Arkiva

“Zekate” House

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Banesa “Zapanaja e Zekatëve” është një shembull tipik i tipologjisë së shtëpisë gjirokastrite. E njohur me emrin ‘Zekate’ për shkak të familjes ‘Zeko’, të cilëve iu dhurua kjo shtëpi. Shtëpia ishte një dhuratë nga Ali Pasha për Beqir Zeko, si një nga njerëzit e tij të besuar. Ndërtimi i saj daton rreth vitit 1811-1812 dhe gjendet në pikën më të lartë të lagjes ‘Palorto’.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”16174″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Shtëpia ka qenë e rrethuar me mure ndërsa sot pjesa jug-perëndimore është shkatërruar. Si një rast unik, shtëpia ka tre oborre përveç kopshtit para saj, të rrethuar gjithashtu me mure. Oborret janë të ndërlidhur me portat. Në oborrin e djathtë, mund të gjejmë ‘odajashtën’ (që përfaqëson një vend të veçantë për miqtë e kategorisë së dytë) si dhe disa rrënoja të një dhome për magazinimin e ushqimeve të bagëtive.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16167″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”16168″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Shtëpia është e vendosur në një terren të pjerrët, pra e ndërtuar me një gjysmë dysheme. Struktura e saj është e organizuar në katër kate, në anën e djathtë të së cilës gjejmë një ndërtesë me dy kate ku sot jeton familja Zeko. Kati përdhes dhe ai mbi ‘sternë’ (hapësira e rezervuarit të ujit), e quajtur ndryshe si ‘muslluk’ nga banorët vendas, kanë një zhvillim planimetrik të njëjtë, ndryshe nga dy katet e sipërme që zgjerohen drejt pjesës së pasme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16170″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16169″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Disniveli i terrenit dhe thellësia e cisternës kanë mundësuar zhvillimin e shtëpisë në dy krahë, me një ndryshim në kate. Krahu i djathtë përbëhet nga tre kate, në kontrast me krahun qendror dhe atë të majtë, me katër, ku krahu i majtë del përpara dhe është më i gjerë. Në kompozim, shtëpia paraqet një bërthamë qendrore të ndërlidhur, në anë të së cilës vendosen blloqet kryesore, ndërsa në dy katet e fundit shtohen dy hapësira, një për secilin kat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16179″ img_size=”full”][vc_single_image image=”16180″ img_size=”full”][vc_single_image image=”16181″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kati përdhes dhe dhoma e ndenjes mbi sternë (cisternë uji), kanë funksione ndihmëse si sterna, ‘katua’ (hapësirë ​​për kafshë) dhe qilari. Kati i parë përbëhet nga dy zona banimi, përveç kuzhinës. Në këtë kat, krahu i djathtë merr një zhvillim tjetër nga ai poshtë tij, pasi që nuk janë përfshirë pajisjet sanitare.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16182″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16183″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16184″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]’Dhoma e miqve’ ndodhet në krahun e majtë. Pranë çardakut, e ndarë nga rampa e fundit e shkallëve, ndodhet ‘kamerja’ (një lloj ballkoni), e cila mbështetet nga një sistem me kolona qemeri, si dhe shkallët që të çojnë në të tre anët, blloku kryesor i shtëpisë. Përveç ballkonit dhe korridorit, mund të gjesh edhe një ‘divan’ më të lartë ku mund të pushojë kryefamiljari.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16173″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16172″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”16171″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kati i tretë përbëhet nga tre dhoma, ku dy prej tyre janë dhoma verore për shkak të përmasave të mëdha të dritareve. Njëra nga dhomat trajtohet me një vëmendje mbresëlënëse në detaje, zbukurime dhe piktura murale, përveç trajtimit të saj me divane perimetrale gjithashtu të njohura si ‘mindere’ ose musandra (dollap në nivel të ulët) për rrobat dhe ruajtjen e qilimave etj. Kati përdhes trajtohet me pllaka guri ndërsa katet e tjera janë të shtruara me dru.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16176″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”16187″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”16178″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Shtëpia shquhet për kompozimin e saj vertikal, me një pamje monumentale dhe karakter mbrojtës. Ajo ka ruajtur në kushte shumë të mira elementet e saj arkitektonik dhe ndërtimin e saj origjinal.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16166″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: https://thealbanian.house/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment