Arkiva

HIGHLIGHT: FRAN SILVESTRE

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Fran Silvestre (lindur më 5 korrik 1976) është një arkitekt spanjoll. Ai u diplomua në Arkitekturë, me nderime, në Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Valencia në 2001. Ai fitoi një bursë për të punuar në studion e arkitektit të fituesit të çmimit Pritzker nga Portugalia, Alvaro Siza, e cila ndodhet në Oporto, dhe që atëherë ka ndërmarrë disa projekte në bashkëpunim me të.
Fran Silvestre Arquitectos, e themeluar në vitin 2005 nga arkitekti, është një studio Arkitekture dhe Dizajni me qendër në Valencia, Spanjë. Formuar nga një grup multidisiplinar profesionistësh, studioja zhvillon projekte rezidenciale, kulturore, korporative dhe publike në të gjithë botën. Ndikuar nga arkitekti i sipërpërmendur, Alvaro Siza, ose skulptori Andreu Alfaro, ndër të tjera, studioja realizon një seri projektesh që marrin parasysh faktorë të tillë si, modulimin, serializimin ose dritën. Në këtë mënyrë, duke krijuar ndërtesa me cilësi të lartë dhe duke përdorur materiale dhe teknologji inovative. Që nga themelimi i saj, studioja është përqendruar në zhvillimin dhe zbatimin e projekteve në shkallë të vogël.
Qasja ndaj secilit projekt lind nga një kompromis i dyfishtë: vullneti për të dhënë një përgjigje teknike për një kontekst specifik dhe dëshira për të shfaqur bukuri përmes punës së ndërtuar, duke ndjekur kënaqësinë e atyre që janë të përfshirë në zhvillimin e saj. Në këtë rast të përdoruesve, por edhe të bashkëpunëtorëve, konstruktorëve dhe projektuesve. Karakteristikë tjetër e procesit është vazhdimësia, me rrethinat të cilat arkitektët duhet të respektojnë, por gjithashtu të kuptojnë  nga pikëpamja hapësinore kohore, duke vlerësuar arkitekturën që është në gjendje t’i mbijetojë kalimit të kohës pa u vjetëruar.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8655″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA MBI SHKËMB

CALPE, ALICANTE[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Ne na pëlqen virtyti i arkitekturës që bën të mundur ndërtimin e një shtëpie në ajër, duke ecur mbi ujë … Një tokë e pjerrët me pamje nga deti, ku më e mira është të mos bësh asgjë. Ajo të fton të qëndrosh. Një pjesë që respekton konturin natyror të tokës është vendosur në të. Mbi të, një hije, vetë shtëpia, duke parë me qetësi Mesdheun. Nën diell, pishina na sjell më pranë detit, bëhet një liman i qetë.  Për shkak të pjerrësisë së ngastrës dhe dëshirës për të përfshirë shtëpinë në vetëm një nivel, u zgjodh një strukturë tre-dimensionale e pllakave të betonit të armuar dhe ekraneve që përshtaten me topografinë e vendit, duke minimizuar kështu punën me tokën. Kjo strukturë monolite, e lidhur me gur, gjeneron një platformë horizontale nga niveli i hyrjes, ku ndodhet vetë shtëpia. Pishina është vendosur në një nivel më të ulët, në një zonë tashmë të sheshtë të vendit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8658″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA HOFMANN

VALENCIA[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Një peizazh i konsoliduar i rrethuar nga kopshte, një territor i madh dhe i zgjatur me një pamje të largët të detit dhe një fllad të këndshëm. Kjo është pika e kërkuar dhe me fat e kësaj historie. Një mbulesë e zgjatur në drejtimin gjatësor të tokës në formë “T”, është korniza në të cilën banohet hapësira. Kjo gjeometri na lejon të ndiejmë detin, duke të mbrojtur nga sytë e këqij, duke krijuar ndjenjën e të jetuarit pa fqinjë. Ajo ndihmon për të kontrolluar diellin jugor gjatë verës dhe lejon që ai të kalojë në dimër. Tarraca e shkelshme bëhet një lloj belvedere duke shijuar tërë sipërfaqen e territorit. Një kabinet i jashtëm strehon strukturën, shpërndan hapësirat dhe filtrat e intimitetit, duke hapur mundësi në mënyrën e lëvizjes dhe përdorimit të hapësirës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8659″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA BALINT

BÉTERA, VALENCIA[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Një vend i privilegjuar brenda një klubi golfi afër Valencias, është pika fillestare e këtij projekti. Propozimi është zhvilluar me gjurmë eliptike të cilat përmbajnë programin dhe maksimizojnë mundësitë e ligjit vendor urbanistik duke minimizuar ndikimin vëllimor në zonë. Kështu, në zonë është vendosur një pjesë e një fasade të vazhdueshme, e cila duket sikur banohet vetëm në një kat. Pamjet vizuale aerodinamike të saj e drejtojnë syrin drejt thellësisë së peizazhit fqinj.
Vëllimi vendoset i tillë që të krijojë sa më shumë sipërfaqe të lirë, në drejtim të skajit jugor të territorit, që ai të përdoret si kopsht, ndërsa kufijtë anësorë sfumuar me bimësi. Elementet e tjerë që përbëjnë urbanizimin i ngjajnë natyrës së lakuar të topografisë së vendit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8660″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

GODINA 1905

VALENCIA, SPANJË[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Ekziston një kënaqësi e veçantë në rinovimin e një objekti të vjetër. Le të marrim për shembull një printer të vjetër, një nga ata që janë përdorur në tabelat e vizatimit të zyrave teknike. Së pari, për ta kuptuar atë, e çmontoni me kujdes, pastroni pjesët e ndryshkura, e rilyeni atë, kromoni elementët që kanë nevojë, zëvendësoni kabllon e vjetër me një të re që i reziston tensionit dhe bëni të njëjtën gjë me mbajtësin e llambës dhe ndërprerësin. Ndërhyrja vetëm aty ku është e nevojshme, i siguron objektit një jetë të re, duke e shfaqur kështu, njëqind vjet më vonë, siç të ishte prodhuar në moment.
I njëjti qëndrim ishte mbajtur dhe në këtë ndërtesë, e cila daton që nga viti 1905 dhe është një shembull i arkitekturës Valenciane të fillimit të shekullit XX. E vendosur në rrethin e parë të zgjerimit të qytetit, ajo u projektua nga arkitekti Antonio Martorell, i konsideruar si një nga arkitektët më të dalluar të kohës së tij. Qëllimi ishte të shndërrohej selia e një ndërmarrje historike Valenciane, që kërkonte të rinovonte objektet e saj në mënyrë që t’i përshtaste ato me ndryshimet teknologjike të përjetuara vitet e fundit. Ndërtesa fillimisht u konceptua si një ndërtesë banimi, megjithëse u përdor si seli e kësaj kompanie që në fillim.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8661″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

DYQANI I VERËS VEGAMAR SELECCIÓN

VALENCIA[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Dyqani i verës Vegamar Selección, i vendosur në rrugën kryesore tregtare të qytetit, është një hapësirë për shijimin dhe shitjen e verës. Projekti synon të transmetojë cilësinë e produkteve të ekspozuara, si dhe të maksimizojë ndjenjën e bollëkut brenda dyqanit.
Panele të errëta me shkëlqim janë zgjidhur për sipërfaqet vertikale. Për shkak të tonit dhe reflektimeve të tyre, ato turbullojnë kufijtë hapësinorë të vendosjes, duke e bërë atë të duket më e madhe se ajo që është në të vërtetë. Ngjyra e këtij materiali gjithashtu i referohet ngjyrës së verërave të ekspozuara. Këto sipërfaqe vertikale paraqesin hapësirën e depozitimit dhe lejojnë rregullimin e gjeometrisë në dispozicion.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8662″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

KULLA EÓLICA

VALENCIA[/vc_column_text][vc_column_text]Nga arkitektët. Një pikë referimi që modifikon proporcionet e saj në varësi të pikëpamjes dhe efektit të dritës së diellit; duke zbuluar një element në një evolucion të vazhdueshëm. Një kullë e gdhendur kushtuar erës. Ndërtesa kombinon energjinë e rinovueshme që ushqen qytetin dhe objektet e tij me energji elektrike, pa pasur nevojë për burime të tjera. Duke shfrytëzuar kështu mundwsitë që ajo ofron, si në konstruksion, ashtu dhe në formë. Qetësia e saj është në kundërshtim me lëvizjen e hijeve, ndërsa qëndrueshmëria e saj thekson forcën e erës që kornizon.
Një emblemë e cila zbulon dritën e fortë dhe erën e fuqishme për të vlerësuar pikëpamjen pozitive të një shoqërie e cila gjithmonë ka përfituar nga elementët që e rrethojnë. Pamja e planit është projektuar me anë të tre bërthamave të komunikimit vertikal të lidhura në dy nivele, duke u përpjekur të zgjidhë angazhimin midis dëshirës për të qenë pjesë e peizazhit dhe vullnetit për të bllokuar erën.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8663″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Source: http://fransilvestrearquitectos.com/en/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment