Arkiva

GLASS ART – COMPOSING WITH SHADES OF TRANSPARENCY UNDER THE LIGHT

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Vasil Dhiamandi, është ndër të paktët artistë shqiptarë që realizon vitrazhe, dhe punime artistike në qelq. Si pjesë e arteve të aplikuara, arti i qelqit përfshin vitrazhin, teknikën fusion dhe tekniken e njohur gjerësisht në botë “Murano” si dhe shumë teknika të tjera, të cilat kanë një përdorim të gjerë në interierin dhe eksterierin si një pikë takimi midis artit dhe funksionit në shërbim të hapësirës arkitektonike.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”7516″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Arti i qelqit ka fillesën me teknikën e vjetër të Vitrazhit e cila është një gjetje në periudhen e Bizantit në shekullin e 4-të dhe të 5-të dhe gjeti fushë të gjerë aplikimi në arkitekturën gotike.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7518″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Tendencat artistike bashkëkohore, me autorë si Le Corbusier, Matisse, dhe të tjerë kanë përdorur artin e qelqit për të realizuar vepra domethënëse; megjithatë, epoka e artë e vitrazhit zhvillohet gjatë periudhës së Gotikut dhe Rilindjes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7505″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7514″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7511″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Përtej aplikimit dhe përdorimit të këtij arti në vepra në shërbim të familjeve mbretërore dhe në kishat monumentale, Frank Lloyd Wright, arkitekti i famshëm Amerikan, disa shekuj më vonë risjellë artin e vitrazhit të aplikuar pranë shtëpive të banimit si një mjet për të krijuar një arkitekturë të brëndëshme sa më organike dhe transparente.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7520″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Teknika e aplikuar në punimet e mësipërme është ajo e fusion-pjekja në temperaturë të lartë. Xhami punohet në temperaturë 720 gradë për t’ju trasformuar kreativitetit të krijusit. Ndërveprimi me transparencën, ngjyrat, volumet dhe dritëhijet janë veglat e paletës të krijimit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7524″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Artisti Vasil Dhiamandi përdor qelqin dhe teknikat e tij të shumta, pikturon me nuancat, ndjesitë, plastikën dhe transparencën për të krijuar një eksperiencë të vecantë në hapësirën arkitektonike.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7519″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7540″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7536″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment