HIGHLIGHT: FRAN SILVESTRE

HIGHLIGHT: FRAN SILVESTRE

Fran Silvestre (born 5 July 1976) is a Spanish architect. He graduated in Architecture with honors at the Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Valencia in 2001. He won a scholarship to work at the studio of the Pritzker Prize architect from Portugal, Alvaro Siza, which is located in Oporto, and have ever since undertaken projects in cooperation with him.
Fran Silvestre Arquitectos, founded in 2005 by the architect, is an Architecture and Design studio based in Valencia. Formed by a multidisciplinary group of professionals, it develops residential, cultural, corporative or public projects worldwide. Influenced by the above mentioned architect, Alvaro Siza, or the sculptor Andreu Alfaro, among others, the studio realizes series of projects that take into account factors such as, modulation, serialization or light. Thus, giving rise to buildings of high purity, using constant innovative materials and technologies. Since its foundation, it has focused on the development and implementation of small-scale projects.
The approach to each project arises from a double compromise: the will to give a technical response to a specific context and the desire to find beauty through the built work, pursuing the satisfaction of those involved in its development. Specially of the users, but also of the collaborators, constructors and designers. Another feature of the process is continuity, with the surrounding which they must respect, but also understood from a time-space point of view, valuing the architecture that is able to survive the passing of time without becoming obsolete.

HOUSE ON THE CLIFF

CALPE, ALICANTE

From the architects. We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water… An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay. A piece that respects the land’s natural contour is set in it. Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean. Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove. Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot’s topography was chosen, thus minimizing the earthwork. This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site.

Photo by Diego Opazo

HOFMANN HOUSE

VALENCIA

From the architects. A consolidated landscape surrounded by gardens, a large and elongated plot with a distant view of the sea and a pleasant breeze. This is the searched and lucky starting point trigger of this story. An extruded cover in the longitudinal direction of the ground with a “T” shape is the framework in which space is inhabited. This geometry let us feel the sea, protecting from prying eyes, having the sense of living without neighbors. It helps control the southern sun during summer and lets it pass in winter. The walkable roof becomes a sort of belvedere enjoying the entire surface of the plot. An exempt cabinet houses the structure, distributes spaces and filters privacy, opening up possibilities in the way of movement and use of space. The main room, shaded by the cantilever is arranged in continuity with the outside.

Photo by Fernando Guerra

BALINT HOUSE

BÉTERA, VALENCIA

From the architects. A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project. The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.
The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place’s topography.

Photo by Diego Opazo

1905 BUILDING

VALENCIA, SPAIN

From the architects. There is a distinct pleasure in restoring an old object. Let’s take for instance an old flexo, one of those that were used in the drawing tables of the technical offices. First, to understand it, disassemble it with care, clean the rusted parts, repaint it, chrome the elements that require so, replace the old cable with one that resists the new voltage and do the same with the lamp holder and the switch. Intervening only where is necessary provides the object with a new life, thus displaying itself, a hundred years later, ready, as newly manufactured.
The same attitude was assumed in this building, which dates from 1905 and is a sample of the Valencian architecture of the early twentieth century. Located in the first expansion district of the city a, it was designed by the architect Antonio Martorell, considered as one of the most distinguished architects of his time. The objective was to transform the headquarters of a historic Valencian company that sought to renovate its facilities in order to adequate them to the technological changes experienced in recent years. The building was initially conceived as a residential building, although it was used as the headquarters of this company from the beginning.

Photo by Diego Opazo

WINE SHOP VEGAMAR SELECCIÓN

VALENCIA

From the architects. Wine shop Vegamar Selección, located on the main shopping street of town, is a space for wine tasting and sales.The project aims to transmit the quality of the exposed products, as well as to maximize the feeling of amplitude inside the shop.
Dark, glossy panels are chosen for vertical surfaces. Due to their tone and reflections, they blur the spatial limits of the establishment, making it seem bigger than what it really is. The colour of this material also refers to the colour of the displayed wines. These vertical surfaces lodge storage space and allow for a regularization of the available geometry.

Phoyo by Diego Opazo

TORRE EÓLICA

VALENCIA

From the architects. A landmark which modifies its proportions depending on the viewpoint and the effect of the sunlight; revealing an element in a constant evolution. An engraved tower devoted to the wind. The building combines renewable energy it which feeds the city and its facilities with electricity, without needing other resources. Taking advantage of the possibilities that it suggests, much as for its construction as for its shape
Its stillness contrasts with the mobility of the shadows, its firmness emphasizes the strength of the wind to which it frames. An emblem which reveals the intense light and the powerful wind to appraise the positive view of a society which has always taken advantage of the surrounding elements. The plan view is designed by means of three vertical communication cores connected two abreast, trying to solve the commitment between the desire to be part of the landscape and the will to trap the wind.

Source: http://fransilvestrearquitectos.com/en/

post a comment