Arkiva

How to light a building façade tips and Hilton Garden Inn

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Pavarësisht nëse është antike apo moderne, ajo që ka rëndësi në një vepër arkitektonike është stili dhe materialeti. Nëse ndriçimi ndjek konceptin arkitektonik, arkitektura transmeton gjithmonë të njëjtin karakter, ditën dhe natën…
Për të kuptuar ndriçimin e fasadave, ju sjellim një projekt ndriçimi nga Abiesse, fasada e Hilton Garden Inn, ku ndriçimi është përdorur si një “material ndërtimi” i integruar totalisht në arkitekturën e fasadës.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”10907″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Zgjedhja ishte përdorimi i një elementi të vetëm , i cili ndriçon në negativ objektin duke theksuar linearitetin e objektit nëpërmjet evidentimit të kornizave të dritareve.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”11204″ img_size=”large”][vc_column_text]Elementi i përdorur është Finestra nga Leds C4. E përkryer për harqe, korniza, statuja dhe relieve.

Një ndriçim indirekt me një intensitet homogjen që përfshin të gjithë strukturën pikërisht nga baza e tij që ndjek saktësisht kornizën e dritares, duke shmangur pikat e ndezura dhe ndriçimet joestetike dhe minimizimin e ndotjes së dritës[/vc_column_text][vc_column_text]Fasadat e ndërtesave moderne meritojnë një ndriçim të denjë po aq sa ato historike. Është cilësia e arkitekturës ajo që ka rëndësi më shumë sesa mosha e strukturës. Nuk ekziston asnjë metodë fikse e ndriçimit të fasadave. Gjëja më e rëndësishme është që arkitekti i ndriçimit të zotërojë aftësitë përkatëse dhe të njohë avantazhet dhe disavantazhet e metodave të ndryshme, pastaj të marrë vendime sipas konceptit të përgjithshëm të dizajnit. Më poshtë ju sjellim disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të ndriçoni fasadën tuaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11195″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11196″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i një fasade të ngurtë

[/vc_column_text][vc_column_text]Ndriçimi me prozhektor nga toka i një fasade të ngurtë do ta rrafshojë fasadën, dhe teksa fasada ngrihet, shkëlqimi i fasadës gradualisht do të ulet dhe do të zbehet në qiellin e errët të natës. Përdorimi i ndriçimit me prozhektor të vendosur mbi fasadë, nxjerr në pah teksturën e materialit të fasadës. Dhe për ato fasada që nuk kanë teksturë, drita që përhapet mbi fasadë formon spote ndricimi që i japin motive të rëndësishme fasadës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10261″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10262″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10263″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10264″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10265″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10266″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i fasadave të ndara vertikalisht

[/vc_column_text][vc_column_text]Efekti i fasadave të ndara në mënyrë vertikale krijohet nga drita me projeksion të ngushtë të drejtuara vertikalisht. Për të shmangur hijet, ndriçuesi duhet të jetë i pozicionuar siç duhet dhe drejtimi i ndriçimit duhet të orientohet paralel me fasadën.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10271″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10273″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10272″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

3. Ndriçimi i fasadave të ndara horizontalisht

[/vc_column_text][vc_column_text]Kur projektohet ndriçimi mbi një fasadë të ndarë horizontalisht, ndriçimi nga toka në afërsi të fasadës do të forcojë ndjenjën tre-dimensionale të fasadës. Duke rritur distancën e ndriçuesit nga fasada, hija e rëndë e krijuar nga pjesët e ngritura të fasadës mund të zvogëlohet.

Gjithashtu, dritat lineare LED mund të vendosen në strukturat ndarëse horizontale të fasadës për të theksuar ndarjen horizontale të ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10287″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10288″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10289″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10290″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10291″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10292″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i fasadave konkave-konvekse

[/vc_column_text][vc_column_text]Në përgjithësi, pjesët e ndryshme të fasadës konkave-konvekse mund të trajtohen me ndriçim të ndryshëm ose me ngjyra të ndryshme dhe të lehta për të rritur ritmin e pamjes së fasadës. Përdorimi i prozhektorëve me kënd të gjerë ndriçimi do të zvogëlojë kontrastin midis disniveleve të fasadës, duke e bërë ndërtesën të duket e “rrafshët “.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10295″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10296″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10294″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i fasadave me dritare ose çarje

[/vc_column_text][vc_column_text]Kur ndriçoni një fasadë me dritare ose çarje, duhet të merret parasysh se ndriçimi i fasadës nuk duhet të bëjë të dukshëm njerëzit brenda. Në përgjithësi, përdorimi i ndriçimit për të nënvizuar kornizën e dritares ose çarjes do të përmirësojë efektin dramatik të ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10297″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10298″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10299″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i fasadave me dritare të vazhdueshme

[/vc_column_text][vc_column_text]Për fasadat me dritare të vazhdueshme në formë shiritash, duke ndriçuar ambjentin nga brenda jashtë, forcohet pranina e ndërtesës natën duke krijuar një kontrast të fortë midis dritareve të ndezura (nga brenda) dhe fasadave të errëta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10301″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10302″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10303″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

7. Ndriçimi i fasadave të xhamit

[/vc_column_text][vc_column_text]Gjatë ditës, fasada e xhamtë e ndërtesës është e errët dhe pasqyron rrethinat e saj. Prania e ndriçimit të brendshëm lejon që kalimtarët të shohin brendësinë e një ndërtese. Dritat e sipërme të vendosura në tavanin e një interieri theksojnë çatinë, duke e bërë interierin më të ndritshëm gjatë natës, ndërkohë kornizimi i fasadës krijon një efekt siluetë. Kur ndriçimi linear aplikohet në tavanin e çdo kati, forcohet struktura horizontale e ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10305″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10306″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10307″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10308″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10309″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10310″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Source: Abiesse & archillumi.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]