Arkiva

Ekspozita Building by Mario Cucinella Architects

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mario Cucinella Architects (MC A) ka marrë dritën jeshile për të filluar punimet për ndërtesën Ekspozita, një oaz urban në qendër të Tiranës. Duke përfshirë hapësira komerciale, banimi dhe rekreative, ndërtesa 93 metra e gjatë me funksione të përziera është planifikuar të përfundojë në 2023.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”15970″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Forma e pazakontë e ndërtesës e lejon atë të rrethojë pjesërisht një hapësirë të gjelbër të re dhe të madhe që është shumë e vlefshme në një kryeqytet të dendur, ku zonat publike janë të rralla.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15983″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15972″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bimësia e bollshme në katet e sipërme rezidenciale rrit ndjesinë e një oazi të gjelbër, ndërsa ballkonet me pamje nga brenda ofrojnë një ndjenjë privatësie dhe mbrojtjeje nga qyteti i zhurmshëm. Duke prerë këndet në cepat e volumit të saj drejtkëndor për të krijuar akoma më shumë hapësira publike, ndërtesa zë tre anë e gjysmë të një gjurme katrore, duke e zgjeruar oborrin e saj deri në jug, mbi Blv. Gjergj Fishta të rrethuar me pemë – një nga rrugët kryesore të Tiranës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15973″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërtesa ngrihet në një maksimum prej 24 katesh, duke arritur kulmin në pjesën e pasme të saj si referim i malit të Dajtit në sfond dhe maleve të Ballkanit. Gjeometria e pazakontë e ndërtesës rezulton në katin e parë plus një ndërtesë tjetër shumë më të vogël dykatëshe, e cila do të përdoret si një çerdhe / kopsht, të cilat zënë vetëm 44% të sipërfaqes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15975″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15974″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërkohë që ndërtesa rritet në lartësi, ajo vjen duke u tërhequr përsëri në vetvete, duke krijuar gjurmë më të vogla në plan që janë më të përshtatshme për përdorim rezidencial. Një ‘çarje’ në pjesën e pasme të ndërtesës siguron një rrugë diagonale mespërmes, duke ndarë të dyja anët e zonës komerciale në katin e parë dhe duke mundësuar qarkullim të lirshëm rreth vendit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15976″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Projekti i kushton vëmendje të madhe klimës së Tiranës, e cila përcaktohet si ‘e butë dhe e lagësht’, me verë që arrin kulmin mbi 30C. Ndërtesa Ekspozita nga Mario Cucinella Architects është shumë e izoluar, me qëllim që të mos ketë nevojë për ngrohje ose ftohje në dy sezonet kryesore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15979″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”15980″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”15981″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Arkitekti gjithashtu i ka kushtuar vëmendje të madhe hijezimit dhe diellëzimit, për të minimizuar përthithjen e nxehtësisë gjatë verës për shkak të përdorimit të gjerë të xhamit. Tarracat e mëdha në apartamente veprojnë si rregullator diellor pasiv. Ekipi i projektimit ka përdorur këto strategji në mënyrë që ndërtesa të përdor 30% më pak energji sesa projektet e tjera të ngjashme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15977″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: mcarchitects.it[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment