_column_text]Sixhade Afgane janë traditë mijera vjecare e popullit Afgan. Dizajni tradicional është ai kë mbës se elefantit i përkthyer në formën e një  tetë-këndëshi kryesisht mbi nje sfond të kuq kombinuar me blunë e errët. Për të realizuar një sixhade të tillë duhen rreth 1200 orë pune.Nëse kërkoni që shtëpisë suaj moderne ti jepni një  prekje tradicionale me ngjyra vibrante dhe të  sofistikuara zgjidhni sixhadet Afgane..[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13461″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sixhadet Iran Seraf

[/vc_column_text][vc_column_text]Sixhadet Iran Seraf e kanë prejardhjen nga Persia, Irani i sotëm. Prodhimi i këtyre sixhadeve është një pjesë esenciale e kulturës Persiane e futur ne listën e pasurive kulturore të  Unesco-s. Për të realizuar një sixhade të tillë duhen rreth 1530 orë pune.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13462″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sixhadet Royal Ipek

[/vc_column_text][vc_column_text]Sixhadet Royal Ipek përkthehen ndryshe piktura të endura në pëlhurë.Nga vetë emri që mbartin jane sixhade e stilit mbretëror Iranian. Janë 100% mëndafsh mbi mëndafsh e cila nënkupton jetëgjatësi të  pafund. Një sixhade e tille kërkon rreth 14400 orë  pune për tu  endur në një perfeksion të mahnitshëm,me ngjyra të larmishme dhe një dëndësi deri në 2 milion nyje për m2[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13464″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sixhadet Hereke

[/vc_column_text][vc_column_text]Sixhadet Hereke janë prodhuar në Hereke, provincë  e Anadollit. Kjo vepër arti është krijuar me motive lulesh mbledhur nga 7 kodrat e Stambollit duke i dhënë jetë  kësaj sixhadeje kaq të veçantë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment