Arkiva

HIGHLIGHT: DAVID CHIPPERFIELD

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]David Chipperfield (18 dhjetor 1953) është një arkitekt britanik dhe themelues i studios David Chipperfield Architects (1985) me qendër në Londër, Milano, Berlin dhe Shanghai. Para se të themelonte studion e tij, Chipperfield ka punuar në zyrat e Norman Foster, Richard Rogers dhe Douglas Stephen. Në ditët e sotme ai po jep mësim dhe ligjërata në të gjithë botën. Në 2004, Chipperfield u emërua Komandant i Urdhrit të Perandorisë Britanike (CBE).

Arkitekti është i njohur për qasjen e tij minimaliste në projektim, i specializuar në ndërtimin dhe restaurimin e muzeve. Disa nga veprat më të njohura përfshijnë ndërtesën Gridiron në Sheshin St. Pancras në Londër; Musée des Beaux-arts në Reims, Francë; dhe restaurimi i Muzeut Neues në Berlin, fitues i çmimit Mies van der Rohe 2011.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”12897″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Selia qendrore e BBC

Glasgow, Skoci (2007)

[/vc_column_text][vc_column_text]Dizajni i ndërtesës synon të inkurajojë bashkëveprimin krijues midis  banorëve të saj duke lidhur të gjitha hapësirat e punës. Kjo arrihet me anë të një atriumi qendror imponues të konfiguruar si një sekuencë e niveleve të hapave, platformave dhe tarracave të krijuara nga gur ranor i kuq vendas. Qarkullimi dhe komunikimi nëpër ndërtesë dhe ndërmjet kateve të zyrave lehtësohet nga kjo shëtitore, e cila jo vetëm që ofron zona takimesh joformale, por edhe inkurajon lëvizjen ndërmjet hapësirave, duke i dhënë përfaqësim vizual aspektit publik të ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12915″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muzeu i Ri

Berlin, Gjermani (2009)

[/vc_column_text][vc_column_text]Muzeu i Ri në Ishullin e Muzeut në Berlin u krijua nga Friedrich August Stüler dhe u ndërtua midis 1841 dhe 1859. Bombardime të shumta gjatë Luftës së Dytë Botërore e lanë ndërtesën në rrënoja. Qëllimi kryesor i rindërtimit, duke filluar që nga viti 1997, ishte të përfundohej struktura origjinale dhe të restaurimi i pjesëve të mbetura. Kjo u nxit nga ideja që struktura origjinale duhet të theksohet në kontekstin e saj hapësinor dhe materialitetin origjinal – e reja pasqyron të vjetrën pa e imituar atë. Me restaurimin dhe përfundimin e kolonadës, më së shumti të ruajtur në anën lindore dhe jugore e Muzeut të Ri, situata urbane e paraluftës është rivendosur në pjesën lindore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12914″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kaufhaus Tyrol

Austri (2010)

[/vc_column_text][vc_column_text]Qendra historike e Innsbruck përgjatë rrugës Maria Theresien karakterizohet nga një strukturë qyteti piktoreske, e cila është zhvilluar që nga kohërat mesjetare. Kaufhaus Tyrol, si një ndërtesë e madhe brenda qytetit, integron veten në kontekstin ekzistues me ndjeshmëri dhe fuqi. Struktura i bashkohet frontit të gjatë, të shtrirë, përmes një fasade me tre seksione, duke vazhduar strukturën historike të rrugës Maria Theresien, e cila ka ndryshuar në mënyrë të çrregullt me kalimin kohës. Kolonat e fasadave, në formë kolonade me një seksion të madh kryq, përbëjnë karakteristikën kryesore arkitekturore të ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12909″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Selia e Amorepacific

Korea e Jugut (2017)

[/vc_column_text][vc_column_text]Selia e re për Amorepacific, kompania më e madhe e bukurisë në Korenë e Jugut, ndodhet në qendër të Seulit. Forma e ndërtesës është abstrakte dhe shprehëse. Duke u fokusuar në një vëllim të vetëm, të qartë, proporcionet e ndërtesës janë zhvilluar me kujdes rreth një oborri qendror për të maksimizuar efektivitetin e ventilimit dhe dritës natyrore. Tre hapje të mëdha urbane e lidhin këtë zbrazëti qendrore me ambjentin e jashtëm, duke siguruar pamje nga qyteti dhe malet në distancë dhe duke krijuar kështu një sens orientimi dhe ndjenjë përkatësie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12905″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Varrezat  Inagawa

Japoni (2017)

[/vc_column_text][vc_column_text]Vendosur në një shpat të pjerrët të maleve Hokusetsu, varrezat e Ingawa u dizajnuan si tarraca. Një shkallë monumentale është boshti kryesor i të gjithë projektit. Ky bosht përgjysmon varrezat dhe të çon në faltore, në pikën më të lartë. Qendra e vizitorëve dhe kapela, e lidhur gjithashtu me shkallët qendrore, përfaqësojnë pikën e kundërt me faltoren. Ato janë dizajnuar si një prag midis botës së jashtme dhe një hapësire më të qetë brenda për soditje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12906″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Galeria James Simon

Berlin, Gjermani (2018)

[/vc_column_text][vc_column_text]Si vazhdim i arkitekturës së forumit të Friedrich August Stüler, James-Simon-Galerie shërben si ndërtesa e re hyrëse për në Museum Island, duke përfunduar ansamblin midis kanalit Kupfergraben dhe Muzeut Neues. Së bashku me “Shëtitoren Arkeologjike”, ajo formon shtyllën kurrizore të masterplanit që u zhvillua në 1999 dhe u miratua si bazë për të gjitha planifikimet e mëtejshme në Ishullin e Muzeve, ku gjuha arkitekturore e galerisë adopton elemente historike të Ishullit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12918″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment