Arkiva

TID TOWER FACADE BY ALUMIL

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

KULLA TID, e njohur edhe si Hotel Plaza, është një projekt nga 51N4E në Tiranë. Pozicioni në të cilin ndodhet kulla konsiderohet si një zonë primare: mund të shihet nga bulevardi kryesor që hyn në qytet. Si pasojë, kulla plotëson monumentet më të rëndësishme të Tiranës: statuja e Skënderbeut, xhamia më e vjetër, kulla e sahatit dhe –nën këmbët e kullës– një varr përkujtimor për themeluesin e qytetit Sulejman Pasha. Duke qenë të vetëdijshëm për këtë linjë historike, kulla është projektuar si një monolit, duke shmangur imazhin e kullës moderne prej xhami. Duke filluar me formën e një elipsi dhe duke përfunduar si një drejtkëndësh, ndërtesa ka një formë të thjeshtë që kap plotësisht dritën mesdhetare të Tiranës dhe gjeneron një gamë të gjerë të hijeve të papritura. Ndërtesa nuk simbolizon asgjë, por thjesht nxjerr në pah një gjendje mjedisore – dhe si të tillë, kulturore -.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”15451″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SFIDAT E ALUMIL

Pozicioni specifik i ndërtesës në peizazhin e qytetit kërkon një fasadë të zhvilluar si një sistem i vetëm, duke theksuar kullën si një e tërë. Fasada gjeneron kushte të ndryshme në përgjigje të mjedisit të brendshëm dhe të jashtëm. Ajo duhej të instalohej nga brenda, meqenëse panelet prej mermeri ishin vendosur tashmë.

Për shkak të formës së saj (nga elipsi në drejtkëndësh), asnjë lartësi nuk ishte e njëjtë me tjetrën. Kjo do të thotë që ne duhet të zhvillonim një sistem fasade fleksibël dhe të montueshëm lehtësisht. Çdo pjesë e ndarjeve vertikale të fasadës së xhamit, duhej të dukej e njëjtë edhe kur të gjitha lartësitë ishin të lakuara. Ndërtimi i këndeve (nga 160⁰-180⁰) ishte një domosdoshmëri. Elementet e fasadës prej 2,8m * 1m duhej të projektoheshin vertikalisht edhe për dritaret e ventilimit të kullës, të cilat nuk duhet të ishin të dukshme në pjesën e jashtme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15453″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ZGJIDHJA

Alumil projektoi një zgjidhje krejtësisht të re për dritaret për të mbuluar nevojat e projektit. Sistemi i personalizuar i fasadës së xhamit Alumil përfshin së bashku sisteme të fasadave të njësuara me sistemin e dritareve, me pika fiksimi sipër dhe poshtë me profil udhëzues, për instalim të brendshëm.

Ne krijuam dhe prodhuam një aksesor shumë këndësh, goma dhe gasketa të ndryshme që gjithashtu patën një ndikim të madh në izolimin termik të ndërtesës. Një zgjidhje e personalizuar u zhvillua në majë të çdo dritareje në nivelin e tavanit, të specifikuar nga projekti për ventilimin e ndërtesës me vrima qelqi.

Alumil projektoi dhe prodhoi 4 profile të ndryshme të perzonalizuara, për të punuar me pajisjen më të sofistikuar për projeksionin e dritareve paralele dhe me fasadë xhami fikse për estetikë minimale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15452″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]