Arkiva

Memory of the city

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Qyteti ka shpirtin e tij: “Genius Loci”.
Ndërtuar nga banorët e tij me karakteristika esenciale.
Duke qenë se kjo gjendje shpirtërore përkthen historinë e hapësirës urbane, nuk duhet fshirë nga memoria.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Memoria urbane është vetë qyteti, që mban në vetvete shenjat e një procesi transformimi dhe vazhdimësie. Është gabim të mendojmë se mund të ngrijmë hapësirën urbane.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12200″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://pikark.com/sq/akademia-residential-in-tirana-2/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ne priremi të lidhim kujtesën me të kaluarën. Por ajo shkon përtej saj.
Kujtesa është lidhja midis së kaluarës dhe të tashmes. Eshtë gjithashtu themeli për të ardhmen.
Gjithashtu, kujtesa na siguron referenca për të kuptuar të tashmen dhe lidhet ngushtë me një fenomen themelor njerëzor: Ndryshimin.
Pa memorie, ndryshimi do të harrohet, në të cilin çdo veprim do te jetë thjesht reagim mekanik, duke mos respektuar të kaluarën ose historinë tonë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12201″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]‘Kujtimi në ditët e sotme po ri-negociohet përmes betejave të praktikave të globalizmit dhe kulturave lokale, në mënyrën e ‘Kujtesës pa kufij’ sesa në mënyrën e historive kombëtare brenda kufijve.
Në ‘botën e arratisur’ bashkëkohore’.
Giddens 2003
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12202″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]‘Përmes institucioneve, shoqëria ose një komb prodhon vende të përbashkëta, si materiale, simbolike dhe funksionale’
(Nora, 1989)
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12203″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]‘’Qyteti komunikon; ndertesat janë fjalët ndërsa rrugët, fjalitë. Kjo është gjuha në të cilën komuniteti ushqen shpresat dhe kujtimet e tij’’
Norris, 2009
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]