Arkiva

Architecture and cinema

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Si e përjetojmë qytetin në sens kinematik? A mundet kuptimi i hapësirës dhe vendit të përmirësohet përmes filmit? A mundet që afrimi (zooms) , montimi,redaktimi, storyboarding, skenari (scripting),  pans (lëvizja horizontale e kamerës),  close-ups (plane nga afër ) , framing (inkuadrimi ), tracking shots, sequencing(sekuencimi) , depth of field (thellësia e fushës),  vazhdimësia  dhe aspekte të tjera të filmit të kontaminojnë produktivisht arkitekturën? A munden  studentët (dhe arkitektët) e  arkitekturës të përdorin filmimin si një mjet për stimulimin dhe ripërcaktimin e procesit të projektimit?[/vc_column_text][vc_column_text]Pyetja jonë është: A mund të fillojmë të përdorim filmin për të udhëhequr procesin arkitektonik duke kuptuar më mirë sesi regjizorët kanë manipuluar mjedisin dhe përdoruesin, për të krijuar përvoja në hapësirë shumëdimensionale që kanë një ndikim të qëndrueshëm në botën tonë reale?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12381″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://pikark.com/sq/akademia-residential-in-tirana-2/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Për shkak të marrëdhënies së tyre me hapësirën, kinemaja është një art përfaqësues, ndërsa arkitektura është prezantuese.
Për shkak të marrëdhënies së tyre me kohën, kinemaja është një art dinamik ndërsa arkitektura është statike.
 Për shkak të marrëdhënies së tyre me ‘veprimin arkitektura rregullon veprimin e menjëhershëm, ndërsa, kinemaja përshkruan veprim që promovon reagimin e ndërmjetësuar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Filmi dhe arkitektura ndajnë një dimension të të jetuarit, që është hapësira e përvojave të jetuara të një personi. Ato kanë të bëjnë me hapësirën e jetuar dhe fantazinë e vendeve të banueshme.
Vendet e banuara dhe hapësirat për banim janë të narrativizuara me lëvizje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12382″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://pikark.com/sq/akademia-residential-in-tirana-2/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gjuha e kinemasë lindi jo nga pamjet statike teatrale, por në levizjet urbane.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Është vetë hapësira që përdoret dhe përvetësohet. Duke qenë në të njëjtën kohë një hapësirë e konsumit dhe një konsum i hapësirës, ajo është hapësira përdoruesit.

Ai që jeton filmin, gjithashtu jeton hapësirën.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12383″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kinemaja është një art i perceptimit. Sekuenca me të cilën shpalosen historitë nuk vlen vetëm për shkak të përvojës së realitetit. Sekuenca e kinemasë duket se shpalos një komplot sepse përvoja e tij imiton atë të përvojës së hapësirës.
Qyteti dhe arkitektura shpalosin dhe identifikojnë hapësirën brenda mendjes përmes përvojave të trupit, ndërsa filmi shpaloset dhe krijon hapësira përmes mendjes.
Filmi, udhëtimi , nuk ndërton ose krijon një qytet ose strukturë para-ekzistuese, por ndërton mbi përvojën e tij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12384″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]METROPOLIS

Metropolis është një film gjerman pa zë, ekspresionist, epik, fantastiko-shkencor, me regji nga Fritz Lang. Realizuar në Gjermani gjatë periudhës Weimar, Metropolis është i vendosur në një dystopi urbane futuriste.

Pasi pa Metropolin në Madrid në vitin 1927, kritika e Luis Bunuelit arriti kulmin në një kërkesë të apasionuar për lidhje të forta midis arkitekturës së reklamave të filmit: ‘tani e përgjithmonë arkitekti do të zëvendësojë dizajnerin e setit të xhirimeve. Filmat do të jenë një përkthyes besnik i ëndrrave më të guximshme të arkitektit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12385″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment