Arkiva

HIGHLIGHT: ALVARO SIZA

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Alvaro Siza, emri i plotë i të cilit është Alvaro Joaquim de Meio Siza Vieira, lindi në 25 qershor 1933 në qytetin e vogël bregdetar të Matosinhos, në veri të Porto, në Portugali. Siza studioi në Shkollën e Arkitekturës në Universitetin e Portos nga 1949 deri në vitin 1955, duke përfunduar veprat e tij të para të ndërtuara (katër shtëpi në Matosinhos) para se të përfundonte studimet në 1954. Po atë vit ai hapi studion e tij private në Porto.

Arkitektura e Alvaro Sizës është një gëzim për shqisat dhe lartëson shpirtin. Cdo rresht dhe kurbë vendoset me aftësi dhe siguri. Siza pohon se arkitektët nuk shpikin asgjë, përkundrazi ato shndërrohen në përgjigje të problemeve që hasim. Pasurimi i tij i fjalorit dhe inventarit arkitektonik në botë, gjatë katër dekadave të fundit, siguron një justifikim të bollshëm për t’i dhënë atij cmimin e Arkitekturës Pritzker të vitit 1992, si dhe dëshirat e mira që ai të vazhdojë transformimet e tij.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8299″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Projekti i parë profesional i Siza Vieira është Casa de Chá da Boa Nova e ndërtuar mbi shkëmbinj, midis 1958 dhe 1963, vetëm dy këmbë mbi ujë. Karakteristikat dalluese të mes-shekullit janë të dukshme në linjat dhe këndet e strukturës dhe çatisë me pllaka masive. Ndër veprat më të hershme të Sizës që ka tërhequr vëmendjen e publikut ishte një kompleks publik pishinash, Piscinas de Marés, që ai krijoi në vitet 1960 për Leça da Palmeira. Struktura e tij përbëhet nga dy pishina natyrale të mbushura me ujë të freskët të detit, të dizajnuara dhe ndërtuar ndërmjet viteve 1959 dhe 1973, me vendndodhje 1 km larg nga Casa de Chá da Boa Nova.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8301″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8300″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Puna e parë e Sizës e ndërtuar jashtë vendit të tij të lindjes ishte projekti i strehimit social Bonjour Tristesse (1984), i vendosur në Berlin. Dizajni i tij i jep përparësi domethënëse densifikimit urban, duke demonstruar një ekuilibër delikat midis vetëdijës kontekstuale, lirisë krijuese dhe vizionit progresiv. Vëmendja karakteristike e Sizës për marrëdhëniet hapësinore dhe përshtatshmërinë e formës është po aq e lidhur ngushtë me vendbanimet njëfamiljare, sa dhe me ato të një kompleksi të madh banesash sociale apo ndërtese zyrash. Thelbi dhe cilësia e punës së tij nuk ndikohet nga shkalla e projektit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8305″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Shumica e veprave të tij më të njohura janë vendosur në qytetin e tij të lindjes Porto: përvec Casa de Chá da Boa Nova, Fakulteti i Arkitekturës (1987–93) dhe Serralves Museum of Contemporary Art (1997). Alvaro Siza u ftua në fillim të viteve 1990 për të hartuar projektin e Muzeut Serralves që mori në konsideratë karakteristikat specifike të mjedisit fizik dhe nevojën për integrim brenda peizazhit përreth.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8306″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8307″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ashtu si Modernistët e hershëm, format e tij, të formuara nga drita, kanë një thjeshtësi mashtruese për to; ato janë të sinqerta. Ato zgjidhin problemet e projektimit direkt. Nëse është e nevojshme hija, vendoset një plan mbingarkues për ta siguruar atë. Nëse dëshironi një pamje, hapet një dritare. Shkallët, rampat dhe muret duket se janë të paracaktuara në një ndërtesë të Sizës. Megjithatë, kjo thjeshtësi zbulohet si një kompleksitet i madh. Struktura dhe format arkitekturore në ndërtesat e Sizës funksionojnë në një harmoni të këndshme, siç janë institucioni kulturor dhe muzeu Iberê Camargo Foundation  (1995) dhe Portuguese National Pavilion (1998).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8308″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8309″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nëse Post Modernizmi nuk do ta kishte pretenduar këtë term dhe do të shtrembëronte kuptimin e tij, ndërtesat e Alvaro Sizës mund të quheshin me ligj me atë emër. Arkitektura e tij rrjedh direkt nga ndikimet moderniste që dominuan në fushë nga 1920 në 1970. Këtë mund ta shohim edhe në arkitekturën e tij fetare. Nga Santa Maria Church de Canaveses në 1996, deri në projektin e tij të  fundit të Church of Saint Jacques de la Lande në Francë. Materialiteti është një karakteristikë në veprat e Sizës dhe pasqyrohet në të dyja kishat e bëra prej betoni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8310″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8311″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërsa vetë Siza do të refuzonte kategorizimin, arkitektura e tij, si një shtrirje e parimeve moderniste dhe ndjeshmërisë estetike, është gjithashtu një arkitekturë me aspekte të ndryshme: respektimi i traditave të vendit të lindjes Portugalisë, një vend me materiale dhe forma të veshura; respekt për kontekstin; dhe së fundi, respekt për kohën në të cilën arkitekti i sotëm praktikon me të gjitha kufizimet dhe sfidat e tij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8312″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8317″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Siza është përfshirë në projekte të shumta për strehimin publik, pishinat publike, universitete dhe muze. Disa prej tyre kanë arritur në kufijtë e Azisë, në Korenë e Jugut me Mimesis Museum (2009), në bashkëpunim me Castanheira & Bastai Arquitectos Associados dhe Jun Sung Kim. Dhe në Kinë me The Building on the Water (2014) dhe China Museum Of Design Bauhaus Collection (2018), në bashkëpunim me Carlos Castanheira.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8314″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Source: https://www.pritzkerprize.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment