Arkiva

3 Key Features of Supermarket Lighting

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Blerja gjithmonë e më shumë po kthehet një akitivitet të mirë organizuar për kohën e lirë. Qendrat tregtare dhe dyqanet po transformohen në hapësira aventurash, të cilat janë krijuar për të argëtuar vizitorët dhe për të përcjellë mesazhe. Drita përdoret për të ngjallur emocione dhe për të krijuar identitetin e markës. Drita e dizejnuar në mënyrë inteligjente mund të sjellë impulse për të blerë dhe ndryshuar sjelljen e blerjeve. Ajo shton vlerë, veçanërisht nëse koncepti i ndriçimit dhe sistemi i kontrollit të ndriçimit mund të trajtohen si një entitet i vetëm i identifikueshëm.

Në më shumë se 95% të rasteve, njerëzit i marrin vendimet në mënyrë të pavetëdijshme. Vetëm në kohët  e fundit janë kryer studime për të zbuluar se si reagojnë konsumatorët në një pikë shitjeje ndaj dritës dhe cilat zgjidhje të ndriçimit ndikojnë më shumë  në mënyrën se si ata ndihen. Emocionet janë  në të vërtet ato që drejtojnë sjelljen njerëzore dhe drita është pikërisht kjo… emocion.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”11669″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Këtë herë do të fokusohemi te Supermarketet. Këtu është një shembull i ndriçimit të një supermarketi në Durrës nga ABIESSE dhe mënyra e implementimit të tij.

  • Ndriçim i përgjithshëm i realizuar me linja të vazhduara ndriçimi (L1-L9)
  • Ndriçimi i dedikuar i realizuar me shinë me projektor, për zonat e ekspozimit të djathit/mishit/bukës  (banakët). Vendosja e shinës është një zgjidhje që lejon mundësinë e krijimit të skenarëve të ndryshëm në varësi të produkteve të ekspozuara.  Përdorimi i projektorëve lejon vendosjen në fokus të produkteve, pra reklamimin e tyre.
  • Zonat e punës: spote inkaso mbi zonat e punës (makinat e prerjes së djathit/sallamit…)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11670″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kursimi i energjisë

[/vc_column_text][vc_column_text]

Uniformiteti sigurohet nga ndriçimi i targetuar dhe efikas, vertikal i raftit.

Raftet e thjeshta standarte akoma përbëjnë  pjesën më të  madhe të  sipërfaqes sepse aty shiten shumica e mallrave. Ndriçimi vertikal i gjithë raftit në  mënyrë  të njëtrajtshme  dhe të shndërritshme është më e rëndësishme sesa intensiteti aktual i dritës në dysheme. Sidoqoftë, duhet të jetë e mundur të theksohen dhe të zgjidhet  njësi specifike të rafteve siç kërkohet.

Ndriçuesit në supermarkete nuk janë plotësisht pa shkëlqim, përndryshe dyqani do të duket shumë i errët dhe, në rastin më të keq, do të dukej i mbyllur kur shihet nga jashtë.
Sistemet lineare të vazhdueshme, janë një tipar standard i çdo supermarketi. Ata gjithmonë vrapojnë paralelisht me raftet sepse kjo kursen sasinë e ndriçuesve, e përkthyer në fuqi.
Shpërndarja e dyfishtë asimetrike ka një  efekt tërheqës dhe shmang monotoninë. Dyshemetë, të cilat shpesh ndoten, sidomos  në mot të keq, janë përjashtuar qëllimisht nga nivelet e larta të ndriçimit.

Ndriçuesit efikas paguajnë veten shumë shpejt pasi sipërfaqet  të cilat duhet të ndriçohen janë të mëdha, numri i ndriçuesve të nevojshëm është i madh dhe orët e shërbimit janë mjaft të gjata. Ndriçuesit të cilët kursejnë energjinë LED, plotësojnë të gjitha kërkesat e vendosura në një zgjidhje konvencionale, por gjithashtu shmangin zëvendësimin e llampave fluoreshente, gjë që kërkon orë pune.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11686″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Theksimi i freskisë së produkteve

[/vc_column_text][vc_column_text]Spektrat specialë të dritës përmirësojnë cilësinë e perceptuar, janë të buta për produktet dhe paraqesin freski dhe natyralitet në efektin optimal.

Prodhimet e freskëta si frutat dhe perimet, pasta dhe mishi  janë produket kryesore në çdo supermarket.
Drita duhet të arrijë disa cilësi  në mënyrë që të përcjellë një mesazh të “freskisë” së pandryshuar dhe të nxisë shitjet: temperatura e ngjyrës së duhur sjell një pamje natyrale dhe të freskët.
Ngjyrimi me tonalitetin e duhur  (Ra> 90) thekson cilësinë e lartë të produkteve, veçanërisht fruat dhe perimet me ngjyra të gjalla. Sallameria  dhe mishi kërkojnë dritë fine, të butë, me një nivel ndriçimi jo më shumë se 1000 lx.

Ndriçuesit efikas LED prodhojnë më pak nxehtësi rrjedhimisht kanë një ngarkesë më të vogël ftohjeje; kjo do të thotë që buka dhe peshku ose frutat dhe perimet mbeten më të freskëta për një periudhë më të gjatë kohore. Mbi të gjitha, ndriçuesit ( spotet) modernë ofrojnë skena të ndriçimit të larmishëm, të gjallë dhe dritën e duhur në vendin e duhur.

Një kujdes i veçantë, duhet për të zgjedhur ndriçuesin e duhur dhe vendosja e tij në mënyrë korrekte, për të evituar shkëlqimin ose ngjyrimet jo reale të dritës. Rregulli për të arritur bashkëveprimin e duhur midis dritës dhe hijes, për raftet është  shumë dritë drejt rafteve e mallrave dhe pak dritë përpara tij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11687″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tërheqja e vëmendjes

[/vc_column_text][vc_column_text]

Vendosja me qëllim e ofertave të fundit dhe artikujve sezonalë përgjatë rafteve qëndrore  i bën ata më tërheqës. Ndriçimi dhe mënyra se si pozicionohet malli, të gjitha dërgojnë mesazhe.

Tërheqja e vëmendjes së klientëve mund të realizohet në një mënyrë të qëllimshme duke përdorur më shumë dritë, ngjyra të ndryshme të dritës ose lloje të ndryshme të ndriçuesve. Sistemet e ndriçimit fleksibël janë ideale për paraqitjen sa më tërheqëse ose  reagimin ndaj ndryshimeve sezonale të përbërësve në një mënyrë të shenjëstruar.
Qendrat e dritës janë shpërndarë në të gjithë hapësirën për të bërë pikat kryesore të dukshme, madje edhe nga larg: Për shembull, temperaturat e ngjyrave prej 4000 K theksojnë produktet kozmetike dhe mallrat e bardha ndërsa ndriçimi i rafteve të integruar përdorin nivele të larta ndriçimi për të nënvizuar cilësinë  më të mirë, premium. Tonalitete më të ngrohta si 3000K/2800K theksojne bukën apo mishin. Mënyra të tjera të mundshme për të marrë diferencimin përfshijnë paraqitjen veçanërisht të mirë të ngjyrave (Ra 90) ose përdorimin e ndriçimim  me rreze të ngushtë në zonat e zgjedhura.

Falë këtyre ndryshimeve të ndriçimit, muret e dhomave, banderolat në korridoret kryesore, etiketat e çmimeve prapa sportelit të mishit dhe posterat e fruta-perimeve, të gjitha e bëjnë më të lehtë  rrugëtimin e konsumatorin  përreth një supermarketi. Në rastin e imazheve, shkëlqimi vertikal dhe vlerat e larta Ra janë po aq të rëndësishme sa drejtimi i duhuri dritës për parandalimin e reflektimeve. Ngjyra, drita dhe hija ose pikat me shkëlqim të dritës gjithashtu mund të përcjellin vlerat dhe aspiratat e një marke.

 

Burimi i informacionit: https://www.zumtobel.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”11675″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]