Arkiva

HIGHLIGHT: ADOLF LOOS

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Adolf Loos (1870 – 1933) ishte një arkitekt, dizajner dhe kritik austriak, kontributi intelektual i të cilit ka qenë thelbësor në ardhjen e Lëvizjes Moderne. Ai lindi në Brno, Austro-Hungari (sot Republika Çeke). Loos ishte dhe mbetet një nga nxitësit më të rëndësishëm të racionalitetit në arkitekturë dhe mund të konsiderohet në të gjitha aspektet stërgjyshi i arkitekturës dhe dizajnit modern.

Që nga viti 1900 ai kundërshtoi me forcë degën vjeneze të Art Nouveau, pasi përqafoi idetë e saj për një kohë të shkurtër. Ai ishte kundra zbukurimeve në arkitekturë dhe për këtë shkruajti edhe një ese “Ornamenti dhe Krimi” (1910) e cila u bë një nga deklaratat më të famshme në botën e arkitekturës.

Sulmi i tij ndaj ornamentit nuk ishte estetik, por kulturor, që përfaqësonte neverinë e tij ndaj mbetjeve, gjërave kalimtare dhe joseriozëve. Ai nuk dëshironte të propozonte një stil për tu ndjekur, kështu që për të eliminuar zbukurimet nga fasadat ai i’u kundërvu interiereve të mbingarkuar. Ndryshe arkitektët e tjerë të asaj kohe, Loos nuk e favorizoi kurrë egon individuale mbi të mirën e komunitetit, dhe gjithmonë u përpoq të promovojë arkitekturën si një shprehje kulturore e civilizimit.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”12572″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muze Kafe, 1899

Vjenë, Austri

[/vc_column_text][vc_column_text]Fasada dhe dizajni i brendshëm i Café Museum është ende një nga kafenetë më të mira në Vjenë. E vendosur në Karlsplatz në afërsi të Godinës së Sekretarisë, kafeneja përmban një fasadë të pastër, të pa zbukuruar, në kontrast me katet e sipërme të zbukuruara. Projekti u kritikua shumë nga bashkëkohësit e Loos për thjeshtësinë e tij të tepruar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12573″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vila Karma, 1903-06

Montreaux, Zvicër

[/vc_column_text][vc_column_text]Ndërtesa e tij e parë, Villa Karma, ishte e njohur për thjeshtësinë e saj gjeometrike. Loos u caktua fillimisht për të projektuar një vilë për rojet e Villa Karma. “Më ftuan të paraqitesha në polici, ku më pyetën se si guxova të bëja një gjë të tillë kundër bukurisë së Liqenit të Gjenevës. Ndërtesa ishte shumë e thjeshtë. Ku ishin zbukurimet? Më lanë të dilja me një çertifikatë që ndalonte ndërtimin e një ndërtese kaq të thjeshtë dhe më pas të shëmtuar ”. (1910)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12579″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goldman & Salatsch, 1909-11

Vjenë, Austri

[/vc_column_text][vc_column_text]E njohur si “Looshaus”, kjo është ndërtesa më e famshme nga Loos. Fillimisht e krijuar për rrobaqepësit e Goldman & Salatsch, që nga viti 1987 ndërtesa i përket Raiffeisenbank. Ndërtesa është e vendosur në Michaelerplatz përpara Hofburg, Pallatit Perandorak. Ajo u kritikua ashpër nga bashkëkohësit e Loos për shkak të fasadës së pa zbukuruar. Vetë perandori Franz Joseph shmangu largimin nga pallati i tij nga dalja e vendosur përballë Looshaus dhe mbylli perdet në dhomat e tij për të mos e parë atë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12576″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia Scheu, 1912-13

Vjenë, Austri

[/vc_column_text][vc_column_text]Projektuar pas një udhëtimi në Algjeri, Loos ndoshta u frymëzua nga shtëpitë me tarracë duke i sjellë në Vjenë me këtë ndërtesë. “Kjo zgjoi mosmiratimin e përgjithshëm. (…) Dikush madje i kërkoi Këshillit Bashkiak që ndërtesa të ishte e ndaluar me ligj. ”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12580″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Shtëpia Moller, 1926-27

Vjenë, Austri

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo ndërtesë shpreh përmbledhjen e të gjitha parimeve të studiuara nga Loos. Të gjitha dhomat mund të organizohen përmes përdorimit të dyerve rrëshqitëse që ndajnë hapësirat. Fotografia më poshtë tregon fasadën kryesore të ndërtesës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12588″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vila Müller, 1928-30

Pragë, Republika Çeke

[/vc_column_text][vc_column_text]Vila Müller është një vilë moderniste në Pragë, Republika Çeke e ndërtuar në vitin 1930. Një tjetër shtëpi e famshme e krijuar nga Loos, e zhvilluar sipas teorisë së tij “raumplan”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12581″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: designculture.it[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment