Arkiva

Hotel Dajti Reconstruction Project

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Pas shumë vitesh në harresë totale, e shumë polemikave të krijuara, më në fund ka nisur projekti i rinkostruksionit të Hotel Dajtit, një nga ndërtesat simbol të kryeqytetit.

Banka e Shqipërisë ka përzgjedhur Ark. Marco Petreschi, mbështetur në eksperiencën e tij për realizimin dhe rikonstruksionin e ndërtesës qëndrore të Bankës së Shqipërisë, ku projekti i tij ishte fitues i konkursit ndërkombëtar.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”13104″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ARKITEKTURA

[/vc_column_text][vc_column_text]Arkitektura e Hotel Dajtit i përket racionalizmit monumental, një rrymë moderne e arkitekturës e fillimit të shekullit të njëzetë e cila ka vepruar për një kohë shumë të shkurtër në Evropë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13105″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”13106″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”13107″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Racionalizmi evropian për definicion nuk është monumental, bile ishte kundër monumentalizmit. Dhe vetëm në periudhën e fashizmit u arrit të bëhej një martesë e këtyre dy gjërave të ndryshme që është monumentalizimi nga njëra anë që trashëgohej nga periudha klasike dhe racionalizmit i cili nënshtrohet logjikës. Këto dy arkitektura u ngushëlluan me njëra tjetrën vetëm nga arkitektët e Musolinit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13110″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13109″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13108″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nga arkitekti. Projekti i realizuar mbi objektin ekzistues nuk mundet të anashkalonte dialogun midis ekzistencës së tij të  mëparshme me ndërhyrjen  e  re të nevojshme, për të lejuar mbijetesën e objektit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13111″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ky dialog u zhvillua jo vetëm nëpërmjet rimëkëmbjes së të gjitha elementeve karakteristikë të cilët  e bëjnë një ndërtesë  historike, por edhe nëpërmjet zbatimit të ndërhyrjeve korrekte përmes vendosjes së  objekteve të reja, të cilat i janë përmbajtur  elementëve karakteristikë  që janë në gjendje për të ruajtur vazhdimësinë me palimpsestin origjinal.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13101″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”13099″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”13100″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: marcopetreschi.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment