fbpx

SHARE Future Projects Awards – Shortlist candidates

SHARE Future Projects Awards – Shortlist candidates

 “SHARE Future Projects Awards” were created to bring forward and promote the accomplishments in the field of constructions in Central and Eastern Europe.  During the Share Tirana event which took place on Tuesday, besided the very inspiring speakers, we had the chance to see the presantions of the shortlisted projects.

Here you will find a short description and information about all the presented projects and the winner in two categories : residence and services.

 

Amber Hotel – Atria Studio

The wining project of the SHARE FUTURE AWARD

Amber Hotel was a very interesting and challenging project. An existing concrete structure builtin 2004 had to be transformed in a more than forty rooms hotel; it has a perfect and easy to reach whereabouts. The concept of the façade derives from its location, inspired by the sea waves and their specific and calming sound. The plan layout was conditioned not only by the existing pillars and beams but also from the Client’s demand on having more than forty rooms as well. Besides rearrangement of the existing structure, a new lateral extension added. The old and the new part work as a whole, with no functional or esthetic difference between them

Dhermi Plaza Hotel – CITYFÖRSTER architecture + urbanism, BOOM Landscape

Dhermi Plaza Hotel is a 5-star hotel along Dhermi’s promenade. Its elongated volume is situated between the beach to the south and the mountains to the north, and it is characterized by a dynamic facade. The shading system is composed by double-facing sliding shutters. This creates a sense of movement, and reveals the life inside the building. The hotel hosts different functions, such as the restaurant, beauty salon, and spa on the underground level, which is connected directly with the beach; 5 shops, a pool bar, a swimming pool, a bar and the lobby on the ground floor level; and an array of variously sized rooms on the first, second and third floor. Whereas, the roof floor is designed as an active neighborhood or village, with various leisure services.

Embassy Residences – CITYFÖRSTER architecture + urbanism, studio arch4, Arkon Studio

Mention winner, residential category

Embassy residences aims to provide high-quality, family-friendly and low energy housing units in the City Centre of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as an alternative circulation and additional, shared outside space to the apartments. The stair creates shortcuts between the apartments and a safe place for children to play and meet.

Raiffeisen Bank Headquarters – DEA Studio

Special winner, in appreciation for the sustainable design and architectural merit of the project.

Raiffeisen Bank building will represent the company headquarters in Albania. The building is located right in an important road and node of Tirana street “Bajram Curri”, along Lana River and in the intersection node with “Ali Demi” street. The interpretation of the building in the urban context is a textured volume in a regular net modular and structural system. The repetition is broken by different voids functionally interpreted for employers relax open space for each floor. The design dissolves the mass of the building quite in the geometrical axis of the main impact façade, properly in correspondence with the building entrance. The mass is transformed and it gives the impression of two vice-versa communicative buildings instead of a steady volume in the urban context.

Bolv Hospitality Complex – DEA Studio

Transformation of the city transitway, “Durrësi” street, in a permanent invitation through an apparent urban gate is the target/challenge of the project. The gate is modeled/abstracted in between two main functions of the program, hospitality and office building, both connected with a multifunctional bridge volume in their highest floors. The complex invitation card is designed to be more evident even through an urban bridge, which connects two street sides. TThe project tent to give the proper impulse of development in a newborn neighborhood.

Iliria Boutique Hotel, LOFT Architects

Iliria Boutique Hotel is a 4 floors building consisted by 18 rooms, a conference room, a restaurant called “Serafina” situated on the ground floor, a meeting room with offices on the first floor. This building has recently been renovated by LOFT Architects. The purpose was designing the interior by creating a tension between the rigidity of the object and the warmth of the pastel colors. In this hotel, we did create an individual “Palete” of warm colors as in the materials regarding the textures, by combining the natural light to a relaxing atmosphere.

ACROKERAUN – STUDIO B&L

Winner, residential category

The concept for the “ACROKERAUN” village is not merely architectural. The approach towards the natural, cultural, historical, but also the constructive context of the area represents the essence of the formula for guaranteeing the sustainability of the project and the success of this unique venture. The idea of the project re-interprets the theme of the local village, its unity, and functionalism, which has been confirmed for centuries.

MK | Hotel Tirana – SymbioticA Sh.p.k. & SymbioticA GmbH

Mention, service category

The “MK Hotel Tirana” will be the first internationally certified 5-star hotel built in Albania. The new master plan for the overall development area foresees the creation of a vast recreational Green Park surrounded by residential and business buildings. The “mk hotel tirana” is under construction, located on the very West of “Tirana Business and Residential Park” and will front the overall investment zone as a representative landmark visible from all main access routes. The volume of the hotel building dissolves into green terraces cascading into a private outdoor and garden space with a pool, barbeque and playground area.

Textile Showroom & Offices – Tharm Architects

The Textile Showroom & Offices located in Fushë-Krujë, Albania is a renovation project of an existing warehouse. This proposal aims to reshape the internal area into a welcoming workplace and develop a textile exhibition area. The areas are functionally separated by a wall through the entire warehouse.  The client wanted 2 new functions, keeping the storage area, even though there was a limited surface. So we utilize the height of the building by lifting up the structure used for the offices. Right in the center is the lobby, enabling us to perceive the ground floor in every direction. Structures similar to containers combined with the colorful display of textiles create a dynamic experience by bouncing from one space to another.

Source: share-architects.com

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial