Arkiva

HIGHLIGHT: SOU FUJIMOTO

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Një nga arkitektët më krijues dhe me ndikim sot, Sou Fujimoto (lindur më 1971) është një arkitekt japonez. Lindur në Hokkaido në 1971, ai u diplomua në Universitetin e Tokios në 1994 dhe themeloi zyrën e tij, Sou Fujimoto Architects, në vitin 2000. Ai shquhet për struktura delikate të lehta dhe hapësira të përshkueshme. I njohur për kontributet e tij konceptuale në botën e arkitekturës, Sou Fujimoto ka zhvilluar një stil që kombinon vizualisht format gjeometrike mahnitëse me përmbajtjen e një minimalizmi të vërtetë.

Përveç bëmave të tij arkitektonike, Fujimoto përdor sensin e tij të mprehtë të gjeometrisë për instalimet e artit në shkallë të gjerë si Galeria Serpentine në Londër dhe Reja në Tiranë në Shqipëri, Pema Inside/Outside në Muzeun Victoria dhe Albert në Londër dhe Forest of Light, një ekspozitë interaktive në Salone del Mobile.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9461″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pavijoni i Galerisë Serpentine

[/vc_column_text][vc_column_text]Pavijoni vjetor në Galerinë Serpentine të Londrës në 2013, përbëhet nga panele çeliku të bardhë dhe polikarbonate, me një dizajn tre-dimensional në formë të matricës, i cili duket i lehtë si një re kur shikohet nga larg. Në moshën 41 vjeçare, Fujimoto ishte arkitekti më i ri që hartoi strukturën më popullore në ajër të hapur, e cila funksionon si një hapësirë për shumë qëllime, e kompletuar dhe me një kafene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9462″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]E njohur gjithashtu si “Reja” dhe e zhvendosur në Tiranë në 2016 (ku u riemërua me këtë emër), struktura është frymëzuar nga format organike të pranishme në natyrë. Edhe një herë, njeriu dhe natyra bashkohen, në një “fole artificiale”. Me shufra çeliku me diametër 20 mm, struktura është fleksibël, gjysmë transparente, ku vizitorët bëhen pjesë e natyrës dhe peizazhit, por në të njëjtën kohë mbetet i mbrojtur nga brenda.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9463″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia Finale e Drurit

[/vc_column_text][vc_column_text]Duke përdorur vetëm trarë të mëdhenj druri kedri dhe panele xhami, Shtëpia Finale e Drurit në Kumamoto, Japoni, duket si një kub i shpuar nga jashtë, vetëm për të zbuluar se lënda drusore është e prerë në gjatësi të ndryshme dhe të vendosura posaçërisht për të krijuar brenda qoshe të vogla por funksionale. E përfunduar në vitin 2006, struktura është krijuar për tu përdorur si një vendbanim afatshkurtër, e kompletuar me një banjë në cep.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9466″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Qendra e Fëmijëve për Rehabilitimin Psikiatrik

[/vc_column_text][vc_column_text]Përfunduar në vitin 2006, Qendra e Fëmijëve për Rehabilitimin Psikiatrik në Hokkaido, Japoni, është projektuar si një seri kutish të vendosura në mënyrë të rastësishme, të cilat lidhen për të krijuar hapësira të brendshme me hapësira të qeta dhe ndarje më të sigurta. Pamja e saj a ka për qëllim të imitojë pamjen e një qyteti, ku çdo zonë mund të bëhet një vend i ekspozuar për t’u takuar ose luajtur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9467″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Shtëpia N

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo rezidencë modulare private e quajtur Shtëpia N, e përfunduar në vitin 2008, u projektua si tre struktura foleje betoni, jo shumë ndryshe nga një kukull ruse. Kutia e jashtme përmban një zonë kopshti, verandë dhe dritare të hapura; zona e mesme përmban kuzhinën dhe banjën; dhe kutia më e brendshme strehon dhomën e gjumit, dhomën e ngrënies dhe dhomën e ndenjes.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Shtëpia NA

[/vc_column_text][vc_column_text]Muret e xhamit dhe platformat e mahnitshme të çelikut të bardhë karakterizojnë House NA, një shtëpi në Tokio, me një plan urbanistik që u ofron banorëve një përvojë të ngjashme me të jetuarit në një pemë. Rrethuar nga një peizazh i dendur urban, banesa u përfundua në vitin 2011 dhe ofron vetëm disa hapësira private – si banjën – në konstruktin e hapur, të ngjashëm  me skelat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9469″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9470″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muzeu dhe Biblioteka e Universitetit të Artit Musashino

[/vc_column_text][vc_column_text]Përfunduar në vitin 2010, Muzeu dhe Biblioteka e Universitetit të Artit Musashino u krijua për të qenë një raft i vazhdueshëm në formë spirale, ku muret prej 30 metrash të tij ofrojnë rafte si në brendësi ashtu edhe në pjesën e jashtme. E mbështetur nga një rrjet panelesh xhami, struktura përmban një shkallë të madhe që dyfishohet si një auditor, për të mos përmendur një koleksion prej afro 200,000 librave.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9471″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia O

[/vc_column_text][vc_column_text]Shtëpia O në Chiba, Japoni është një shtëpi fundjave për një çift, e vendosur në një bregdet shkëmbor dy orë larg nga Tokio. Zona është në një shtrirje shkëmbore përballë Oqeanit Paqësor, me pjerrësi të afërta me nivelin e ujit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9472″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Apartmenti Tokyo

[/vc_column_text][vc_column_text]Tokyo Apartamenti është një objekt me katër apartamente në formë shtëpie, të grumbulluara mbi njëra-tjetrën. Secili apartament përmban dy ose tre dhoma të lidhura në nivele të ndryshme nga shkallët brenda dhe jashtë ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9480″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Qendra Mësimore e HSG

[/vc_column_text][vc_column_text]Sou Fujimoto përfytyroi për këtë projekt një strukturë të përbërë nga kube të shumta, në një rrjet që marrin parasysh proporcionet e zonës fqinje të banimit. Duke variuar nga 3.5 në 18.5 metra mbi nivelin e rrugës, kubet ofrojnë një total prej 7,000 metrash katror hapësirë. Tarracat janë mbjellë me gjelbërim, ndërsa hapësirat e brendshme dhe të jashtme janë të lidhura me sipërfaqe transparente. Brenda, struktura është krijuar në mënyrë që paraqitja e dhomave të mund të ndryshohet në mënyrë të përsëritur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9474″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

L’Arbre Blanc (Pema e Bardhë)

[/vc_column_text][vc_column_text]Ky projekt është një zhvillim i mrekullueshëm i banesave në Montpellier, Francë (2018): një ndërtesë me një formë unike që sugjeron lëvizje të vazhdueshme dhe ofron 120 apartamente të përhapura në 17 kate. Qindra ballkone, të kombinuara me formën e lakuar të strukturës, i japin ndërtesës në përgjithësi  një pamje të veçantë si një pemë e madhe. Secili apartament ka tarraca të mëdha, të cilat janë dyfishi i zonës së brendshme, perfekte për këtë qytet mesdhetar me një klimë të butë, ku vendasit mund të shijojnë një mënyrë jetese në natyrë, të kombinuar me referencat japoneze dhe një formë arkitekturore të re dhe bashkëkohore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9475″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: architecturaldigest.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]