Arkiva

Adrian Paci – The Column

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“Koncepti për Kolonën lindi nga strategjia e mprehtë ekonomike, koha është konsideruar e tillë ku dorzimi përkon me prodhimin. Kolona i ka rrënjët në një intuitë poetike: një ide në kërkim të formës do të jetë në gjendje të zhvillohet një distancë nga origjina e saj, ashtu si mallrat tregtare konceptohen gjithnjë e më shumë në një vend dhe prodhohen në një tjetër përmes shfrytëzimit të hollësishëm dhe metodik të punës së lirë, duke parë, në këtë rast, ‘anijet e sweatshop’ në bord. ” – Adrian Paci[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Adrian Paci, Kolona (2013)

Adrian Paci është një artist shqiptar nga Shkodra i cili aktualisht jeton dhe punon në Milano. Nga viti 1987 deri në 1991 ai studioi në Akademinë e Arteve në Tiranë, Shqipëri. Ai ka dhënë leksione mbi historinë e artit dhe estetikën në Shkodër nga 1995 deri në 1997. I trajnuar si një piktor realist në kryeqytetin shqiptar Tiranë, Paci filloi të xhironte foto dhe imazhe lëvizëse vetëm në fund të viteve 1990, kur Shqipëria pësoi një fazë dramatike të trazirave politike dhe ai emigroi në Milano.[/vc_column_text][vc_single_image image=”13524″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Pozicioni i Pacit si i larguar nga vendi i tij ka një vend thelbësor në rrënjet e tij. Puna e tij  shpesh adreson temat e ndarjes gjeografike, nostalgjisë dhe kujtesës dhe përçon një ndjenjë të mprehtë të ndryshueshmërisë së jetës dhe artit. Adrian Paci është i njohur kryesisht për punën e tij në performancë dhe video, megjithëse ai eksploron tema të ngjashme në pikturë, fotografi dhe skulpturë. Të karakterizuara nga një ndërveprim i rrjedhshëm midis performancës dhe artit të trupit, videot e tij përqendrohen shpesh në ekzistencën e përditshme dhe anëtarët e familjes së tij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13525″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Filmat e tij i përgjigjen historive kolektive të njerëzimit bashkëkohor. Rol të rëndësishem luajnë tregimet që tregojnë njerezit, ata zbulojnë se si identiteti është i kushtëzuar nga rrethanat sociale dhe ekonomike. Në vitin 1999 Paci ishte ndër artistët e parë shqiptarë që përfaqësoi vendin e tij në Bienalen e Venecias. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13549″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kolona, një film i shkurtër nga artisti shqiptar Adrian Paci, është hera e parë nëpërmjet të cilit jemi ne gjendje të dëshmojmë  të gjithë procesin. Paci punësoi një grup zejtarësh kinezë për të përfunduar një kolonë mermeri klasike në shkallë reale gjatë udhëtimit nga Kina në Francë. Kolona e përfunduar u dorëzua drejtpërdrejt në galerinë e Adrian Pacit në Paris, ku u shfaq krahas dokumentarit për krijimin e saj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13527″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Instalacioni u frymëzua nga një mik i Pacit, i cili po punonte në një projekt restaurimi dhe kishte nevojë për një skulpturë mermeri. Paci shpjegon:
“Dikush i tha atij se mund të bëhej në Kinë, sepse ata kanë mermer të mirë, zejtarë të mirë, punë të lirë dhe mund të jenë të shpejtë dhe mund ta realizojnë punën ndërkohë që mermeri transportohet me anije. Kjo dukej kaq e çuditshme, njëkohësisht e pamundur dhe përrallore, diçka mitologjike dhe në të njëjtën kohë në përputhje me logjikën kapitaliste të fitimit – shkrirja e kohës së prodhimit me kohën e transportit.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13547″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_single_image image=”13550″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Si të gjitha veprat e Pacit, Kolona merret me migracionin, çrrënjosjen, pasojat e globalizmit dhe transformimin e identiteteve kulturore. Në të njëjtën kohë, ajo adreson të metat e transportimit global të mallrave, ideve dhe punës. Kolona është njëkohësisht dokumentar dhe metaforë kinematografike. Fortësia e mermerit korrespondon me ngurtësinë e kushteve të punës.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13548″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Source: artdesign.unsw.edu.au[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]