Arkiva

Achille Castiglioni – Italian Architect and Designer

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Achille Castiglioni lindi në Milano më 16 shkurt 1918. Në 1944, ai u diplomua në Arkitekturë  në Universitetin Politeknik në  Milano. Një nga mjeshtrat e mëdhenj të dizajnit italian, ai ka një listë të gjatë çmimesh që ka marrë, përfshirë tetë Compassi d’Oro. Aktiviteti i tij si dizajner është një përzierje e pakuptueshme e thjeshtësisë, ironisë dhe argëtimit dhe tregon interesin e tij të ngushtë për mënyrën e përdorimit të objekteve, në potencialin e ofruar nga teknologjia dhe në përdorimin e materialeve të reja.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”8487″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Që nga viti 1940, ai ka eksperimentuar me produkte industriale me vëllezërit e tij Livio (1911-1979) dhe Pier Giacomo (1913-1968). Pas diplomimit, ai filloi të interesohet në forma, teknika dhe materiale të reja, duke konceptuar një proces të plotë të projektimit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8493″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nga viti 1945 deri në 1962, ai drejtoi aktivitetet e studios me vëllanë e tij Pier Giacomo në një studio në Milano në Corso di Porta Nuova 57, e cila doli jashtë funksionit në vitin 1962, kështu që ata transferuan studion në Piazza Castello 27, ku bashkëpunoi me Pier Giacomo deri sa vdiq në 1968. Nga 1968 deri 2002, kur Achille vdiq, ai e drejtoi vetë studion.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8490″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ai u kualifikua në “Dizajn Artistik për industrinë” në Ministo della Pubblica Istruzione (Ministria e Arsimit Publik) në vitin 1969 dhe dha mësim në Universitetin e Arkitekturës në Torino deri në vitin 1980. Më pas ai mori postin e tij mësimdhënës në Politeknikun e Milanos deri në 1993, me orar të plotë, si Profesor i “Dizajnit Industrial”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8486″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Modelet industriale të Achille dhe Pier Giacomo ishin të gjetura dhe harmonike, dhe shumica e punës që ata bënë së bashku nuk i atribuohen ekskluzivisht asnjërës prej tyre. Ndër këto vepra janë modelet e ndricuesëve që ata bënë për FLOS, si: ndricuesi i tavanit Taraxacum dhe ndricuesi i tavolinës Gatto (1960), ndricuesi Beehive -ose Splügen Braü (1961), Toio -ose ndricuesi Toy (1962), ndricuesi Arco (1962) , ndricuesi Taccia (1962), dhe ndricuesi Snoopy (1967). Por ata gjithashtu projektuan gjatë kësaj kohe produkte arreduese të gjalla; disa shembuj janë: stoli Sello për Zanotta (1957), Sgabello per Telefono, një stol telefonik në formën e një ulëse për biçikleta, dhe Mezzardo, ose stol i aksionerëve, për Zanotta (1957); sistemi stereo RR 226 (1965); dhe karrigia Sanluca për Gavina (1961).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8491″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment