Arkiva

Rwanda Chapel – Everyone’s space

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Konkursi i kishës së Ruandës, 2019
Vendndodhja: Rukomo, Ruanda
Bashkëautorë: Adonis Rexhepi, Leart Miftari, Blerim Bajraliu, Arber Sadiki
Çmimi i nderit

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

E gjithë ideja u fokusua drejt krijimit të një hapësire universale të lirë. Qenia njerëzore, për faktin e ekzistencës së saj, ka të drejtën e pamohueshme të pjesëmarrjes në hapësirë, kudo. Ky parim na orientoi drejt një ndërtese që hapet për të gjithë, pa dyer, pa barriera… e cila është e mbyllur aq sa është e nevojshme për të mbrojtur përdoruesit nga kushtet atmosferike, por shumë e hapur dhe e arritshme në çdo kohë nga kushdo.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9133″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Pavarsisht faktit se ndërtesa i është kushtuar komunitetit fetar të krishterë, simbolet e fesë si kryqi, nuk u trajtuan në mënyrën formale. Ky simbol vjen shumë natyrshëm i formuar nga elementët kryesorë arkitektural si muret dhe tavani.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9135″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hendeku vertikal në murin ballor të sallës së lutjeve dhe atë horizontal në tavan, brenda hapësirës së brendshme, perceptohet si kryq tre-dimensional. Kjo qasje, ku simbolet nuk vijnë si objekte fizike të vendosura brenda hapësirës arkitektonike, por si rezultat i drejtpërdrejtë i qasjes arkitektonike, bën të mundur që të shmanget rreziku i tregimit të historisë përmes objekteve formale fetare duke i dhënë një detyrë të tillë arkitekturës për folur përmes elementeve të pastra arkitektonike, si muret dhe tavani.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9136″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”9139″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërtesa është e materializuar në beton me pigment të kuq, për tu krahasuar me tullat tradicionale vendase, por me karakteristika shumë më të mira konstruktive që kërkon ndërtimi i tërë i ndërtesës, në të njëjtën kohë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9141″ img_size=”full”][vc_single_image image=”9143″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment