HIGHLIGHT: ALIREZA TAGHABONI

HIGHLIGHT: ALIREZA TAGHABONI

Alireza Taghaboni, an architect and lecturer, was born in Tehran, Iran in 1977.  He commenced his university studies in 1995 at “Gilan University”, in the field of Architecture.
He is a practicing architect since 2004, and founded Next Office in 2009. Taghaboni is also a painter and holds a PHD degree in Architecture. A frequent contributor to Iranian architecture and urbanism magazines and periodicals, he is a tutor and partner at the Center for Contemporary Architecture, a private institution in Tehran that offers an alternative architectural education program.
His studio that is based in Tehran, Next Office, aims to provide a contemporary alternative to traditional Iranian architecture, responding to the climate conditions, economic, socio political and cultural context of each project. The practice’s work ranges from single-family houses to residential, commercial and mixed-use large-scale complexes, to urban master plans.

Cedrus Residential

From the architect. The building follows the typology up to the height of the adjacent one and above that, by changing the plan, tensions and contrasts start from the windows’ shapes and profiles and goes till ultimately flourishes in terraces and consoles. The type of building architecture tries to resolve the third facade concern by a multi-layer design of volume, striped facade and also by the location of the terraces and the material used in the building.

Photo by Majid Jahangiri

Qazvin Q.C.E.O. Building

From the architect. From a functional-formal point of view, the origin of our proposal lies in Qazvin vernacular architecture where spatial organization is highly integrated with climatic aspects and functional attributes of the region. Initially, we started with two square loops tied to each other. The first loop proposed to be made of brick and with a vertical stretch geometry was allocated to management section of the building while the second was proposed to be made of concrete with a horizontal stretch geometry allotted to official functions. The second loop itself is supposed to be made of two layers, with an array of brick size holes have been subtracted from the exterior one. Alike our traditional architecture, the holes let the natural light enter the building via the penetrated building skin.

Photo by Parham Taghioff

Mashhad C.E.O. Headquarter

From the architect. Mashhad Construction engineering is a place where engineers can gather and communicate with each other. On the ground level, a passage through the volume links two streets across from each other and also creates a spatial-structural void that connects these streets (and guides pedestrian flow) inside the building.  Urban issue of the project as an exterior argument and spatial organization concern of the two main spaces as an interior logic, leads us to locate the public and gathering spaces, amphitheater and documents approval hall among the closest levels to the ground (basement, ground floor and first floor) which are connected directly to the void and existent urban space.

Image by Next Office

Sharifi-ha House

From the architect. Uncertainty and flexibility lie at the heart of the design concept in Sharifi-ha House. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building volume to become open or closed, obtaining introverted or extroverted character. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios of floor plans.

Photo by Next Office
Photo by Next Office

Guyim Vault House

Sfida kryesore në këtë projekt ishte se si të zgjeronim sistemin strukturor të harkut katërfishor të arkitekturës së Iranit për të krijuar një kub dhe për të ndarë hapësirat në të njëjtën kohë. Në këtë shtëpi, dyshemetë ngrihen mbi harqe të përshtatura, për të krijuar vëllime në formë kubeje. Kufijtë fleksibël midis interierit dhe eksterierit në secilin kat, marrin një formë të ndryshme dhe punojnë së bashku strukuralisht për të jellë një tërësi me nivele të ndryshme të intimiteti.

Image by Next Office

Safadasht Dual

Safadasht Villa is actually two separate structures connected by a bridge. The first building, made of bricks, was designed for the parents, while the second building, intended for gatherings, is generally at the disposal of the junior member of the family, and predominantly made of glass.
Ekspozimi dhe pasqyrimi i paradoksit mbizotërues në jetën tonë të përditshme ishte  sfida kryesore në këtë projekt, dhe mospërputhja në strukturën e projektit është në mënyrë të përkryer në linjë me aplikimet kontradiktore të saj në një mënyrë ku secili grup me karakteristikat e tij konfliktuale, të jetë në gjendje të jetoj pa e shqetësuar tjetrin, ashtu si ndodh në jetën e përditshme të një familje të vogël.

Photo by Parham Taghioff

Villa For Older Brother

The spatial structure of this project is based on how to combine an umbrella-like roof towering over a pool resembling a bowl. These two elements look roughly alike in plan as well as section. A roof covers the public area of the villa which has been intentionally situated on the upper floor. On the lower floor, a terrace bearing resemblance to a deck can be found which provides the residents with an open area.

Photo by Majid Jahangiri
Photo by Majid Jahangiri

Ariochoob Showroom

“Ario Choob” project, which is an office & show-room for presenting imported lumbering machines, is located in the industrial town of “Behsazi Sanaye Choob”. Constructions in this industrial town are usually built from prefabricated concrete panels and each block is divided into four parts, with the height of 12 meters. Unlike the common appearance of these industrial towns, this town looks like a garden and the street network is constructed carefully in order to save the trees from any damage.

The project was referred to us when it was under construction. The whole project had the same two-level type. As we discussed with the client, we detected requirements and priorities of the project and we decided to change the routine typology, which consequently changed the number of levels and the location of the administrational part.

The lumbering machines should be presented and observed from above height by costumers. Instead of defining extra mobile stairs as a typical method and solution in such showrooms, we transferred the whole project to a multi-story observation deck. Adding different bridges and stairs among defined floors and mezzanines of the project was mainly supported this idea. The negative spaces and voids enriches our concept more. Therefore we could present a constant tour for costumers among project levels.

Photo by Parham Taghioff

Source: http://nextoffice.ir/#!

post a comment