Arkiva

HIGHLIGHT: ALVAR AALTO

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

“Unë nuk shkruaj, ndërtoj”, ka thënë Alvar Aalto, dhe ai me siguri kështu ka bërë. Ky arkitekt zhvilloi një stil unik dhe projektoi jo vetëm ndërtesa, por edhe pjesë shumë të këndshme të mobiljeve që ne ende shohim sot.

Alvar Aalto (1898 – 1976), është një arkitekt finlandez, skulptor, artist dhe dizajner mobiljesh, i njohur në botë. Ai ishte pjesë e Lëvizjes Moderne të Arkitekturës, por ai zhvilloi stilin e tij, bazuar në arkitekturën moderniste të kombinuar me përdorimin e materialeve vendase dhe shprehjen e tij personale. Edhe pse Aalto ishte nga një brez i ri, ai konsiderohet një nga arkitektët mjeshtër të Arkitekturës Moderne, së bashku me Le Corbusier, Mies Van Der Rohe dhe Walter Gropius, dhe sot ai njihet si një nga arkitektët më të rëndësishëm finlandez.

Një figurë e mrekullueshme e arkitekturës moderniste, Alvar Aalto filloi karrierën e tij në vitet ’20, ku në atë kohë Finlanda ishte një kombi i pavarur, duke ndihmuar në përcaktimin e stilit dhe reputacionit estetik të kombit skandinav në zhvillim. Krijimet arkitektonike të Aaltos, si dhe ndriçuesit i tij, mobiljet dhe enët prej qelqi, ishin vepra të plota arti, shpesh me stil ekspresionist, të mbushura me një vetëdije të fortë për ata që do të jetonin dhe punonin brenda. “Zoti krijoi letër me qëllim që të vizatohet arkitekturë në të,” tha ai. “Cdo gjë tjetër është të paktën për mua një abuzim me letrën.” Le të mësojmë më shumë rreth tij!

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”7708″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Finlandia Hall (1971)

Helsinki, Finland

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo sallë koncertesh bregdetare është një pjesë kryesore e kryeqytetit finlandez, që mburret me një auditor të mrekullueshëm dhe çati të lartë (me qëllim përmirësimin e akustikës), ballkone të lakuar dhe një eksterior me mermer të bardhë dhe granit të zi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7709″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”7711″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bashkia (1962)

Seinäjoki, Finland

[/vc_column_text][vc_column_text]Ndërtimi i bashkisë së qytetit përfundoi në vitin 1962. Pllakat blu prej porcelani në pjesën e jashtme, si dhe shkallët e gjera me bar, kontribuojnë në pamjen e saj moderne. Salla vjen si një pjesë e një kompleksi të projektuar nga arkitekti që përfshin një kishë, një bibliotekë dhe shumë pajisje të tjera.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7712″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bibloteka Viipuri  (1935)

Vyborg – Russia

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo ndërtesë tregon se si Aalto ndryshonte nga brezi i parë i arkitektëve modernist, duke u nisur drejt një stili personal, duke përdorur dru dhe materiale vendase dhe duke krijuar një arkitekturë rajonale, të integruar në vendndodhjen e saj dhe unike për atë vend. Ky stil shpesh referohet si modernizëm organik ose rajonal. Cilësia e ngrohtë e drurit krijon një kontrast sublim me ngjyrën e bardhë të jashtme mbizotëruese. Brendësia është komplekse për sa i përket paraqitjes, por megjithatë shumë funksionale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7727″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muuratsalo shtëpia eksperimentale (1953)

Säynätsalo, Finland

[/vc_column_text][vc_column_text]Pas vdekjes të gruas së tij në 1949, kjo shtëpi ishulli shërbeu si hapësirë pune e Aaltos dhe duke dëshmuar terren për dekada të tëra, struktura në formë L është në një hapsirë të pastër të rrethuar me gurë dhe gurët janë të mbuluar me myshk dhe shkurre. Aalto luajti dhe eksperimentoi me qeramikë, ngrohje diellore dhe tulla (vini re fasadën lara-lara me tulla të ndryshme në strukturën kryesore).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7718″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia Baker (1946)

Cambridge, Massachusetts

[/vc_column_text][vc_column_text]Si cdokush që ka jetuar brenda strukturës më të famshme të Aaltos në Sh.B.A, mund të dëshmojnë që pak arkitektë kanë menduar kaq shumë për kënaqësinë estetike të studentëve të kolegjit. Kjo strukturë e gjarpëruar në lumin Charles ofron një zgjidhje elegante për problemin e maksimizimit të pamjes për çdo banor, duke rezultuar në grupe të ndryshme të llojeve të dhomave.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7713″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bashkia e Säynätsalo  (1949)

 Säynätsalo, Finland

[/vc_column_text][vc_column_text]Duke pushtuar qendrën e një qyteti të vogël bujqësor në Finlandë, Bashkia e Säynätsalo mund të duket pothuajse shumë monumentale për kontekstin e saj. Projektuar nga Alvar Aalto në 1949, bashkia është një studim me kontraste: elementë të klasicizmit dhe monumentaliteti të ndërthurur me modernitetin dhe intimitetin për të formuar një qendër të re kohezive për komunitetin. Këto dhe aspekte të tjera të dizajnit fillimisht u treguan disi të përçara, dhe Town Hall nuk i kanë munguar polemikat që nga fillimi i saj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7714″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stephanuskirche (1968)

Wolfsburg, Germany

[/vc_column_text][vc_column_text]Stephanuskirche është konsideruar një ndërtesë fetare moderne dhe është një kthim në punën e vonë të funksionalizmit të Aalto-s të viteve 1930. Ajo është e vendosur në një kodër të vogël në mes të jetës urbane të Wolfsburgut. Ana e ndërtesës që përballet me qendrën tregtare ka një fasadë të veshur me mermer Carrara dhe është plotësisht pa dritare, duke patur një kuptim simbolik pasi kundërshton ngërçin e qendrës tregtare përtej saj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7719″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kisha e Zonjës së Mërisë (1978)

Italy

[/vc_column_text][vc_column_text]Aalto projektoi këtë kishë në vitet 1960, gjatë kulmit të fazës së tij të eksperimentimit. Kisha ka harqe të mëdha të frymëzuara nga arkitektura e lashtë dhe dritaret e zbrazëta për të lejuar shumë dritë. Ndërtesa ka përfunduar në 1978, pasi arkitekti vdiq në 1976.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7720″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Burimi: https://www.dwell.com/article/alvar-aalto-designs-22b23a84[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment