fbpx

Residential Complex ‘Nesturi’

Kompleksi Rezidencial 'Nesturi'

Residential Complex ‘Nesturi’

This complex is a cultural monument and is also known as the ‘Odise Kasneci’ house. It represents a very important typology of the sea-coast houses and reflects the changes made in these typologies after the second half of the 19th century. These changes are reflected in phases and the complex in question is constructed in three phases.

Kompleksi Rezidencial 'Nesturi'

This gradual construction has formed the structure of this ensemble as a closed contour, partly as a result of this specific construction and parts of the surrounding walls, creating in its interior a spacious courtyard. In the first phase, the building develops in fragmented volumes due to the difficult terrain and one side of it develops as a ‘half-floor house’ (one of the most widespread typologies of houses in the villages of Laberia).

Kompleksi Rezidencial 'Nesturi'
The construction of the second phase is a ‘storey house’ (house me kat) where the ground floor has two cylindrical vaults, designed to provide the ‘undamaged base’ for the development of a hearth(fireplace) inside the ‘fire chamber'(oda e zjarrit). The first archway near the first house was used as a ‘zahire’ (a room for the preservation of food supplies in winter). Along with this construction, a ‘stere'(water deposit unit) was built, next to it.
the albanian house

The third phase of the construction has been implemented escalated according to the terrain. In this third phase, a joint exterior plastering has been done, so that the facade on the road has achieved a single-facade treatment and it is difficult to distinguish the construction phases in the entire complex.

the albanian house
the albanian house

The second stage house, realized in the corner, has a specific intervention ( wall removal and arching) at the corner, joining the two walls, which represents a characteristic intervention in the building, to facilitate the passage of loaded livestock. The houses have a characteristic treatment of thick limestone masonry taken from the area’s quarries, bound with lime mortar.

albanian architecture

The ‘living floor’ of the house treated with large and vertically oriented windows meanwhile the ones on the ground floor (Katonj) more reduced. Part of the facade has been treated with thick plaster on the stone masonry, a technique not suited to the tradition of area construction, while part of the stone masonry is usually exposed to the eye.

albanian architecture

Source: https://thealbanian.house/

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial