Arkiva

HIGHLIGHT: TOYO ITO

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Toyo Ito, lindur më 1 qershor 1941, është një arkitekt japonez i njohur për krijimin e arkitekturës konceptuale, në të cilën ai kërkon të shprehë njëkohësisht botën fizike dhe virtuale. Ai është një eksponent kryesor i arkitekturës që adreson nocionin bashkëkohor të një qyteti “të simuluar”, dhe është quajtur “një nga arkitektët më inovativë dhe me ndikim në botë”.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Toyo Ito ka qenë në gjendje të prodhojë një sërë punësh që ndërthurin inovacionin konceptual me ndërtesat e zbatuara në mënyrë të shkëlqyer. Duke krijuar arkitekturë të jashtëzakonshme për më shumë se 40 vjet, ai ka ndërmarrë me sukses projekte të tilla si biblioteka, shtëpi, parqe, teatro, dyqane, ndërtesa zyrash dhe pavione, çdo herë duke kërkuar të zgjerojë mundësitë që ofron arkitektura. Një profesionist me talent unik, ai është i përkushtuar ndaj procesit të zbulimit që vjen nga kapja e mundësive që gjenden në secilin projekt dhe në çdo vend.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9002″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Inovative është një fjalë që përdoret shpesh për të përshkruar veprat e Toyo Ito-s. Kjo është e dukshme në pavijonin e përkohshëm të krijuar në Bruges në 2002 dhe ndërtesën e TOD në Tokio në 2004, ku veshja e ndërtesës shërben gjithashtu si strukturë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9003″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9004″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Për më tepër, ndërtesat e tij me shpikje të reja teknologjike janë të shumta, siç mund të shihet në kupolën në Odate ose te Kulla e Erërave në Yokohama. Kjo risi është e mundur vetëm përmes procesit të Ito-s për të analizuar me kujdes dhe objektivitet çdo situatë përpara se të propozojë një zgjidhje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9007″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9006″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ito ka thënë se është i dhënë pas arkitekturës që është fluide dhe jo e kufizuar, nga ato që ai konsideron si kufizime të arkitekturës moderne. Në Sendai Mediatheque, e vitit 2000, ai e arriti këtë përmes tubave strukturorë, të cilët sollën cilësi të reja hapësinore në interier.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9018″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Në Shtëpinë e Operës Metropolitane Taichung, rrjeti horizontal dhe vertikal i hapësirave, krijon mundësi për komunikim dhe lidhje. Duke kërkuar lirinë nga ngurtësia e një rrjeti, Ito është i interesuar për marrëdhëniet – midis dhomave, ambienteve të jashtme dhe të brendshme, si  dhe ndërtesës dhe rrethinës. Puna e Toyo Itos është frymëzuar nga parimet e natyrës, siç dëshmohet nga uniteti i arritur midis strukturave si ato organike, sipërfaqe dhe lëkura.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9010″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Agjenda personale krijuese e Toyo Itos është shoqëruar gjithmonë me përgjegjësi publike. Nga shumë prej hapësirave frymëzuese të tij, Salla Funerale Bashkiake në prefekturën Gifu, e vitit 2006 ose Biblioteka e Universitetit të artit Tama në Tokio, 2007 ose Pavilioni i Galerisë Serpentine në Londër në 2002, janë vetëm tre shembuj që ilustrojnë ndjeshmërinë njohëse të Itos për njerëzit dhe aktivitetet që kryhen brenda ndërtesave të tij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9012″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”9013″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”9015″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Edukimi i arkitektëve të ardhshëm ka qenë gjithmonë një shqetësim i Toyo Ito. Kjo është e dukshme në pozicionet e tij mësimdhënëse dhe në rindërtimin e fundit të Silver Hut, si pjesë e Muzeut të Arkitekturës të Toyo Itos në Omishima, i cili përdoret për praktika dhe kërkime. Ndoshta një shembull më i përsosur është zyra e tij, e cila është si një shkollë ku arkitektët e rinj vijnë për të punuar dhe mësuar. Është e qartë se, ndërsa përtërin dhe shtyn kufijtë e arkitekturës përpara, ai nuk e mbyll rrugën pas tij. Ai është një pionier dhe inkurajon të tjerët të përfitojnë nga zbulimet e tij, në mënyrë që ata të përparojnë edhe në drejtimet e tyre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9016″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Toyo Ito është një krijues i ndërtesave pa kohë, i cili në të njëjtën kohë, vendos me guxim shtigje të reja. Arkitektura e tij projekton një re optimizmi, butësie dhe gëzimi, dhe është e përbërë edhe me një ndjenjë unike dhe universaliteti. Për këto arsye dhe për sintezën e tij të strukturës, hapësirës dhe formës që krijon vende tërheqëse, për ndjeshmërinë e tij ndaj peizazhit, për injeksionin e modeleve të tij me një dimension shpirtëror dhe për poetikën që tejkalon të gjitha veprat e tij, Toyo Itos i është dhënë çmimi Pritzker për arkitekturën, në vitin 2013.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9020″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Source: pritzkerprize.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment