Arkiva

Colors in Architecture

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

“Ngjyra është një element integral i botës sonë, jo vetëm në mjedisin natyror, por edhe në mjedisin arkitekturor të krijuar nga njeriu. Ngjyra gjithmonë ka luajtur një rol në procesin evolucionar të njeriut. Mjedisi dhe ngjyrat e tij perceptohen,  truri përpunon dhe gjykon atë që percepton mbi baza objektive dhe subjektive. Ndikimi psikologjik, komunikimi, informacioni dhe efektet në psikikë janë aspekte të proceseve tona të gjykimit perceptues. Prandaj, qëllimet e dizajnit të ngjyrave në një hapësirë arkitektonike nuk lidhen vetëm me dekorimin. ”- nga Frank H. Mahnke.

Në këtë artikull do të shohim se si ngjyrat qëndrojnë në Arkitekturë, bazuar në Teorinë e Ngjyrave të piktorit Wassily Kandinsky.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9112″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Arti i Wassily Kandinsky hulumtoi marrëdhëniet midis ngjyrës dhe shikuesve të saj. Ai shmangu grinë, kafen dhe të zezën e Kubizmit, duke përqafuar ngjyrën si mjetin kryesor për tu shprehur. Kështu, ai e ndau plotësisht pikturën nga nevoja për të përshkruar një temë. Qëllimi i artit të Kandinsky ishte të kapte muzikë në një plastik mesatare, të ngjallte të njëjtat ndjenja që një pjesë e muzikës mund të ngjallte nëpër hije dhe ngjyrime.

Teoritë që ai zhvilloi në lidhje me ngjyrën dhe kuptimin, do të kishin ndikim në të gjitha fushat krijuese, me lëvizjen De Stijl duke zgjeruar filozofitë e tij dhe duke përfshirë ngjyrën në dizajnin industrial dhe arkitekturë. Duke përdorur rrotën e ngjyrave, Kandinsky përshkoi çdo ngjyrim, duke shpjeguar ndjenjat që ngjallin, emocionet që kapin dhe tingullin që “bëjnë”.

Duke parë rrotull ngjyrave të ylberit, këtu kemi një shembull të mendimeve të Kandinsky për ngjyrat, nga libri i tij “Vendi i shpirtit në art”. Nëse po konsideroni një ngjyrë energjike për ndërtesën tuaj të ardhshme, frymëzohuni nga mjeshtri i të gjithë spektrit të ngjyrave:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9113″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]E kuqja: e gjallë, nervoze, me siguri që përpiqet drejt një qëllimi, ka shkëlqim të ndritshëm, “pjekuri burrërore”.

E përkthyer në tingull: “tingulli i një borie, i fortë dhe i ashpër”, Fanfarë, Tubë, shënime të thella mbi violonçel, violinë e qartë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9121″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Portokalli: një përzierjes e të kuqe dhe të verdhës, rrezatuese, e shëndetshme, serioze.

E përkthyer në tingull: Këmbanat e kishës në nivel të mesëm, një zë alto.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9120″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]E verdhë: “e ngrohtë, e butë dhe emocionuese, shqetësuese për njerëzit, ngjyra tipike tokësore … që përfaqëson çmenduri në ngjyrë, një sulm i tërbimit, çmenduri e verbër, tërbim maniakal.”

E përkthyer në tingull: boritë e mprehta të forta dhe fanfare.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9122″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]E gjelbër: qetësi dhe paqe, por me një forcë të fshehur, pasive. “E gjelbra është si një lopë e dhjamë, shumë e shëndetshme, e shtrirë akoma dhe e palëkundshme, e aftë vetëm për të ripërtypur, e lidhur me botën me sy të trashë dhe pa gjallëri.”

E përkthyer në tingull: violinë e pozicionit të mesëm e luajtur qetë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9115″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Blu: e thellë, e brendshme, e mbinatyrshme, paqësore. “E zhytur drejt të zezës, ajo ka kapërcyer një pikëllim që nuk është njerëzor … ngjyra tipike qiellore.”

E përkthyer në tingull: flauti, violonçel dhe organo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9117″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fatkeqësisht Kandinsky nuk bëri dallim midis blusë dhe llullaq ( indigo, pigment i ngjyrës blu). Me sa duket ato ishin të njëjta për të.)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9118″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lejla: një përzierje e të kuqes dhe blusë, ” patologjike, e shuar … e trishtuar”.

E përkthyer në tingull: bri anglez dhe fagot.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9119″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: architizer.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment