Arkiva

The role of an architect in the real estate market

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Sot do flasim për tregun imobiliar dhe rolin e arkitektëve në të. Megjithë situatën e paprecedentë që pandemia COVID-19 shkaktoi, tregu imobiliar është ndër të parët që reflektoi ndryshimet në ekonomi. Por cilat janë disa nga elementët që përbëjnë kriter për vlerësimin e një prone dhe si ndikon roli i arkitektit në tregun imobiliar?

Duke qënë se ne jemi të fokusuar në arkitekturë, duam të kuptojmë se si ndikon roli i arkitektit  në vlerën e një shtëpie. Biseda jonë zhvillohet me një profesionist në fushën e tregut imobiliar prej disa vitesh, Klaudio Dervishi, konsulent imobiliar në RE/MAX Infinity Home.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”14976″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kostot për të punësuar një arkitekt janë të mëdha, madje për disa konsiderohet dhe luks. A mendoni që është një investim i mirë realizimi i projektit me një profesionist dhe cili është roli i arkitektit në tregun imobiliar?

[/vc_column_text][vc_column_text]Realizimi i projektit me arkitekt është vlerë e shtuar e pronës ndaj patjetër është investim i mirë. Arkitekti bën që një pronë të ofrojë më të mirën e saj si nga ana funksionale, ashtu edhe nga ana vizuale. Të punësosh një profesionist ka patjetër një kosto të caktuar, por ndërkohë rrit cilësinë e jetesës si dhe vlerën e pronës në treg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ju vet si ekspert në vleresimin e një pasurie, keni vënë  re ndonjë  lehtësi të shitjes së apartamenteve/ambienteve në momentin që  janë të projektuara nga një arkitekt?

Cilat janë pikat e forta? Zgjidhja funksionale, kombinimi, materialet, orientimi, ndriçimi apo tërësia e atmosferës? 

[/vc_column_text][vc_column_text]Kur një pronë është trajtuar nga një arkitekt, që në momentin e reklamimit tërheq më tepër vëmendjen e blerësve të mundshëm. Në krijimin e faktorëve që ndikojnë tek vlera e një prone, rol luajnë të dy arkitektët, i exteriorit dhe i interiorit. Për blerësin e parë pikat që ndikojnë më tepër janë organizimi i hapësirave në një sipërfaqje të arsyeshme dhe orientimi. Kjo sepse kemi të bëjmë me vendimmarrje të bazuar kryesisht në elemente apo parametra logjik gjatë gjykimit të pronës.

Në rastet kur prona ofrohet e përfunduar dhe e mobiluar ka më tepër elemente që përcaktojnë vlerën e saj. Ndryshe nga rasti i parë, në prona të tilla, procesi i vendimmarrjes për blerësin është më tepër emocional sesa logjik. Kështu pika më e fortë bëhet ndjesia që përjeton gjatë vizitës në pronë, ndjesi që vjen nga tërësia e atmosferës dhe elementeve që e përbëjnë atë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14974″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Si  mund të përkthehet kjo lehtësi në  përqindje? 5-10 % më shumë se vlera e një ambienti të po atij formati dhe vendndodhje, apo dhe më shumë?

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo lehtësi sjell dy avantazhe. Në çmim mund të ndikojë 10-15% për të njëjtën vendndodhje dhe format. Avantazhi i dytë është në kohë, prona do të shitej më shpejt sepse tërheq më tepër interesin e blerësve potencial.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ka arsye specifike se pse preferohet ose jo një ambient i realizuar nga një arkitekt? 

[/vc_column_text][vc_column_text]Arsyeja kryesore është se një ambient i realizuar nga një arkitekt ofron më të mirën për atë që do e përdorë apo shfrytëzojë. Merr të gatshme zgjidhjen funksionale dhe i duhet më pak kohë të fillojë shfrytëzimin e ambientit. Ndodh në raste të rralla, ku për shkak të rrethanave të ndryshme, ambienti të bëhet tepër i personalizuar duke kufizuar kështu numrin e blerësve të mundshëm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14975″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ju, do ua sugjeronit klientëve tuaj që prona të konceptohej/kurohej nga një arkitekt? Mendoni që është një investim i mirë në kohë dhe pse?

[/vc_column_text][vc_column_text]Do ua sugjeroja, si një domosdoshmëri madje. Investimi që do të bëhet në pronë gjithmonë është shumë më i madh se kosto e arkitektit. Nëse do bëhej një investim i pamenduar mirë, rrezikon që jo vetëm të mos jetë vlerë e shtuar e pronës, por të shihet në sytë e blerësve si diçka që duhet rikonceptuar dhe rindërtuar. Pra mund të kthehet në barrierë në momentin e shitjes. Arkitekti patjetër do kujdeset që investimi të jetë i qëndrueshëm, estetik dhe ti shërbejë një funksioni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Keni ndonjë këshillë për arkitektët apo dhe klientët?

[/vc_column_text][vc_column_text]Si blerja e pronës ashtu dhe  konceptimi që do bëjë arkitekti, do ndikojë direkt në mënyrën e jetesës së një individi apo familje. Do i’u sugjeroja që të dy këto procese ti trajtojnë duke bashkëpunuar me profesionistë. Për arkitektin do thoja se, patjetër është e rëndësishme të kuptojë shijet e klientëve, por ndërkohë duhet të mbrojë fort një balancë të nevojshme në mënyrë që investimi të jetë i qëndrueshëm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]