Arkiva

An assignment full of light!

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Një nga qëllimet kryesore të Pikark ka qënë nxitja e krijimtarisë për të sjellë në tregun tonë konceptet e arkitektëve në formë të industrializuar, gati për tu përdorur në projektet  tona. Hapi i parë në realizimin e këtij misioni filloi me realizimin e kësaj detyre kursi “Detyrë plot dritë!” në bashkëpunim me Polis University dhe kompaninë Abiesse, ku studentëve i’u kërkua të realizonin një produkt të fokusuar në ndriçim, i gatshëm për të hyrë në treg.  Një eksperiencë sfiduese, por edhe frytdhënëse duke u konkretizuar në një mori konceptesh, nga të cilat disa u zgjidhën në të gjithë komponentët. Kjo mundet të sjellë një produkt real në tregun tonë dhe mbase një produkt të përshtatshëm për shtëpitë tuaja.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”14562″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Partneritetet midis akademisë dhe industrisë në Shqipëri,  një nevojë emergjente në mënyrë që sipërmarrjet të zhvillohen në të ardhmen.

 Nga Dr.Joana Dhiamandi[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Akademia dhe industria ndajnë një marrëdhënie simbiotike. Akademia edukon profesioniste të diplomuar të cilët jane aktoret kryesore qe mund të zhvillojne në të ardhem e industrise. Puna kërkimore në universitete vleresohet nga industria dhe shndërrohet në produkte inovative dhe shërbime bashkekohore. Industria nga ana tjetër i kërkon akademinës zgjidhje për nevojat si pasoje e raportit të tyre me konsumatorin. në këtë marredhenje reciproke, universitetet apo punes akademike i kerkohet të përshtasin kurrikulat e tyre në perputhje me kerkesat e industrise në perspektiv për edukuar një breza profesionistesh të diplomuar. Shpesh tema të reja kërkimore lindin nga ndërveprimi midis ketij dualiteti marredhenjesh duke perfituar nga akademia ashtu edhe nga industria.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14565″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Prandaj, këto të fundit duhet të financojnë kërkime të cilat kërkojnë angazhimin e akademikëve në universitete, që në të ardhmen mund të operacionalizohen në shërbim të tregut. Kjo do të kërkonte subvencionimin dhe mbështetjen ndaj universiteteve me laboratore, bursa të dedikuara për kërkuesit dhe ngritja e temave strategjike në nivel kombëtar apo lokal duke caktuar fusha prioritare në akademi në shërbim të industrisë.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14566″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sigurisht një ndërlidhje e tillë midis akademisë dhe industrisë në Shqipëri nuk do ishte e lehtë, pasi tregu qëndron akoma jo i organizuar në nivel të mirëfilltë dhe do kërkonte një qasje ndër-disiplinore duke angazhuar një grup të specializuar profesionistesh për të kuptuar dhe përgjigjur kësaj çështjeje komplekse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14567″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Duke ndjekur këtë metodologji, Universiteti POLIS, një hapësirë inovative mendimi për profesionistët e planifikimit dhe menaxhimit urban dhe studimeve mjedisore, arkitekturës dhe inxhinierisë së ndërtimit, dizajnit dhe shkencave kompjuterike, në kuadër të lëndës “Dizajn Grafik Industrial”, udhëhequr nga pedagogët e specializuar në këtë fushë; Dr. Joana Dhiamandi, Gjergji Poci dhe Kristiana Meco, krijuan një bashkëpunim me kompanitë e lidhura me tregun industrial vendas në fushën e projektimit të dizajnit të ndriçimit ABIESSE dhe PIK ARK duke angazhuar të gjithë ekspertizën e këtij grupi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14568″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14569″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Qëllimi i këtij bashkëpunimi është konsolidimi i kësaj marrëdhënie simbiotike midis aktorëve të rëndësishëm të akademisë dhe industrisë. Kjo marrëdhënie përmes procesit të dizajnit ndër-disiplinor ka angazhuar studentët e Masterit në Dizajn të Aplikuar si dhe Masterit në Arkitekturë dhe Dizajn Urban të studiojnë konceptin e dritës natyrale dhe asaj artificiale në kryeqëzim të tre fushave shkencore si; teknologjia, kreativiteti dhe kërkesave të tregut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14570″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14571″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Qëllimi i “Detyrë plot dritë!” është që studentët të kenë një qasje akademiko-teknologjike, në lidhje me procesin e prodhimit të një produkti të ndriçimit me një qasje të personalizuar për promovimin e produktit final. Gjatë kësaj detyre projektimi, është bashkëvepruar jo vetëm midis ekspertëve  të angazhuar, por dhe me trajtimin dhe studimin e të gjithë elementëve themelorë dhe fizikë të dritës, teknologjive të ndriçimit, mediave dixhitale, kontekstit, faktorit njerëzor dhe metodave të projektimit ndër-disiplinor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14572″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”14573″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment