Arkiva

Sustainable Architecture: Natural Ventilation Strategies

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Qëndrueshmëria

[/vc_column_text][vc_column_text]

Ndërtimi i qëndrueshëm karakterizohet nga përdorimi i vetëdijshëm i burimeve ekzistuese, një dizajn mjedisor dhe miqësor ndaj përdoruesit dhe një planifikim progresiv, i cili mundëson minimizimin e kostove të energjisë.

Koncepti i qëndrueshmërisë mund të ilustrohet duke përdorur modelin me tre shtylla, i cili përbëhet nga ekonomia, ekologjia dhe aspekti social-kulturor.

Ekonomia i referohet faktit që ndërtesa shikohet gjatë gjithë ciklit të saj të jetës dhe se planifikimi inteligjent rezulton në ulje të kostove të ndërtimit dhe mirëmbajtjes së ndërtesës.

Ekologjia ka të bëjë me burimet dhe ndërtimin miqësor ndaj mjedisit të ndërtesave, të cilat, duke marrë parasysh ndryshimin e klimës dhe burimet e kufizuara të tokës sonë, është me rëndësi për brezat e ardhshëm.

Fokusi social është tek përdoruesi i ndërtesës dhe mënyra se si arkitektura ndikon në shëndetin dhe aktivitetin e tij. Një ndërtesë e qëndrueshme koordinon këto tre dimensione.

Koncepti i qëndrueshmërisë zbatohet në të gjitha fazat e projektit, në projektimin,  ekzekutimin dhe prishjen. Materialet, transporti i tyre, ndërtimi, përdorimi, mirëmbajtja dhe shitja merren në konsideratë.

Dizajni i qëndrueshëm ndërhyn në vetëdijen e secilit duke mprehur perceptimin e hapësirave të brendshme dhe të jashtme në lidhje me mjedisin tonë. Ai mëson se si të përdorin burimet natyrore dhe si planifikimi inteligjent kursen kostot dhe kështu zvogëlon kostot e strehimit.

Disa strategji dhe elemente të projektimit për arkitekturën e qëndrueshme do i diskutojmë dhe në PikArk. Për shembull: Ventilimi Natyror, Ngrohja dhe Ftohja Natyrore, Fasadat, Riciklimi Urban, etj.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”12669″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ventilimi natyror

[/vc_column_text][vc_column_text]Ajri i pastër është një burim natyror që ka një ndikim kritik në shëndetin, përqendrimin dhe mirëqenien tonë. Rritja e vetëdijes në lidhje me të dhe kërkesa për ulje të konsumit të energjisë çon në ndryshimin e ndërtesës. Në vend të sistemeve të ventilimit, arkitektët dhe inxhinierët aplikojnë sisteme pasive ose sisteme hibride. Kjo e fundit kombinon sistemin pasiv dhe aktiv. Mund të jetë e nevojshme të sigurohet komforti termik në projekte në shkallë të gjerë ose projekte të vendosura në zona me klimë ekstreme, si dhe pajtueshmëria me kërkesat e kodit për të pirë duhan dhe për të ndezur zjarr.

Ventilimi natyror është një temë tepër komplekse. Në paragrafët e mëposhtëm do të paraqiten disa koncepte specifike të ventilimit, të ilustruara nga projektet e arkitekturës, përfshirë arkitekturën moderne të realizuar, projekte rinovimi të një ndërtese ekzistuese dhe projekte në proces.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ventilimi Buoyancy

[/vc_column_text][vc_column_text]Efektet buoyance ose efekti i pirgut/grumbullimit lindin nga ndryshimet e temperaturës së masave të ajrit brenda një ndërtese. Ajri i ngrohtë ngrihet sepse ka një densitet më të ulët se ajri i ftohtë. Masat në ngritje të ajrit krijojnë një boshllëk të vogël në zonën e poshtme të ndërtesës, që do të thotë se ajri i freskët tërhiqet brenda përmes hapjeve afër nivelit të tokës. Ajri i ngrohtë del përmes daljeve të ajrit në tavanin e ndërtesës. Kur rritet lartësia e një ndërtese, efekti i pirgut bëhet më i fortë. Kështu, daljet ajrore duhet të vendosen dukshëm më të larta se hyrjet e ajrit. Një ventilim i drejtuar nga efekti pasiv buoyance kërkon që temperatura e brendshme në pikën e daljes së ajrit të jetë më e ngrohtë se temperatura e jashtme (përafërsisht pesë gradë Celsius). Asistuar nga ventilimi, sistemet e ventilimit natyror mund të jenë të arsyeshme, në mënyrë që të mbështesin ventilimin në sezonet më të ngrohta dhe të nevojshme për të përmbushur masat e mbrojtjes nga zjarri.

Në vitin 2015, Zyra Keran Timberlake zgjodhi një fabrikë të vjetër si shtëpinë e saj të re në Filadelfia. Tashmë modeli origjinal i fabrikës kishte për qëllim përdorimin e ventilimit pasiv. Dritare të mëdha të hapura, ventilator në nivelin e çatisë për të rritur rrjedhën e ajrit kur kërkohet, dhe dritaret në nivelin e banesave lejojnë që ventilimi i grumbulluar të bëhet operativ. Ndërtesa ka një sistem kontrolli hibrid që lejon të kemi një klimë optimale të punës dhe lejon maksimizimin e kohës së ventilimit natyror.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12668″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12660″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Oxhaku diellor

[/vc_column_text][vc_column_text]Një oxhak krijon një efekt më të fortë të grumbulluar, pavarësisht nga lartësia e ndërtesës dhe pa ndryshuar  temperaturën e brendshme. Në oxhak ajri nxehet nga energjia diellore, duke u rritur më shpejt dhe duke rezultuar në një shkallë më të lartë të këmbimit të ajrit.

Arbor është një ndërtesë e re arsimore e Kolegjit George Brown, e cila nuk është realizuar akoma, krijuar nga Moriyama &Teshima Architects dhe Acton Ostry Architects. Dizajni bazohet në konceptin e ventilimit natyror. Ajri i freskët hyn në klasë dhe më pas drejtohet përms korridoreve në dhomat e “frymëmarrjes” në dy skajet e ndërtesës. Këto dhoma të larta që arrijnë nëpër të gjitha katet, kanë një mur ndarës të jashtëm me çarje që lejojnë që ajri i ngrohtë të dalë në oxhakun diellor, duke dal përfundimisht nga ndërtesa. Kur u krijua Arbori, u morën parasysh funksionet e mëtejshme të mundshme të oxhakut.  Ai nuk do të përdoret vetëm për ajrosje, por edhe për ngrohje pasive gjatë dimrit dhe ftohje pasive gjatë verës. Atmosfera përkatëse sigurohet nëpërmjet hapjeve në oxhak.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12666″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12655″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ventilimi me Atrium

[/vc_column_text][vc_column_text]Kjo strategji bazohet në ventilimin kryq, ku ajri i përdorur nga ndërtesa del në një atrium dhe vijon të rritet në fundin e ndërtesës për shkak të efektit të pirgut/grumbullimit. Ventilimi tregon një efekt të shkëlqyeshëm në ndërtesa të larta dhe është efektiv për shumë lloje ndërtimesh. Gjatë procesit të projektimit është e rëndësishme të përcaktoni  temperaturën në atrium, sasinë dhe cilësinë e ajrit. Për më tepër, sistemi i ventilimit natyror duhet të përshkojë një qark nëpër hapësirë ​​me plane të hapura, dritare transom ose louvres.

Projekti i Shkollës së Administrimit të Biznesit në Portland State University, i realizuar nga Behnisch Architekten dhe SRG Partnership, përfshin një rinovim total të shkollës ekzistuese dhe një ndërtese të re (Karl Miller Center). Midis këtyre dy ndërtesave, një atrium drejton ventilimin natyral për të gjitha hapësirat perimetrike në të gjithë ndërtesën. Ventilatorët e transferimit të ajrit, të izoluar akustikisht, ishin të nevojshëm për të arritur një qark ajri nëpër të gjitha dhomat. Bazuar në një qasje shkencore u përcaktua një kufi i sipërm i pranueshëm i komfortit termik, i cili përcaktonte modelin e ndërtesës. Një avantazh kryesor ishte orientimi: atriumi dhe ndërtesa e re ndodhen në anën veriore të ndërtesës ekzistuese. Në këtë mënyrë e mbrojtur, pjesa e re u dizajnua me fasada xhami dhe dritare të mëdha që gjeneronin hapësira të lehta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12663″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12657″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ventilimi i shkaktuar nga era

[/vc_column_text][vc_column_text]Drejtimi i erës përcakton se në cilat dritare fusin ajrin dhe cilat dritare nxjerrin ajrin nga ndërtesa. Për një ventilim të mirëfilltë të udhëhequr nga ajri, dritaret e katit përdhes në anën e strehuar hapen më shumë sesa dritaret në anën e ekspozuar nga era, ndërsa hapen vetëm dritaret në anën e strehuar të çatisë. Në mënyrë optimale, një ndërtesë është e orientuar me kurrizin e saj pingul me erërat e verës për të maksimizuar efektin e ventilimit. Konsiderimi i kushteve lokale të erës gjatë projektimit të ndërtesës, mund ta bëjë efektin e grumbullimit  dhe ventilimit kryq shumë më efektiv.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12667″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12661″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ventilimi i kryqëzuar

[/vc_column_text][vc_column_text]Ventilimi i kryqëzuar arrihet me përshatjen e çarjeve në muret e kundërta ose ngjitur me njëri-tjetrin në një ndërtesë. Nëse dritaret në të dy anët e dhomës hapen, presioni mbi anën e ndërtesës që përballet me erën,  ose presioni i ulët në anën e kundërt, do të krijojë një rrymë ajri në të gjithë dhomën. I përshtatshëm për ndërtesat në zonat klimatike me temperatura më të larta, sistemi lejon një shkëmbim të vazhdueshëm të ajrit në ndërtesë, duke e rinovuar atë, madje duke ulur ndjeshëm temperaturën e brendshme.

Në fillim të shekullit XX, Le Corbusier ishte fokusuar në temën e të jetuarit shëndetshëm. Banesat e ngushta të Unité d’Habitation në Marsejë janë projektuar kryesisht si dupleks dy-katëshe, të cilat bashkohen në çifte rreth një korridori qendror. Kjo do të thotë që apartamentet shtrihen përgjatë thellësisë prej 21 metrash të bllokut në secilin skaj me dritare panoramike, duke bërë të mundur ventilimin natyror të kryqëzuar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12670″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”12662″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: transsolar.com | windowmaster.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment