Arkiva

Office Lighting Tips

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Vendi i punës është aty ku shumica e individëve kalojnë një pjesë të madhe të ditës së tyre, diku rreth shtatë deri në dhjetë orë në ditë, pesë/gjashtë ditë në javë. Kështu, kushtet e favorshme të punës janë thelbësore për punonjësit që të japin maksimumin e tyre dhe të ndjehen plotësisht të rehatshëm – dhe ndriçimi është një nga këto kushte. Ndriçimi ndikon në ergonominë, domethënë në mënyrën se si njerëzit performojnë në vendin e tyre të punës. Nën ndriçim me cilësi të mirë, njerëzit janë në gjendje të përqendrohen më mirë në punën e tyre, ndërsa ndriçimi i zbehtë shkakton lodhje dhe dhimbje koke. Gjithashtu është vënë re se ndriçimi i mirë ndikon në gjendjen shpirtërore duke krijuar kështu, punonjës më të lumtur.

Ndriçimi i zyrës është një nga shumë faktorët e perceptimit të një punonjësi për vendin e punës dhe mund të përmirësojë performancën e punonjësve si dhe të rrisë pamjen estetike të zyrës. Ndërsa ndriçimi i zgjedhur nuk duhet të jetë shumë i zbehtë ose i errët, ai gjithashtu nuk duhet të ketë shkëlqim shumë të lartë – duhet gjetur dhe ruajtur një harmoni. Shpesh rekomandohet që ndriçimi brenda në zyrë të jetë sa më i sinkronizuar me dritën e jashtme natyrale. Më tej, në varësi të planit të hapësirës së zyrës, mund të nevojiten lloje të ndryshme të dritave, siç janë dritat e tavanit, ndriçuesat e dyshemesë etj. Në këtë artikull do t’ju tregojmë se çfarë duhet të merrni parasysh kur bëhet fjalë për ndriçimin e zyrës.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8731″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Para se të zgjidhni dhe finalizoni burimet e ndriçimit, është e nevojshme që personat përgjegjës të studiojnë planin dhe hapësirën e zyrës dhe ta planifikojnë atë me kujdes. Përndryshe, kjo mund të çojë në vendosjen e gabuar të dritave, e cila më pas do të shkaktojë përçarje në aktivitetet e zyrës – pozicionimi jo i mirë i burimeve të dritës është po aq i keq sa vetë ndriçimi i dobët.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8716″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i tavanit është një nga çështjet e para kur bëhet fjalë për zgjedhjen e dritave të zyrës, pasi këto do të fiksohen në sasi maksimale në të gjithë hapësirën e zyrës. Është e rëndësishme të sigurohet që dritat e sipërme nuk kanë shkëlqim të tepërt, pra, nuk janë tepër të ndritshme. Për më tepër, pozicionimi i ndriçuesve të tavanit nuk duhet të jetë direkt mbi tavolinën e punonjësve – kjo mund të jetë e mundshme vetëm nëse dritat janë më të vogla.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8720″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Është e provuar gjerësisht që drita natyrore e ditës është lloji më i mirë i ndriçimit që mund të përdoret për një mjedis më produktiv të punës. Sidoqoftë, këto ditë është gjithnjë e më e vështirë për kompanitë të gjejnë hapësira për zyra që janë të ekspozuara në dritë të konsiderueshme qiellore, kështu që ndriçimi natyral duhet të imitohet nga ndriçimi artificial më i mundshëm. Kështu, temperatura e ngjyrave të ndriçimit të përdorur në zyra të tilla, veçanërisht në hapësirat më të mëdha dhe më të gjera të zyrave, duhet të jetë ndërmjet 5000K dhe 7000K, sipas ekspertëve të ndriçimit. Është vënë re se ndriçimi më i fortë dhe i ngrohtë, por me bazë të ngjyrës së bardhë, lidhet me energjinë dhe aktivizimin e punonjësve, duke rritur performancën dhe produktivitetin e tyre.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8718″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Konsideroni mbajtjen e ndriçuesave të tavolinës si një mundësi për ata punonjës që dëshirojnë më shumë dritë vetëm në tryezën e tyre. Shumë punonjës mund të punojnë natën vonë dhe në këtë rast, shumica e dritave të sipërme mund të jenë të zbehta ose të fikura, duke mbajtur vetëm ndriçuesin e personalizuar dhe atë të tavolinës për anëtarët që punojnë. Kjo gjithashtu do të kursejë energji elektrike dhe do t’u japë punonjësve më shumë mundësi të zgjedhin se në cilën lloj drite dëshirojnë të punojnë.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8717″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Konsideroni të zgjidhni ndriçimin që mund të ulet ose rritet në intensitet sipas nevojës. Ndërsa afrohet mbrëmja dhe punonjësit përgatiten të mbyllin ditën e tyre, dritat mund të vendosen me intensitet të ulët dhe të vendosen në një ton më të ngrohtë për të qetësuar dhe qartësuar mendjen. Për punonjësit që punojnë gjatë natës, sigurohuni që ndriçimi të mbetet i ngrohtë, pasi në ekranin e kompjuterit tashmë ka shumë dritë blu, e cila mund të prishë orarin e gjumit të punonjësve.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8722″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

  1. Ndriçimi i zyrave nuk mbetet i kufizuar vetëm me dritat e tavanit ose të tavolinës. Ndriçimi përdoret gjithashtu për tërheqje vizuale, veçanërisht në zyrat e mëdha, ku kompanitë dëshirojnë që njerëzit që i vizitojnë të marrin një përshtypje të parë të mirë, shumica e të cilave mund të arrihen nga ndriçimi i mirë. Në ditët e sotme, dritat LED me cilësi të mirë janë në dispozicion në forma të ndryshme. Ato mund të përdoren në sallat e vizitorëve dhe të mbledhjeve, për të siguruar ndriçim elegant dhe të bukur.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8725″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]7. Është e rëndësishme të marrim mendimet e punonjësve në lidhje me ambientet e zyrave dhe faktorë të tillë si karriget dhe ndriçimi. Ndriçimi është veçanërisht i rëndësishëm për punonjësit pasi ata nuk mund të performojnë mirë nën ndriçim shumë të zbehtë ku nuk mund të shohin mirë. Ata nuk mund të punojnë të qetë as nën ndriçim të verbër, veçanërisht punonjësit që vuajnë nga dhimbja e kokës. Prandaj kompania duhet që të pyesë punonjësit individualisht nëse janë të kënaqur me kushtet e ndriçimit dhe nëse ata janë në gjendje të performojnë optimalisht në ato kushte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8724″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Extra. Ajo çfarë që mbajtur mend është se ndriçimi i zyrës suaj, format dhe ngjyrat e tij dhe mënyra se si vendoset gjithçka, duhet, si të gjitha dekoret dhe përbërësit e tjerë të hapësirës tuaj të zyrës, të përfaqësojë markën dhe imazhin e kompanisë sa më shumë që të jetë e mundur. Çdo kompani ka një imazh dhe bazuar te kjo, ajo mund të ketë mobilje, dekor dhe ndriçim të mirë gjithashtu. Ideja qëndron që të përdorim shumëllojshmëri ndriçimi. Një kombinim i ndriçimit të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë, i ndriçuesve të personalizuar në disa vende dhe i ndriçuesve të ambientit në të tjerët, krijon ndriçim adekuat dhe të favorshëm në zyrë. Ju mund të eksperimentoni me ndriçim të thjeshtë, që nga ndriçuesit e tavolinave deri tek ata të tavanit, si dhe me burime më të sofistikuara, siç janë spotet e dritave dhe llambadarët për zonën e pritjes. Ndriçimi nuk ka të bëjë vetëm me kërkesat; ai qendron edhe për estetikë dhe pamje vizuale të këndshme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8719″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: opensourcedworkplace.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment