Arkiva

Light for Art

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Pa dritën nuk arrijmë të shohim dhe pa të parit nuk arrijmë të perceptojmë, sidomos veprat e artit, qofshin ato ndërtesa, piktura apo skulptura. Që nga fillimi i njerëzimit, drita – shkencërisht “aspekti i fundit i materies që lëviz me një shpejtësi të caktuar” – është cilësuar si burimi i jetës. Referuar kësaj, shprehjet “Drita Hyjnore” dhe “Drita Shpirtërore”, duke njohur faktin se pa dritë nuk ka asgjë të shenjtë në jetë – pa të nuk ka as shpirt njerëzor, as krijimtari. “Të ndriçosh artin është art në vetvete,” deklaron Targetti – një kompani arkitektonike ndriçimi – dhe arti nuk është vetëm çështje aftësie dhe teknike, por gjithashtu ndjeshmërie dhe imagjinate, i cili, siç ka thënë dhe poeti i famshëm francez Baudelaire, arrin në “thellësitë më të largëta të shpirtit” për të “prodhuar ndjesinë e risisë.” Ajo çka duhet të bëjë një projekt i mirë ndriçimi i veprave të artit është të arrijë në shpirtin e tyre, për t’i bërë ato të duken të reja, për të rivendosur shpirtin që ato duket se e kanë humbur me kohën dhe familjaritetin, gjë që i shndërroi ato në monumente materiale të zakonshme.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”14708″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndriçimi luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në fushën e artit dhe trashëgimisë kulturore. Në fakt, dritës i është dhënë detyra delikate për të ndriçuar veprat dhe objektet unike, duke ruajtur integritetin e tyre dhe cilësitë estetike. Angazhimi dhe hulumtimi i Targetti në fushën e artit shkon edhe më tej, duke u përqëndruar në ushtrimin e shikimit si një përvojë kulturore unike dhe e papërsëritshme. Sfidat janë zbulimi i veprave të artit, nxitja e emocioneve, drejtimi i syve dhe këmbëve, sigurimi i informacionit mbi interpretimin dhe kuptimin e çdo shprehje të krijimtarisë njerëzore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14709″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sfidat në ndriçimin e veprave të artit

1. Zbulimi
Drita tregon dhe zbulon, thekson sipërfaqet dhe materialet, kompozon skenën, rrit pritshmëritë, ngjall memorien e vendeve.

2. Krijimi i emocioneve
Drita komunikon, drejton meditimin dhe qetësinë, vendos lidhjet e njeriut me artin.

3. Orientimi
Drita tërheq vëmëndjen, orienton dhe stimulon shqisat tona për të shijuar një eksperiencë artistike.

4. Edukimi
Drita interpreton dhe rrëfen, edukon mbi të kuptuarit e artit dhe mesazhet e fshehura që balancohen me matjen e njohurive dhe ndjenjave të shikuesit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14710″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ndriçimi i veprave të artit

Siç e thamë më sipër, të ndriçosh artin është art në vetvete. Drita, nëse është e projektuar mirë, kap ngjyrat e vërteta, thekson aspektet formale të punës, orienton lëvizjen dhe vendos hierarkitë sipas rëndësisë.

Por drita nuk është vetëm ajo që ne shohim. Një muze ekspozon artefakte të çmuara dhe delikate, cilësia estetike e të cilave mund të shkatërrohet nga një ndriçim i keq, si dhe duke i dëmtuar ato në zbardhjen e pigmenteve, përshpejtimin e ndarjes së shtresave të pikturuara, plasaritjen e bojës ose zverdhjen e letrës. Një projekt i mirë ndriçimi duhet gjithashtu t’i marrë parasysh këto aspekte, duke ofruar siguri dhe paraqitje skenike.[/vc_column_text][vc_column_text]

  1. ANALIZA E MATERIALEVE

Të planifikosh një ekspozitë, të përhershme ose të përkohshme, do të thotë jo vetëm ta bësh më të lehtë shijimin e veprave të artit, por mbi të gjitha, për t’i konservuar ato. Midis shumë disiplinave të përfshira, ndriçimi luan një rol shumë të rëndësishëm, pasi në diskutim nuk janë vetëm karakteristikat aktuale të dritës, por edhe ato të materialeve nëpër të cilat godet, prek ose kalon drita.
Materialet e ndryshme kanë veti  dhe kategori të ndryshme të ndjeshmërisë. Për shembull, mermeri, metali, qeramika dhe qelqi kanë një fotosensibilitet shumë të ulët dhe për këtë arsye janë mjaft rezistent ndaj çdo lloj ndriçimi. Bojërat, temperat, pëlhurat, por edhe printimet, librat dhe lëkura ka një fotosensibilitet mjaft të lartë prandaj duhet të ndriçohen me kujdes përmes një analize që përqendrohet në burimin e dritës, vlerat e ndriçimit dhe kohën e ekspozimit.
[/vc_column_text][vc_column_text]2. PARANDALIMI I DËMTIMIT TË FOTOVE

Mund të merren disa masa për të zvogëluar efektet e dëmtimit të fotove të shkaktuara nga ekspozimi ndaj rrezeve UV dhe Infrared . Midis këtyre është përdorimi i burimeve të dritës të karakterizuara nga një përbërje spektrale me gamën më të ulët të rrezeve UV dhe IR, ose në rastin e burimeve inkandeshente, mund të përdoren optika që kanë një shtresë dikroike për të zvogëluar nxehtësinë e emetuar në pjesën e përparme. Një zgjidhje alternative janë filtrat interferues që mund të përdoren për të “ndaluar” pjesën më të madhe të rrezeve UV.[/vc_column_text][vc_column_text]3. NDRIÇIMI LED PËR VEPRAT E ARTIT

Teknologjia LED është ndoshta zgjidhja më e mirë për nevojat e sotme, e aftë të lëshojë dritë praktikisht të padëmshme për ruajtjen e veprave të artit. Burimet LED të gjeneratës së fundit gjithashtu kanë një rendiment jashtëzakonisht të lartë ngjyrash (deri në 90) të garantuar nga kapaciteti i spektrit elektromagnetik në të gjitha gjatësitë e valës. Dritat LED gjithashtu kanë avantazhin e aftësisë për tu menaxhuar nga sistemet elektronike që lejojnë kontrollimin e intensitetit dhe përbërjes spektrale të tyre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14706″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

PALAZZO VECCHIO (FIRENCE, ITALI)

[/vc_column_text][vc_column_text]Si rezultat i një bashkëpunimi midis Targetti, qytetit të Firencës dhe kuratorëve të Muzeut të Palazzo Vecchio, ndriçimi i ri synon të tregojë pasurinë e jashtëzakonshme kromatike të një prej kryeveprave të padiskutueshme të shekullit të gjashtëmbëdhjetë: afresket nga Agnolo Bronzino për kapelën e ndërtuar nga Cosimo I de ‘Medici si një vend adhurimi privat për gruan e tij, Eleonora di Toledo.

Projektori LED me drita të përziera OPTAGON karakterizohet nga një sistem optik i veçantë oktagonal, i krijuar dhe patentuar nga Targetti. Drita e bardhë (me tone të ngrohta, të ftohta ose të ndryshueshme) përfitohet duke përzier LED-in me tonalitete të ndryshme të së bardhës, që lejojnë pasurimin dhe kompletimin e spektrit për të prodhuar një shpërndarje të përkryer të barabartë dhe homogjene të dritës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14705″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

GALLERIA DELL’ACCADEMIA (FIRENCE, ITALI)

[/vc_column_text][vc_column_text]Shumë e njohur për shkak të prezencës së Davidit të Michelangelo-s, e ndriçuar edhe nga Targetti, Galeria krenohet me koleksionin më të rëndësishëm në botën e pikturave, të cilat zënë tërë katin e parë të ndërtesës. Kryeveprat e shquara nga shekulli XIV ofrojnë një vizion të qartë dhe të plotë të prodhimit artistik të Firences nga periudha midis Giotto dhe Masaccio.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14707″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: Art &Thinking by Targetti[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment