Blloku Cube by Stefano Boeri Architetti

Blloku Cube by Stefano Boeri Architetti

Work has started on Stefano Boeri Architetti’s multifunctional building Blloku Cube, the first element of a larger masterplan in Tirana. Located at the intersection of Pjeter Bogdani and Vaso Pasha streets, the project is sited in a up-and-coming center of city life in Blloku district. Taking cues from the Albanese capital, the design combines a multifunctional program of commercial, office and rooftop garden space. The project features an anodized aluminum double-skin cladding, a pattern facade that becomes a signature piece of architecture within the surrounding post-communist developments.

Puna ka filluar në godinën multifunksionale, “Blloku Cube”, nga Stefano Boeri Architetti, elementi i parë i një masterplani më të madh në Tiranë. I vendosur në kryqëzimin e rrugëve Pjeter Bogdani dhe Vaso Pasha, projekti është  në një qendër të ardhshme të jetës qytetare të lagjes së Bllokut. Duke marrë frymëzim  prej kryeqytetit shqiptar, dizajni kombinon një program multifunksional të hapësirës komerciale, zyrave dhe tarracave të gjelbra. Projekti përmban një strukturë të dyfishtë të aluminit të anodizuar, një fasadë model që bëhet një  vepër të spikatur arkitektonike midis godinave të sistemit post-komunist.

Blloku Cube’s envelope is made of a triangualar pattern oriented to reflect the light. Specified to make the cladding seemingly iridescent, the envelope doubles as an efficient shading system to improve energy efficiency. Francesca Cesa Bianchi, project director for Stefano Boeri Architetti, has stated that the cladding solution “was specifically designed for our first Albanian project, plays an essential role in defining the uniqueness of the building and contributes to underlining its importance as a new landmark of this urban district. The shielding system consists of 110 centimeter square modules, which only obscure the light for half of their surface owing to the presence of three dimensional triangles welded inside.”

Veshja e “Blloku Cube” është bërë nga një motiv  trekëndor, i orientuar për të pasqyruar dritën. E specifikuar për ta bërë veshjen e fasadës rrezatuese, kjo mbështjellje  dyfishohet si një sistem efikas i mbrojtjes nga dielli  për të përmirësuar eficencën e energjisë. Francesca Cesa Bianchi, drejtuese  e projektit për Stefano Boeri Architetti, ka deklaruar se zgjidhja e veshjes së fasadës “është projektuar posaçërisht për projektin tonë të parë shqiptar, duke luajtur një rol thelbësor në përcaktimin e veçantisë së ndërtesës dhe thekson rëndësisë e saj si një pikë e re  referimi  të  kësaj zone urbane. Sistemi i mbrojtjes përbëhet prej moduleve katrorë 110 centimetër, të cilët errësojnë dritën në gjysmën e sipërfaqes së tyre, për shkak të pranisë së trekëndëshave tre dimensionale të ngjitur brenda.

The Blloku Cube is being managed by the Tirana branch of Stefano Boeri Architetti. Already under construction, the project first began to emerge in the Blloku district during July 2018.

“Blloku Cube” menaxhohet nga dega e Tiranës e Stefano Boeri Architetti. Tashmë në ndërtim, projekti fillimisht filloi të shfaqet në zonën e ish-Bllokut gjatë korrikut 2018.

post a comment