Arkiva

HIGHLIGHT: CHARLES AND RAY EAMES

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Charles dhe Ray Eames janë ndër dizajnerët më të rëndësishëm amerikanë të shekullit të 20-të. Eames-it njihen për kontributet e tyre të para në arkitekturë, dizajnin e mobiljeve, dizajnin industrial dhe prodhimin dhe artet fotografike.

Charles Eames lindi në vitin 1907 në St. Louis, Misuri, ku ndoqi shkollën dhe zhvilloi një interes për inxhinierinë dhe arkitekturën. Pasi studioi në Universitetin e Uashingtonit në St Louis me bursë për dy vjet dhe kreu praktikën me Frank Lloyd Wright, ai filloi të punojë në një zyrë arkitekturore. Në vitin 1930, Charles hapi zyrën e tij arkitekturore. Ai filloi të zgjerojë idetë e tij të projektimit përtej arkitekturës dhe mori një bursë në Cranbrook Academy of Art në Michigan, ku u bë shef i departamentit të dizajnit.

Ray Kaiser Eames lindi në 1912 në Sacramento, California. Ajo studioi pikturë në New York përpara se të transferohej në Cranbrook Academy, ku u takua dhe ndihmoi Charles në përgatitjen e modeleve për Konkursin e Mobiljeve Organike të Muzeut të Artit Modern. Modelet e Charles dhe kolegut të tij, krijuar nga kompensata e derdhur me linja komplekse, fituan dy çmimet e para.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9607″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Charles dhe Ray u martuan në 1941 dhe u transferuan në Kaliforni, ku vazhduan punën e tyre në dizajnimin e mobiljeve me kompensatë të derdhur. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ata u punësuan nga Marina e Shteteve të Bashkuara për të prodhuar mjete ushtarake eksperimentale, të bëra me kompensatë. Në vitin 1946, Evans Products filloi prodhimin e mobiljeve me kompensatë të Eames-ve. Karrigia e tyre me kompensatë u quajt “karrigia e shekullit” nga kritiku me ndikim arkitekturor, Esther McCoy. Më vonë, prodhimi u mor nga Herman Miller, Inc., i cili vazhdon të prodhojë mobiljet sot në Shtetet e Bashkuara. Partneri tjetër, Vitra International, prodhon mobilje në Evropë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9608″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPI STUDIMORE 8: SHTËPIA EAMES

[/vc_column_text][vc_column_text]Në 1949, Charles dhe Ray projektuan dhe ndërtuan shtëpinë e tyre në Pacific Palisades, Kaliforni, si pjesë e Programit të Shtëpisë Studimore, të sponsorizuar nga revista Arts & Architecture. Dizajni i tyre dhe përdorimi inovativ i materialeve, e bënë Shtëpinë një Mekë për arkitektët dhe dizajnerët e cdo vendi. Sot, ajo konsiderohet si një nga rezidencat më të rëndësishme të pasluftës kudo në botë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9609″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPI STUDIMORE 9: SHTËPIA ENTENZA, 1949

[/vc_column_text][vc_column_text]Shtëpia Studimore 9, e njohur gjithashtu si Shtëpia e Entenzës, u krijua për botuesin dhe redaktorin e revistës Arts & Architectur,  John Entenza si pjesë e programit të tij inovativ “Raste të Shtëpive Studimore”. Prona është e vendosur në një parcelë kryesisht të sheshtë në Pacific Palisades, me pamje nga Oqeani Paqësor. Dizajni i Shtëpisë Studimore 9 ilustron konceptin e bashkimit të hapësirave të brendshme dhe të jashtme, përmes sipërfaqeve të xhamta dhe materialeve të lehta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9610″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

PARKU HEKURUDHOR GRIFFITH, 1957

[/vc_column_text][vc_column_text]Zyra Eames projektoi stacionin hekurudhor, oborrin dhe grafikat për Griffith Park Railroad, përfshirë biletat, posterët dhe sinjalistikat. Për shtëpinë e stacionit – pikturuar me ullinj, të kuq dhe të zi – ata morën frymëzim nga arkitektura dhe tipografia viktoriane. Ata gjithashtu ndërtuan elementë të tjerë arkitektonikë dhe objekte në të njëjtën shkallë me trenin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9611″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 SHOWROOM-I HERMAN MILLER

[/vc_column_text][vc_column_text]Përgjatë viteve 1950 dhe në fillim të viteve 1960, Zyra Eames projektoi ndërtesën dhe dizajnoi interierin  dhe mobiljet për showroom-in Herman Miller në Los Angeles. Charles dhe Ray projektuan pjesën më të madhe të mobiljeve të reja të prezantuara në këtë periudhë, duke përfshirë karriget plastike dhe karriget pa mbështetëse anësore, dhe një variacion të tavolinës së palosshme Eames. Ekipi burrë e grua gjallëroi hapësirat e showroom-it me një gamë të gjerë objektesh. Të integruar me ekspozitat e mobiljeve, mund të gjesh ndonjë lodrër, bimë dhe barëra të këqija deri te skulpturat, arti popullor dhe fotografitë murale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9613″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”9612″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA  KWIKSET

[/vc_column_text][vc_column_text]Më 1951, Kwikset Lock Company e Anaheim, California, punësoi Zyrën Eames të projektonte një shtëpi të parafabrikuar me kosto të ulët. Charles dhe Ray planifikuan ta ndërtojnë atë me pjesë dhe pajisje metalike. Kjo do të lejonte që Kwikset ta prodhonte shtëpinë në sasi dhe ta shiste si pajisje; kjo buronte nga ideja e Programit të Rasteve Studimore për normalizimin e materialeve industriale të pasluftës, në ndërtesën e banimit. Dëshira ishte që familjet dhe individët pas pasluftës të jetonin në një mënyrë “moderne” për një çmim të leverdisshëm, me uljen e sasisë së materialeve të përdorura dhe kohës së ndërtimit. Çifti Eames propozoi një shtëpi njëkatëshe, me plan modular, me një çati kompensatë të lakuar dhe trarë të ekspozuar. Interieri kishte një plan të hapur me një dhomë ndenjeje të madhe që hapej drejt një kopshti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9614″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA MEYER, 1936 – 1938

[/vc_column_text][vc_column_text]Shtëpia Meyer ka pesë dhoma gjumi, katër e gjysmë banjo, një fushë tenisi dhe një serë. Eames bëri mobilje me porosi për shtëpinë, si dhe xham dekorativ, murale dhe vepra të tjera arti-specifike për vendin. Në të, Charles duket se ka qenë duke eksploruar linjat: një bibliotekë / studio rrethore krijon një sheshpushim në shkallën kryesore, ndërsa një grup kthesash të mbyllura lidhin tarracën e pasme me pamjen e kopshteve, me dhomën e ngrënies në formën jehuese.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9616″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA MAX AND ESTHER DE PREE, 1954

[/vc_column_text][vc_column_text]Zyra Eames projektoi këtë shtëpi në Zeeland, Michigan për Max De Pree, gruan e tij Esther dhe dy fëmijët e tyre. Çifti Eames e projektoi shtëpinë tërësisht prej druri. Fasada e përparme është një rrjet modular, ndërsa pjesa e pasme ka një ballkon të gjatë në kat të dytë, që shikon mbi një kopsht dhe  një zonë të pyllëzuar që të çon në një përrua. Zyra e dizajnoi këtë shtëpi me të njëjtin frymë ndërtimi ekonomik si Shtëpia e Kwikset.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9617″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SHTËPIA LODËR REVELL

[/vc_column_text][vc_column_text]Në fund të viteve ’50, Zyra Eames dizajnoi një model shtëpie në shkallë  ¾ inç, e mobiluar plotësisht me mobilje dhe pajisje në miniaturë. E krijuar për një prodhues lodrash të quajtur Revell Company, kompleti synonte të përfshinte një sistem modular të rrjeteve strukturore dhe paneleve të bëra nga kompania me plastikë të formuar me injeksion. Charles dhe Ray i dizajnuan dhomat dhe hapësirat në madhësi të ndryshme, në mënyrë që të ndërtoheshin në një strukturë prej një, dy, tre dhe katër niveleve.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9618″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: https://www.eamesoffice.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment