Arkiva

HIGHLIGHT: VITTORIO GREGOTTI

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Vittorio Gregotti (10 gusht 1927 – 15 mars 2020) është një arkitekt italian, i lindur në Novara, Itali, ku ndoqi studimet e më pas u diplomua në Politecnico di Milano. Ai punoi si kontribues në Casabella, një revistë arkitekturore dhe ishte kryeredaktori i saj nga 1955 deri në vitin 1963. Gregotti themeloi studion e tij, Gregotti Associati International, në 1974, por gjithashtu ka dhënë dhe disa leksione mbi teorinë arkitekturore, duke u bërë një figurë kryesore në Postmodernizmin e viteve 1970.
Reputacioni i Vittorio Gregotti arriti përtej arkitekturës – ai ishte gjithashtu një teoricien i respektuar i artit, redaktor, kurator dhe mësues.

Humbja e Vittorio Gregotti në 15 Mars ndaj luftës kundër virusit COVID-19, shënon me të vërtetë fundin e një epoke. Gregotti konsiderohet nga shumë si një figurë e jashtëzakonshme, karriera e së cilit transformoi thellësisht modelin arkitekturor në Itali dhe më gjerë.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”11498″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stadiumi Olimpik i Barcelonës

[/vc_column_text][vc_column_text]Një nga veprat më të suksesshme të studios Gregotti Associati International ishte rinovimi i një stadiumi për Lojërat Olimpike të Barcelonës në 1992, Estadi Olímpic Lluís Companys. Gregotti e prishi strukturën ekzistuese, e cila ishte ndërtuar fillimisht nga arkitekti Pere Domènech i Roura për Ekspozitën e viti 1929, por  duke ruajtur fasadën kryesore të saj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11499″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Qendra Kulturore Belém

[/vc_column_text][vc_column_text]

Qendra Kulturore Belém është një kompleks artistik i vendosur në Belém, Lisbonë, i përfunduar në vitin 1992 në bashkëpunim me arkitektin Manuel Salgado. Ajo është ndërtesa më e madhe me objekte kulturore në Portugali. Qendra fillimisht u ndërtua për të akomoduar programin e Presidencës së Portugalisë të Këshillit Evropian në 1992, por me qëllimin afatgjatë të sigurimit të vendeve të përhershme për konferenca, ekspozita dhe artet performuese (si opera, baleti dhe koncertet), si dhe salla takimesh, dyqane dhe kafene.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11500″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Teatri i Operas Arcimboldi

[/vc_column_text][vc_column_text]Teatro degli Arcimboldi është një qendër teatrale dhe opera në Milano. Projektuar nga Vittorio Gregotti në bashkëpunim me Mario Botta dhe Elisabetta Fabbri, auditori në formë freskuese, me dy nivele, me një kapacitet prej 2,375 vendesh, u inagurua me një performancë të La traviata nga Verdi në 19 janar 2002.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11501″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kampusi i Universitetit të Kalabrisë

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kampusi i Universitetit të Kalabrisë u krijua fillimisht nga Vittorio Gregotti dhe Dänen Martensson. Ndërtesat janë të vendosura përgjatë një ure, e cila aktualisht është e gjatë 1.3 km. Ashtu si në kampuset britanike dhe amerikano-veriore, studentët jetojnë në blloqe banimi specifike pranë Universitetit.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11502″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Grand Théâtre de Provence

[/vc_column_text][vc_column_text]Projekti fitues për konkursin e mbyllur ndërkombëtar për teatrin e ri të operës dhe koncerteve në qytetin Aix-en Provence, Francë, i famshëm për festivalin e tij muzikor, bazohet në skemën e Oriol Bohigas të përcaktuar për këtë zonë urbane. Territori ishte krejt i zbraët, i karakterizuar nga një peizazh i gjerë i krijuar nga njeriu, që si një qendër e re për zgjerimin urban, nuk mund të zgjidhej me një element arkitektonik të vetëm. Përgjigja arkitektonike përfshinte dizajnin e kësaj hapësire të madhe dhe mundësitë e brendshme dhe të jashtme që bëjnë të mundur realizimin e një prej aktiviteteteve më të rëndësishme muzikore në Evropë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11503″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]