Arkiva

Architecture and Sculpture

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Çfarë kanë të përbashkët arkitektura dhe skulptura? Të dyja veprojnë në Hapësirë dhe Dritë. Arkitektura shpesh përpiqet të luajë me disa koncepte hapësinore dhe formale, por shtrirja e këtij eksperimenti shpesh është e kufizuar nga kufizimet buxhetore dhe inxhinierike. Skulptura është një e mesme me të cilën testet formale dhe hapësinore mund të kryhen në një masë estetike pa kufizime arkitektonike. Përkufizimi i arkitekturës nga Le Corbusier është po aq i përshtatshëm për përcaktimin e skulpturës: “(Arkitektura është) Lojë mjeshtërore, korrekte dhe madhështore e masave të sjella së bashku në dritë.” Arkitektura dhe skulptura e parë nga këndvështrimi i Michelangelo-s deri te Heidegger te Anish Kapoor dhe Herzog de Meuron.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8648″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Në botën e arkitektëve, Martin Heidegger (1889-1976), një nga filozofët më të rëndësishëm të shekullit të 20-të, është i njohur për studimin e tij Ndërtesa,Banesa,  Të menduarit ( Building, Dwelling, Thinking, 1951), por pak dihet se një ese tjetër që ai shkroi, në vitin 1969 me titull Art dhe Hapësira, mund të kishte përdorim të njejtë fushën e arkitekturës. Eseja u shkrua si rezultat i bashkëpunimit të tij me skulptorin spanjoll, Eduardo Chillida (1924-2002), i cili studioi së pari arkitekturën, dhe më pas iu drejtua artit. Ai kryesisht përdorte metal, gur ose dru, dhe ishte i interesuar për efektet e fenomeneve natyrore (rrezet e diellit, erën, shiun, baticat) në skulpturat e tij masive, abstrakte. Në esenë e tij, Heidegger vë në pikëpyetje natyrën e hapësirës dhe ndërlidhjet midis hapësirës dhe skulpturës. Ai identifikon tre lloje të hapësirave: hapësira ​​ku njeriu e percepton skulpturën si një entitet, hapësirën e mbyllur brenda skulpturës dhe zbrazësitë midis vëllimeve. Por në fakt, ai flet për kufij. Kur skulptori skalit, ai përkufizon idenë e tij duke marrë nga çdo gjë që nuk i shërben. A nuk është i njëjti proces dhe në arkitekturë? A nuk e gdhend një Arkitekt hapësirën derisa të gjejë zgjidhjen më të mirë për tu banuar?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8640″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8646″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Michelangelo Buonarroti (1475-1564) është një nga përfaqësuesit e Rilindjes Italiane, pasi ai shkëlqeu në çdo gjë që ndërmori, që nga piktura dhe skulptura, deri tek arkitektura dhe poezia. Gjatë Rilindjes, ndërthuret arkitektura, skulptura dhe piktura. Nuk mund të imagjinohet Kapela Sistine pa afresket e saj, vetëm me muret bosh. Nuk mund të imagjinohet Kapela Medici pa statujat e saj. Skulpturat dhe afresket flasin rreth pronarit të ndërtesës, ose rreth qëllimit të saj. Skulptura apo piktura nuk është një ornament. Gjithçka është e njohur, ideuar dhe perceptuar si një e tërë, hapësirat bëhen një me trupin e objektit. Kjo ndodh sepse trupi i njeriut shihej si qendra e universit. Përdorimi i Raportit të Artë për projektimin e hapësirave, dha një sens të shkallës njerëzore dhe proporcionit, që u pritën shumë mirë nga trupi dhe truri, njësoj si në skulpturën e Davidit, dhe në Piazza del Campidoglio, në Romë, Itali. Ai nuk bënte dallime kur krijonte një pikturë, një skulpturë apo hapësirë. Proporcioni dhe ndjeshmëria ishin gjithmonë në mendimet e tij. Ai ndërthuri në veprat e tij, idetë e tij të bukurisë, të së vërtetës, besimit, transhendencës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8642″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lindur në 1954 në Bombay, Indi, por u rrit dhe punon në Londër, Anish Kapoor (1954) është me shumë rëndësi në këtë paralelizëm, pasi ai trajton si askush tjetër, hapësirën, duke krijuar instalacione specifike për vendin ku do të vendosen, si dhe objekte që provojnë fenomenologjinë e hapësirës. Skulpturat e tij nuk janë vetëm për tu parë, ato janë krijuar për të bashkëvepruar, për tu përjetuar. Në një intervistë për Post Magazine, Anish Kapoor shprehet se: “Ideja e vendit ka qenë gjithmonë shumë e rëndësishme për punën time. Një vend që është, në një kuptim, origjinal. Dua të them, me fjalën origjinale, t’ia nisim që nga “fillimi”, dhe unë mendoj se kjo ka të bëjë me përqendrimin e vetvetes – duke lejuar që një gjë të ndodhë konkretisht, jo në përgjithësi. Shumë nga veprat e mia kanë të bëjnë me pasazhin, ‘një pasazh kalimi’, ajo çka kërkon një vend”. Veprat e Anish Kapoor mund të përshkruhen si monumentale dhe të thjeshta, të guximshme dhe të përmbajtura, të formësuara dhe që formojnë hapësirën; është natyra e tij e gjithanshme që e bën Anish Kapoor të  ndjeshëm ndaj çdo shije. Duke përdorur një hapësirë ​​për tu reflektuar fjalë për fjalë dhe / ose në mënyrë figurative, Kapoor gjithmonë ka një ndjenjë të vetvetes, qëllimit dhe vendit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8637″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jacques Herzog (1950) dhe Pierre de Meuron (1950) kanë një histori të gjatë bashkëpunimi me artistë, si, Rémy Zaugg (1943-2005), Helmut Federle (1944), etj. Ata i konsiderojnë artistët me aftësi të forta konceptuale, të cilat tejkalojnë arsyet estetike që mund të ndihmojnë jashtëzakonisht shumë në projektet arkitekturore. Prej tyre, arkitektët kanë mësuar se si të shikojnë një muze me një sy kritik, dhe kush mund ta dijë më mirë se çfarë i nevojitet një muzeu, nëse jo vetë artisti? Rémy Zaugg, një artist konceptualist zviceran, i njohur gjithashtu për qasjen e tij kritike në lidhje me perceptimin e hapësirës dhe arkitekturës, i cili shkroi edhe një libër për marrëdhëniet midis veprës së artit dhe hapësirës. Studio e tij u projektua nga Herzog & de Meuron, por ai ishte i përfshirë edhe në 14 projekte të tjera me ta. Projektimi i studios së një artisti me një personalitet kaq të fortë dhe një kulturë kaq të gjerë, mund të jetë një sfidë edhe për arkitektët e talentuar si Herzog & de Meuron, ata kanë cituar: “Kjo ishte shumë e vështirë sepse puna e tij ka të bëjë me perceptimin dhe është shumë kritike ndaj hapësirave të muzeut … Bërja e kësaj studioje ishte një provë e vërtetë për ne, për të treguar se si duhet të jenë hapësirat muze, sepse edhe pse është hapësirë ​​pune, ajo ka akoma karakterin e një hapësire ku shikohet arti ”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8652″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8647″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Source: re-thinkingthefuture.com; archdaily.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment