Arkiva

HIGHLIGHT: REM KOOLHAAS

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Rem Koolhaas (Rotterdam, 1944) është ai kombinim i rrallë i vizionarit dhe zbatuesit — filozofit dhe pragmatistit — teoricienit dhe profetit — një arkitekt, idetë e të cilit për ndërtesat dhe planifikimin urban, e bënë atë një nga arkitektët më të diskutuar bashkëkohorë në botë edhe para se të realizohej ndonjë nga projektet e tij.

Ai ka demonstruar shumë herë aftësinë dhe talentin e tij krijues për t’u përballur me problemet në dukje të pazgjidhshme ose shtrënguese, me zgjidhje të shkëlqyeshme dhe origjinale. Në çdo dizajn ekziston një organizim demokratik i lëvizjeve të lira dhe funksioneve, me një rrjedhë të pavetëdijshme të qarkullimit, që në fund dikton një formë të re arkitekturore të pashembullt. Në 1975, ai themeloi OMA së bashku me Elia dhe Zoe Zenghelis dhe Madelon Vriesendorp.

Arkitektura e tij është një arkitekturë esenciale; idetë e dhëna ndërtojnë forma. Ai është një arkitekt padyshim optimist për të ardhmen dhe në komunikim të ngushtë me ritmin e saj të shpejtë dhe ndryshimin e konfigurimeve. Gjithkush ndjen në projektet e tij intensitetin e mendimit që formon armaturën që përfundon në një shtëpi, një qendër kongresesh, një plan kampusi ose një libër. Ai është vendosur fort në panteonin e arkitektëve të rëndësishëm të shekullit të kaluar dhe këtij që po agon. Vetëm në njëzet vjet të realizimit të objektivave të tij — përcaktimit të llojeve të reja të marrëdhënieve, si teorike ashtu edhe praktike, midis arkitekturës dhe situatës kulturore, dhe për kontributet e tij në mjedisin e ndërtuar, si dhe për idetë e tij, ai është vlerësuar me Pritzker Architecture Prize në vitin 2000.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8458″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Teatri i Baletit  Hollandez, 1987

[/vc_column_text][vc_column_text]Teatri i Baletit Hollandez, i përfunduar në 1987, ishte projekti i parë i madh OMA-s. Fillimisht u konceptua në 1980 si një zgjerim i një teatri cirku në Scheveningen, një resort pushimi bregdetar në Hagë. Në 1984, dizajni u përshtat për një hapësirë të re – Kompleksi Spui – në qendër të Hagës. Teatri i Koolhaas e ndau vendin me një hotel dhe një sallë koncertesh, duke përfshirë murin e jashtëm të këtij të fundit në një holl të përbashkët.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8459″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nexus World Housing, 1991

[/vc_column_text][vc_column_text]Ky projekt përbëhet nga 24 shtëpi individuale në rrethin Kashi të Fukuoka, Japoni, secila tre kate e lartë, të vendosura së bashku për të formuar dy blloqe. Çdo shtëpi është e depërtuar nga një oborr vertikal privat që krijon dritë dhe hapësirë në qendër.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8460″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vila dall’Ava, 1991

[/vc_column_text][vc_column_text]Vila është e vendosur në një kodër e cila përballet drejtpërdrejt me Seine, Bois de Boulogne dhe qytetin e Parisit, në një lagje të karakterizuar nga shtëpitë e shekullit të 19-të, në një peizazh klasik “Monet”. Shtëpia është konceptuar si një pavijon xhami që përmban zona ndenje dhe ngrënie, me dy apartamente të dalë pezull, pingul, të zhvendosur në drejtime të kundërta për të shfrytëzuar pamjen. Ato bashkohen nga pishina e cila mbështetet në strukturën e betonit, të rrethuar nga   nga pavijoni i xhamit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8461″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kunsthal, 1992

[/vc_column_text][vc_column_text]Kunsthal kombinon së bashku 3300 metra katrorë hapësirë ekspozite, një auditor dhe restorant, në një dizajn kompakt. Planet e pjerrët të dyshemesë dhe një seri rampash të organizuara mirë, sigurojnë lidhje pa probleme midis tre sallave të mëdha të ekspozitës dhe dy galerive intime. Pozicioni i tij, i vendosur midis një autostrade me qarkullim të lartë dhe rrjetit të muzeve dhe hapësirave të gjelbërta të njohura si park muze, i lejon atij të funksionojë si një hyrje për objektet kulturore më të çmuara të Roterdamit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8462″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Maison à Bordeaux, 1998

[/vc_column_text][vc_column_text]Maison à Bordeaux është një vendbanim privat prej tre katesh në një kodër të ngjashme me kepin me pamje nga Bordeaux. Niveli më i ulët i banesës është një seri kthinash të gdhendura nga kodra, të krijuara për jetën më intime të familjes; kati përdhes, në nivelin e kopshtit, përbëhet nga një dhomë xhami – gjysma brenda, gjysma jashtë – për ndenje; dhe kati i sipërm është i ndarë në zonën e fëmijëve dhe prindërve. Zemra e shtëpisë është një platformë ashensori 3×3.5m që lëviz lirshëm midis tre kateve, duke u bërë pjesë e hapësirës së jetesës ose kuzhinës, ose duke u shndërruar në një hapësirë intime zyre dhe duke lejuar akses në zonën e librave, veprave të arti dhe bodrumin e verës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8463″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Biblioteka Qendrore, Seattle , 2004

[/vc_column_text][vc_column_text]Në një moment kur bibliotekat priten të jenë nën kërcënim nga tkurrja  epublikut dhe dixhitalizimit nga ana tjetër, Biblioteka Qendrore e Seattle krijon një hapësirë qytetare për qarkullimin e njohurive në të gjitha mediat dhe një sistem organizativ inovativ për një koleksion fizik gjithnjë në rritje – Spiralja e Librave. Programet e ndryshme të bibliotekës janë vendosur intuitivisht në pesë platforma dhe katër plane ndërmjetëse, të cilat së bashku diktojnë formën e veçantë të ndërtesës, duke i ofruar qytetit një ndërtesë frymëzuese që është e fuqishme si në elegancën, ashtu edhe në logjikën e saj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8464″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muzeu i Universitetit Kombëtar  të Artit, Seul,  2005

[/vc_column_text][vc_column_text]Muzeu i Universitetit Kombëtar  të Artit në Seul përcaktohet nga vendosja e tij në anën e një kodre të vogël, afër hyrjes së universitetit. Forma e ndërtesës u konceptua si një kuti bazike drejtkëndore, e prerë diagonalisht nga pjerrësia e kodrës. Kjo formë është ngritur më pas nga një nukël i vogël qendrore – e vetmja pikë kontakti me tokën – kështu ndërtesa është pothuajse e gjitha konsol, që shtrihet përgjatë kodrës, duke ndjekur saktësisht topografinë e saj dhe paraqitet të rri pezull mbi të.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8465″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia e Muzikës, 2005

[/vc_column_text][vc_column_text]Casa da Musica përpiqet të rivitalizojë sallën tradicionale të koncerteve në një mënyrë tjetër: duke ripërcaktuar marrëdhëniet midis brendësisë së zbrazur dhe publikut të gjerë jashtë. Casa da Musica, shtëpia e re e Orkestrës Kombëtare të Porto-s, qëndron në një shesh të ri publik në zonën historike Rotunda da Boavista. Ajo ka një formë karakteristike të veçantë, realizuar me betoni të bardhë, i cili mbetet i ngurtë dhe i besueshëm në një epokë ku mbizotërojnë ikonat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8466″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Selia e CCTV, 2012

[/vc_column_text][vc_column_text]Selia e CCTV synon një alternativë ndryshe për tipologjinë e qiellgërvishtësve mbytës. Në vend që të garoni për lartësi të madhe dhe kulla me stil tradicional dy-dimensional, që fluturojnë drejt qiellit, forma e CCTV paraqet një përvojë me të vërtetë tre-dimensionale, duke arritur kulmin në një konsol 75 metra. Ndërtesa është e dukshme nga pjesa më e madhe e Pekinit; ndonjëherë haset si e madhe dhe nganjëherë e vogël, nga disa kënde e fortë dhe nga të tjerë e butë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8467″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Rotterdam, 1997 – 2013

[/vc_column_text][vc_column_text]De Rotterdam është konceptuar si një qytet vertikal: tre kulla të ndërlidhura me funksion të përzier që ofrojnë zyra, apartamente, një hotel, ambiente konferencash, dyqane, restorante dhe kafene. Projekti filloi në 1997. Ndërtimi filloi në fund të vitit 2009, me përfundimin e tij në vitin 2013. Kullat janë pjesë e rizhvillimit të vazhdueshëm të zonës së vjetër të portit të Wilhelminapier, ngjitur me Urën Erasmus dhe synojnë të rivendosin aktivitetin e gjallë urban – tregtia, transporti, koha e lirë – dikur e njohur për lagjen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8468″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]burimi: https://oma.eu/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment