Arkiva

HIGHLIGHT: SANAA

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

SANAA (Sejima – Nishizawa dhe bashkëpunëtorët) është një firmë arkitektonike e nderuar me shumë çmime, me seli në Tokio, Japoni. Ajo u themelua në 1995 nga arkitektët Kazuyo Sejima (1956) dhe Ryue Nishizawa (1966). Për më shumë se 20 vjet, arkitektët kanë punuar së bashku në partneritetin e tyre frytdhënës, ku praktikisht është e pamundur të themi se cili individ është përgjegjës për një aspekt të caktuar të një projekti të veçantë. Çdo ndërtesë është, në fund të fundit, një vepër që vjen nga bashkimi i dy botëkuptimeve të tyre. Së bashku, ata kanë prodhuar projekte të mëdha, të tilla si Muzeu i Artit Bashkëkohor i Shekullit 21 në Kanazawa (të dy në Japoni), Pavijoni i qelqit në Muzeun Toledo (Ohio), Teatri De Kunstline dhe Qendra Kulturore (Almere , Hollandë), Muzeu i Ri i Artit Bashkëkohor (Nju Jork, NY), Qendra e Mësimit Rolex (Lausanne, Zvicër) dhe së fundmi Qendra kulturore Tsuruoka (Tsuruoka, Japoni).

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”9158″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ndërtesat e Sejima dhe Nishizawa duken gabimisht të thjeshta. Arkitektët kanë një vizion për një ndërtesë si një tërësi uniforme, ku prezenca fizike tërhiqet dhe formon një sfond të ndjeshëm për njerëzit, objektet, aktivitetet dhe peizazhet. Ata hulumtojnë, si pak të tjerë, vetitë fenomenale të hapësirës së vazhdueshme, butësisë, transparencës dhe materialitetit, për të krijuar një sintezë delikate. Arkitektura e Sejima dhe Nishizawa qëndron në kontrast të drejtpërdrejtë me ato bombastike dhe retorike. Përkundrazi, ata kërkojnë cilësitë thelbësore e vlerësuara të arkitekturës që rezultojnë në  ndershmëri, ekonomi e të mirave dhe përmbajtje në punën e tyre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9164″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Mund të jetë joshëse të shikosh kompozimet e rafinuara të dritës dhe transparencës të Sejima dhe Nishizawa, si elitare ose të rralla. Megjithatë, estetika e tyre është një nga faktorët. Qasja e tyre është e freskët, gjithnjë duke ofruar mundësi të reja brenda kufizimeve normale të një projekti arkitektonik pasi merr sistematikisht hapin tjetër. Ata përdorin materiale të zakonshme, të përditshme, ndërsa i përshtaten mundësive të teknologjisë bashkëkohore; botëkuptimi i tyre për hapësirën nuk riprodhon modele tradicionale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9160″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ata shpesh zgjedhin hapësira jo-hierarkike, ose me fjalët e tyre, “ekuivalenten e hapësirave”, duke krijuar ndërtesa demokratike modeste, në bazë të kërkesës dhe buxhetit në fjalë. Një shembull është projekti Almere në Hollandë, me shumë klasa dhe punëtori të thjeshta, ku të gjitha ofrojnë pamje të privilegjuara të detit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9157″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Një shembull tjetër është Qendra e Mësimit Rolex në Lozanë, një hapësirë ​​që do të përdoret nga studentët ditën dhe natën. Sejima dhe Nishizawa fillimisht e konceptuan atë si një ndërtesë shumëkatëshe, por, gjatë diskutimeve të tyre, u bë një hapësirë ​​e vetme, por e gjerë dhe e lirshme. Hapësirat e shumta të ndërtesës (biblioteka, restoranti, zonat e ekspozitës, zyrat, etj.) nuk diferencohen nga muret, por nga valëzimet e një dyshemeje të vazhdueshme, e cila ngrihet dhe ulet për të akomoduar funksionet e ndryshme, duke ofruar edhe pamje përmes këtij “peizazhi të brendshëm për njerëzit.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9156″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lidhja e ndërtesës me kontekstin e saj ka një rëndësi të madhe për Sejima dhe Nishizawa. Ata i kanë quajtur ndërtesat publike “male në peizazh”, duke besuar se ato kurrë nuk duhet të humbasin lidhjen natyrale dhe kuptimplotë me rrethinat e tyre. Muzeu i Ri në New York i ka bërë vend vetes si në shtëpi, në lagjen e ashpër Bowery të qytetit.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9154″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Muzetë e tyre të mbyllura me xham, të tilla si Pavijoni i xhamit në Muzeun e Arteve Toledo në Ohio, sfumojnë kufijtë midis mjedisit të brendshëm dhe të jashtëm, duke siguruar pamje të drejtpërdrejtë dhe të ndryshueshme të rrethinave.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9155″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”9163″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Për arkitekturën që është njëkohësisht delikate dhe e fuqishme, e saktë dhe e rrjedhshme, e zgjuar, por jo tepër e mençur; për krijimin e ndërtesave që bashkëveprojnë me sukses me kontekstin e tyre dhe aktivitetet që ato përmbajnë, duke krijuar një ndjenjë plotësie dhe pasurise eksperimentale; për një gjuhë të rallë arkitekturore që buron nga një proces bashkëpunimi që është si unik ashtu  edhe frymëzues; për ndërtesat e tyre të përfunduara me sukses dhe premtimin e projekteve të reja së bashku, Kazuyo Sejima dhe Ryue Nishizawa janë nderuar me çmimin Pritzker të Arkitekturës në vitin 2010.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9162″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: pritzkerprize.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment